• Tom Araya

    Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?

    Anonym (Höger) skrev 2018-10-19 19:42:36 följande:

    Jag är höger, d.v.s. att jag tror på kapitalism, nyliberalism och frihandel. Om ni som är vänster skulle sätta er i mina kläder, varför tror ni att jag tycker som jag gör? Vad tror ni jag vill uppnå och vilka är mina bevekelsegrunder?

    Jag har en rätt klar bild av varför vänstermänniskor tror som de gör. Det beror på att man någonstans tycker att man kämpar för ett solidariskt, jämställt och mer givmilt samhälle. Rätta mig om jag har fel men det är åtminstone så jag uppfattar er. Men jag har sällan hört vänstermänniskor försöka förstå oss som är höger. Därför ställer jag frågan.


    Jag tror det finns olika typer av människor och värderingar som ligger bakom såväl en höger- som vänsterinriktad ideologi.

    Jag har själv tidigare sett mig som höger och röstade på Moderaterna och Folkpartiet.
    Skälet till det var att de frågor som intresserade mig, som utbildning, försvars- och säkerhetspolitik, rättsväsendet, migrationspolitik, energipolitik mm gjorde att jag kände mig mer hemma på högerflanken.
    Jag kände också att vänsterflanken kändes lite flummig, var för slösaktig med pengar och jag ogillade den nära kopplingen till kommunism.

    Jag har egentligen inte ändrat mig i något av ovanstående, men har mer insett att vad som främst är avgörande för om politik generellt sett är att anse som höger eller vänster, är den ekonomiska politiken och vilket ekonomiska system man strävar efter. Detta har gjort att jag under senare år kommit ut som vänster. Jag är av åsikten att pengar, materiella resurser och andra resurser ska vara till för människan, om det ska finnas någon mening, inte tvärt om.
    Kapitalets intresse för människan begränsar sig till människan främst som arbetskraft. Eftersom människan på ett individuellt plan står sig lätt mot kapitalet så behövs starka motkrafter som ser till människans och samhällets bästa.
    Jag är dock ingen anti-kapitalist. Kapitalism ska vara en del av samhället och fylla sin uppgift, men man får inte vara naiv och tro att kapitalet jobbar för någon annan än sig själv.
    Jag tror heller inte på privatisering av den offentliga sektorn.

    Så egentligen önskar jag det fanns ett parti som ekonomiskt drev e vänsterinriktat parti, men som frågorna i det andra stycket stod mer till höger.

    Jag tror att många som röstar höger är höginkomsttagare, egna företagare och således väljer politiskt parti utefter sina egna personliga intressen, eller vem som helst som gillar mer av ordning och reda.
    Vissa kan vara vanliga knegare som önskar mer i plånboken av sitt arbete.

    Liberalism kan jag till viss del förstå, jag gillar också tanken på mer individuell frihet, men tycker samtidigt att liberalism är en något naiv filosofi, där man tror bättre och godare om människor än vad som egentligen är särskilt realistiskt.
    I själva verket är människan i hög grad behäftad med en mängd brister, som politiken måste infoga i sitt medvetande och anpassa sig efter.

    I mina ögon är det sämsta alternativet att partier som Centerpartiet eller Moderaterna under Reinfeldt, som har bedrivit en slösaktig migrationspolitik med orimliga proportioner.
  • Tom Araya
    FuckGoggleAskMe skrev 2018-10-21 01:24:20 följande:

    Som folkpartist har jag haft givande diskussioner med folk på vänstra kanten av vänsterpartiet och anarkister. Dom har visat tecken på att ha väldigt goda intentioner och avsikter, med fokus på människors lika värde, hjälpa varandra och rättvisa åt alla. Jag har högaktat dom för deras inställning och bevekelsegrund. Tyvärr har dom aldrig insett att jag har samma goda avsikter men olika tankar om hur detta kan uppnås. Har även diskuterat med sossar vars bästa argument varit att bara socialdemokraterna tar hand om folk samt att pappa alltid röstat på sossarna. Jag har alltid haft lättare för vänstermänniskor än för socialdemokrater, vänstern är mer trovärdig, även om jag inte alls håller med om vägen till målet. Skulle ju uppskatta om någon sosse eller vänsterpartist skulle förstå att jag vill också väl för alla, även om min lösning ser annorlunda ut. Jag är varken egoistisk, osolidarisk, girig eller okänslig bara för att jag är folkpartist. Jag vill inte stoppa alla sjukersättningar, sänka någons pension eller låta någon svälta.


    Vad får dig att exkludera socialdemokrater från "vänstermäniskor"?

    Vänster som politiskt orienterad inriktning borde omfatta allt som står till vänster om mitten, d.v.s. även socialdemokraterna.
  • Tom Araya
    Anonym (Höger) skrev 2018-10-21 11:33:57 följande:
    Du är själv höger men tror att högermänniskor saknar solidaritet och medmänsklighet? Om vi ska se det krasst, tycker du att vänstern visat någon tacksamhet för vad högerpolitiken gjort? T.ex. det faktum att kapitalismen och frihandeln har minskat andelen fattiga i världen från 84% 1820 till drygt 9%? Att välfärden fått in mer resurser tack vare näringslivet? Att vi idag har tillgång till långt mycket mer välstånd än någonsin tidigare?

    Och det har ju faktiskt funnits helt vänsterdominerade samhällen. T.ex. det planekonomiska östeuropa, kommunistiska Kina före 1987 och dagens Venezuela. Hur solidariska och medmänskliga tycker du dessa länder varit? Och med den vetskapen, hur tror du att din planet med bara vänsterfolk skulle se ut?
    Tillgången till välstånd är ointressant om den inte används på rätt sätt och även görs tillgängliga för de som behöver det.
  • Tom Araya
    klyban skrev 2018-10-21 12:25:04 följande:
    Dock idag börjar vi få en situation där ALLA till vänster om högerextremismen, är alla vänster människor/pack och det ska delas ut ad hominem till förbenelse.
    Jag definierar höger/vänster främst efter det ekonomiska och sociala system som eftersträvas och där är inte alla till vänster om högerextremism egentlig vänster och inte heller nödvändigt mindre höger än högerextremism, i vissa fall t.o.m. mindre.
  • Tom Araya
    Anonym (Kille) skrev 2018-10-21 09:15:28 följande:
    Jag tycker du får exakt vad du vill ha, för jag ser en konvergens mot exakt det här både i europa och resten av världen, men från båda håll, vänstern närmar sig marknadsekonomi och högern närmar sig fördelning.

    Jag får ingenting av det jag vill ha, då moderaterna svek sina traditionella ideal i och med Reinfeldt-eran, vilket Lööf vill fortsätta driva och socialdemokraterna tvingas backa för högerpolitik å ena sida och miljöpartiets verklighetsfrånvända politik å andra sidan.
    Även om socialdemokraterna påverkats att ta ett steg till höger, så är det inte i de frågor där jag föredrar en mer högerinriktad politik, utan tvärt om.


    Anonym (Kille) skrev 2018-10-21 09:15:28 följande:
    Nästan ingen förnekar längre marknadsekonomi och dess kraft som motor i utveckling.
    Förnekandet av marknadsekonomi (om än till viss del reglerad) förnekas inte av någon utom den allra yttersta vänstern och så har varit länge. Socialdemokraterna har alltid haft utrymme för en relativt fri privat marknad och företagande i sin politik. Planekonomi har det aldrig varit tal om.

    Som i allt annat, så ligger inte sanningen om bästa lösning i ytterligheter åt varken ena eller andra hållet, utan någonstans mitt emellan, således en blandekonomi.
    Anonym (Kille) skrev 2018-10-21 09:15:28 följande:
    USA har går från höger till vänster.
    Jag kan inte se hur USA skulle ha gått från höger till vänster.

    Vänsterpolitiska falanger har alltid varit små och marginaliserade i USA.
    De som är i närheten av att kunna få någon makt är alla åt höger, objektivt sett.

    Trump har ju skrotat flertalet sociala reformer startade av Obama.
    Anonym (Kille) skrev 2018-10-21 09:15:21 följande:
    De svenska partierna har konvergerat mot mitten på exakt det sätt du beskriver.
    Nja... de har konvergerat mot mitten, på många vis, men inte på det sätt jag vill. På så vis har både högern och vänstern blivit sämre i mina ögon, inte bättre, som hade kunnat vara möjligt.

    Vad det gäller privatiseringar av den offentliga sektorn så har i princip alla etablerade partier tagit ett stort steg åt höger, på ett sätt jag inte kan se något positivt i. Sverige är ett av de länder i världen där den offentlig sektorn privatiseras mest.

    Det värsta tänkbara scenariot nu är väl om Löfven lyckas bilda regering ihop med centerpartiet. T.o.m. v vore ett bättre alternativ och då gillar jag inte v alls.

    Det måste in nya partier på arenan för att komma i närheten av att göra mig nöjd.


  • Tom Araya
    klyban skrev 2018-10-21 12:43:15 följande:

    Jo, så är ju det.
    Men det är vad jag börjar se mer och mer av, där högerextremisten  göra alla till vänsterpack som inte håller med dom, oavsett vad det är eller om de ljuger rätt ut och man sett detta och påpekar detta med fakta.
    Där de är helt ointresserade vad den andra säger, eller ens ha en diskussion.


    Jo, men så är det ju.

    Likaså kan man likställas med kommunister som stående till vänster om mitten, när högerorienterade uttrycker sig.
  • Tom Araya
    McArthur skrev 2018-10-21 14:09:43 följande:
    Har man jobbat hårt i ett helt yrkesliv så blir man inte fattigpensionär.
    Det kan man visst bli.

    Bostadslös kan också vem som helst bli idag.

    www.expressen.se/kvallsposten/franciska-69-tvingas-leva-pa-7-000-kronor-i-manaden/

    www.expressen.se/nyheter/har-jobbat-hela-livet--blir-fattigpensionar/

    arbetet.se/2017/03/24/jobbat-hela-livet-anda-fattigpensionar/

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/0EW81g/fattiga--efter-ett-helt-liv-i-arbete

    www.aftonbladet.se/ledare/a/JapXj/jobbar-hela-livet-far-usel-pension

    www.dagensarena.se/opinion/jobba-hela-livet-bli-fattigpensionar/

    www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/hemlosa-pia-det-ar-skammigt
  • Tom Araya
    Anonym (Höger) skrev 2018-10-21 23:47:46 följande:
    Så att fattigdomen halverats sedan 2001 i takt med mer frihandel, att andelen krig blivit färre tack vare den globala fria marknaden och att välfärden fått in mer resurser tack vare näringslivets tillväxt är enligt dig fattiga anledningar?
    Vad har du för källa till att fattigdom minskar med högerpolitik?

    Att man kan tjäna pengar på högerpolitik är ett faktum, men högerpolitik brukar inte innebära en särskilt bra fördelning av de rikedomar som skapas.
    Sociala försäkringar och lägsta lönenivåerna är sådant som det brukar vara sämre med när makten för en högerorienterad politik.

    Tjänar staten och landets företag extremt mycket pengar kan man förstås ha en väl utbyggd välfärd och ändå ha låga skatter, men det är få länder förunnat och det har inte Sverige de rätta förutsättningarna till.
  • Tom Araya
    Anonym (beror på) skrev 2018-10-22 00:10:46 följande:
    Ja, och i japan så jobbar folk mer eller mindre dygnet runt och har en veckas semester, de har väldigt hög levnadstandard och materiell välstånd men en av världens högsta självmordsstatistik och jämställdhet ska vi inte ens snacka om.

    Att det krävs vänster för att få ett HUMANT samhälle ska vi absolut inte avfärda för i stor sett alla demokratier idag, ink de mest kapitalistiska har någon slags välfärd som kommer från socialismen. Efter diverse misslyckade försök med ren socialism och ren kapitalism så har det visat sig att en kombo av båda verkar fungera bäst. 

    Det är dragkamp som alltid kommer existera så länge vi har makrnadsstyrd ekonomi. Företagen vill öka sina vinster och arbetarna vill ha bättre betalt och bättre villkor. 
    Håller med helt och hållet.

    Total avsaknad av kapitalism är dessutom en utopi som knappt ens kan existera i en värld där man behöver handla med någon form av valuta.
    Det skulle kräva att alla är självförsörjande.

    Även total avsaknad av socialism är en orealistisk utopi, eftersom det skulle innebära att folk lever under närmast slavliknande förhållanden.
  • Tom Araya
    Anonym (Höger) skrev 2018-10-22 00:14:41 följande:
    Om du kan ekonomisk historia så vet du om att det var när kapitalismen och den fria handeln slog igenom som vi fick ökad tillväxt. Högerpolitik är dock svårdefinierat, men eftersom att högern är starkast förespråkare för kapitalismen och frihandeln så får väl detta tjäna som källor:

    www.worldbank.org/en/topic/poverty/overview

    www.dailywire.com/news/14525/5-statistics-showing-how-capitalism-solves-poverty-aaron-bandler

    fee.org/articles/capitalism-is-good-for-the-poor/

    www.cato.org/blog/capitalism-global-trade-reduction-poverty-inequality

    Men jag vill återigen ställa samma fråga som förut. Alla de här välfärdsresurserna som gör ett välfärdssamhälle möjligt, var kommer de resurserna ifrån?
    Vad exakt är fri handel och vilka länder har det?

    Du inbillar dig att det bara är högern som står för kapitalism, när det i själva verket knappt ens kan existera den raka motsatsen, hur vänsterorienterad makten än är.
    Även Sovjetunionen tillämpade en form av kapitalism, om än under planekonomiska villkor.
Svar på tråden Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?