• vcent

    Bianca Ingrosso säger att farmor och farfar är kusiner!?

    Det är rätt vanligt. Har man tex mor och farföräldrar som är 80+ nu 2019 så är detta fullt normalt. Känner nog tre fyra personer vars mor-/farföräldrar är kusiner eller deras gammelmor-/gammelfarföräldrar är kusiner.

    För bara 60 år sedan ansågs det fortfarande vara ganska långt mellan två småstäder med kanske 2 mils mellanrum. Har ofta hört om hur coolt det var när man skulle resa så långt som till grannstaden, ?det var minsann inte något alla kunde göra? sa alltid mormor till mig. Idag anses ju 2 mil knappt kunna kallas pendling...

    Pratar vi skärgårdar, glesbygd och norrland för samma tid sedan så var det nog fortfarande på många håll nästan mer regel än undantag att man var släkt.

    Många som är 80 idag och kommer från tex en ö var kanske aldrig på andra sidan ön förns i tonåren... idag verkar detta helt sjukt men man rörde sig inte lika långt på den tiden.

    Har ni hört om dessa länsbokstäver regskyltarna hade förr. Det var alltid en väldigt big deal när det stod någon annan bokstav än ens egen länsbokstav. Det betydde ju att någon kört långt.

    Sommarstugan hade man i hemkommunen osv...

    Långt tillbaka i min släkt finns flera fall av kusiner som gift sig och fått barn i olika tidsåldrar.

    Finns för skjutsingen många skärgårdsöar i vårt land där mer än halva befolkningen är släkt ;)

    Tänkt på ställen som färöara, island, grönland, falklandsöarna, shetland mf...

    ingen av dessa har större befolkning än Malmö... de flesta har inte ens större befolkning än Karlstad.... det intressanta är att folket stannar kvar där... de flyttar utomlands några år efter de blivit myndiga å kanske studerar eller så men innan de fyllt 30 är de oftast tillbaka på ön.

    Hela island har alltså en befolkning likvärdig Malmös... det är ju ändå en 300000-400000 personer... men tänk också på att de flesta släkterna bott där länge.... de flesta är släkt på något sätt... sen om de är så att deras släktband inte kopplas ihop förns på 1700-talet är ju en annan femma.

    Grönland och färöarna med ca 50000 invånare.... det är mindre än Karlstad för fan. Det är som att isolera en kommun med 50000 invånare mitt i atlanten... det kommer vara tidigare släktband mellan folk som skaffar barn.

    Shetland på kanske ungefär 25000 invånare... här är ju visserligen en annan närhet att flytta till skottland men nåtrofan att många stannar kvar ändå.

    Falklandsöarna har inte ens 4000 invånare. Ligger mitt i atlanten... visst sker där ett utbyte av invånare som ger sig av och andra som flyttar dit... men med det låga invpnarantalet är det välsigt konstigt om man inte har några som helst släktkopplingar.

  • vcent
    Trent skrev 2019-12-03 00:13:28 följande:

    Det här var inte många rätt!

    Prova att släktforska lite. Folk har alltid flyttat!


    Har släktforskat i många många år????

    Idag är det ingen big deal att flytta långt men bara för lite mer än hundra år sedan så kunde flytten mellan två grannstäder uppfattas väldigt stor.

    Att förr flytta till amerika innebar att mer eller mindre inte kunna ha någon kontakt med sitt förflutna... idag kan man ha näst intill lika bra kontakt oavsett om man bor på olika ändar av världen eller om man bor vägg i vägg.

    Idag flyttar 20-åringar runt globen för att studera, bo några år här och där osv... för bara en 30 år sedan var det väldigt ovanligt, i jämförelse kanske nästan obefintligt.
Svar på tråden Bianca Ingrosso säger att farmor och farfar är kusiner!?