• Amanda84

    Långsamätande barn. Hur gör man?

    Jag har en 4,5-åring som alltid har ätit långsamt. Det här påverkar vardagen och blir periodvis ett stort stressmoment för oss alla. En smörgås lätt ta minst en halvtimme att äta och en middag omkring 1,5-2 timmar. Ibland uttrycker han själv att det är "tråkigt" att äta och ger upp efter 45 minuter. Då är han inte mätt utan kan komma en halvtimme senare och säga att han är hungrig.


    Under en period försökte vi påminna honom att ta en tugga till och så där, men han upplevde det som tjat och det slutade med att han inte alls ville sitta med vid bordet. Nu låter vi honom ta det i sin takt, men det tar sååå lång tid och det är inte alltid den tiden finns. Hur gör andra som har långsamätande barn? Har ni några tips för att få det att gå lite fortare?

  • Svar på tråden Långsamätande barn. Hur gör man?
  • Amanda84
    annabellelee skrev 2018-12-04 00:33:32 följande:

    Vad säger han själv? Varför tar det så lång tid? Sitter han och pratar medan han äter, eller bara dagdrömmer eller vad?


    Framför allt så tuggar han väääldigt långsamt och länge. Han har maten i munnen mycket längre än vad jag har sett någon ha maten i munnen (jag jobbar på förskola så jag har sett många ätande barn genom åren) Jag har ibland frågat om han har svårt att svälja, men det tycker han inte att han har. Det här långsamätandet har pågått sedan han började äta mat med bitar i. När han var bebis och åt puréer så svalde han liksom bara.


    Själv säger han att han inte kan äta fortare, men det är inte riktigt sant. Sådant som är riktigt gott, glass, pepparkakor och jordgubbar t.ex, äter han normalsnabbt eller till och med riktigt snabbt. Mat som han tycker mycket om går dock inte lika snabbt att äta, utan då äter han lika långsamt som vanligt, men fler portioner. (Tacos är en mardröm, eftersom det är hans favoritmat. Han kan sitta i tre timmar och äta, långsamt, långsamt.)

  • Amanda84
    Fjäril kär skrev 2018-12-04 07:27:35 följande:

    Han kanske inte klarar mat med textur? Han kan ju tycka det är gott smakmässigt men jobbigt med konsistensen? (bitar, crunch,olika tuggmotstånd osv)

    Det blir ju en form av selektiv ätstörning.


    Selektiv ätstörning. Kanske. Vad sjutton gör man åt problemet då? Jag känner mig handfallen här..
  • Amanda84
    Fågel Flax skrev 2018-12-08 11:39:39 följande:

    Hej TS!

    En reflektion jag gör när jag läser ditt inlägg är att puréer, jordgubbar och glass är vätskefyllda och/eller lite hala, så att de slinker ner av sig själva. Pepparkakor retar salivkörtlarna lite, och de blir till fina smulor i munnen som allihopa absorberar av den vätan. Däremot, med mackor och tacos förhåller det sig inte på samma sätt. Tacosfärs förblir hårda klumpar i såsen, salladen och den delen av en tomatskiva som är fast förblir ju fasta, likaså andra tacos-tillbehör... och tacoskal och smörgåsar absorberar såklart väta, men då blir de saggiga och sväller.

    Så, för mig blir den gemensamma nämnaren i din TS salivproduktionen. Vi har ju alla mer eller mindre mängd saliv.

    Isåfall kan du testa med starkare kryddningar, finhacka fast mat och använda mycket såser etc. Finns säkert tips på Google.

    Nu vill jag poängtera att det verkligen bara är en lös teori, och bara baserad på en kort TS.

    Spontant känner jag att det allra viktigaste är att inte lyssna för mycket på någon annan än ditt barn, iaf inte på ett forum, för det kan bli så oerhört fel om du tror på att barnet har en ätstörning fast att han egentligen inte har det, eller tvärtom att han inte har det när han har det. Tänk om du tror på att det är salivproduktionen och så är det egentligen en käksjukdom, eller igen, så är han 100% frisk och detta är bara hur han äter.

    Jag kan tillägga att jag också har ett barn som ofta äter långsamt, så jag förstår att det är tidsödande, och vad det än beror på gäller det ju att lägga stressen bakom sig och ha en massa tålamod. Och det har ni säkert! Ville bara skriva för att ingen annan nämnde saliv-grejen, ifall det nu är det.

    Kram


    Tack, här fick du mig att tänka till lite!
Svar på tråden Långsamätande barn. Hur gör man?