• Meriall
    Fenugreek skrev 2018-10-28 16:11:46 följande:

    Jag tycker du ska göra nipt om du vet vad du skulle göra med resultatet om det visar hög risk. Om du skulle behålla oavsett avvikelser hos barnet är det kanske inte lika viktigt tänker jag.

    Jag har 3 friska barn och när jag var gravid med mitt fjärde fick jag hög risk på nipt, 90% risk för down syndrom. Var ändå tvungen att göra fostervattensprov för att få slutgiltigt svar då nipt har en risk för felsvar då nipt enbart tittar på celler från moderkakan och de kan skilja sig från barnet. Fostervattensprov ger ett slutgiltigt svar då cellerna enbart kommer från barnet.

    Jag gjorde ialla fall alla tester eftersom vi visste hur vi skulle göra om det visade sig att barnet hade ett kromosom fel. Annars hade jag nog inte gjort det.


    Även om man vill behålla hursomhelst kan det vara bra att göra nipt så att man kan läsa på och vara förberedd på att få ett barn med speciella behov.
  • Meriall
    Fenugreek skrev 2018-10-28 21:21:17 följande:

    Ja,det tänkte jag också på som ett argument till att göra testet. I mitt fall har jag sjukvårdsutbildning själv så behövde inte veta av den anledningen.

    Men oavsett så informerar sjukvården om man nu skulle få reda på en kromosomavvikelse om vad det innebär för barnet och vad man ev har att vänta sig.

    Men bra att du tog upp det ändå!


    Jag tänkte också att förbereda sig emotionellt :)
Svar på tråden NIPT eller inte?