Inlägg från: Tigerkvinna |Visa alla inlägg
  • Tigerkvinna

    Bf September 2019

    Daphodil skrev 2019-02-11 14:02:28 följande:
    Tänker på prover med låg specificitet, typ d-dimer vid trombossjukdom, eller låg sensitivitet som anti-dsDNA vid SLE. Men jag håller med dig i sak att KUB inte är ett toppeninstrument för att upptäcka eller fria från kromosomfel. Vi fick tex förhöjd risk på vår friska dotter enbart pga blodprovet, och vi får nog aldrig veta varför.

    Jaha i det landstinget där jag läste min utbildning hade dom just tagit bort d-dimer föratt den var för låg i specificitet och använde den som exempel på ett dåligt test :P 


    Ja nej jag känner att KUB bara skapar en onödig oro föratt man helt enkelt inte kan lita på provsvaret man får. Det var ett bra test innan 2015. Men sen NIPT kom 2015 så förstår jag inte varför man envisas med att ha kvar KUB och inte bara ger NIPT istället. Läste i Dagens medicin att det inte ens var någon större priskillnad för landstingen mellan KUB och NIPT utan att det bara handlade om några få hundralappar. 

  • Tigerkvinna
    Jojjans skrev 2019-02-11 16:44:15 följande:
    Ja fast 1:20 betyder ju inte att man inte kan få ett friskt barn, det är ju enligt resultatet fortfarande 95% sannolikhet att barnet är friskt.

    Men ok, då är jag med på vad som menas med felmarginal i det här fallet. Men även med 25% felmarginal så är ändå 75% av resultaten korrekta, och dem som inte är det vet man ju inte hur mycket de är felaktiga. Har svårt att tänka mig att tex en ett resultat med sannolikhet på 1:5000 egentligen skulle ha varit 1:14.

    Även om man får sannolikhet 1:15000 så är det ju 1 av 15000 som ändå kan komma att får ett sjukt barn med det resultatet, så det finns ju alltid en risk. Jag tycker också att KUB känns som ett väldigt trubbigt instrument, men det är alltid något och det är gratis, och i de flesta fall stämmer det.

    Men jag hoppas att nipt i framtiden blir billigare och då tillgängligt för alla inom det ordinarie gravidprogrammet.

    Nej det är ju fortfarande sannolikheter så även om man får 1:2 så kan man få ett friskt barn. Men sen är det då som sagt upp till 25% risk att svaret 1:2 är felaktigt. TYvärr så är det ju ändå ganska många som fått ganska låg risk 1:900 men som ändå fått ett barn med kromosomfel. Just föratt det är ett trubbigt instrument. 


    Man ska ju givetvis göra det som man själv känner är rätt. Och jag tog bara upp mitt argument varför jag väljer bort KUB och betalar för NIPT själv. Föratt för mig personligen så skulle jag bara bli mer stressad och orolig då jag vet hur trubbigt KUB är. 

  • Tigerkvinna
    Tösen01 skrev 2019-02-11 17:12:13 följande:

    Spännande! Om jag skulle vara tvungen att åka någon annanstans och behöva betala för KUB, skulle jag strunta i KUB och göra NIPT istället. Då får du ingen sannolikhet, utan nästan hundra procent reda på om barnet är fri från kromosomavvikelser och även om man vill, få veta kön. Vi får KUB i Stockholm, men vi struntar i den, vi kör NIPT. Betydligt tydligare och mer rättvis. Dock är det ju dyrt, men det är vårt barn värt! Kan spara in på annat. Barn är dyrt, så det är bara att vänja sig. Haha. =)


    Såhär resonerar vi också. Och jag tror att man inte kommer ha lika stor oro. För man åker och tar provet och får sedan sitt provsvar. Man får inte med sig en siffra hem som man kanske börjar grubbla över. Speciellt i väntan på NIPT om man skulle få en hög risk på KUB.
  • Tigerkvinna
    Tösen01 skrev 2019-02-11 17:18:35 följande:

    Min citering kom inte med, men det var till Madde9023.

    Gällande diskussion kring KUB, min man är medicinare och han skulle aldrig nöja sig med ett svar från ett KUB test, enligt honom är det stenåldern och han förstår inte varför vi inte slopat KUB och bara gör NIPT. Används KUB i andra länder fortfarande? Tänkte om mödrarvård bekostas privat och inte offentligt, så borde väl inte KUB förekomma så ofta? Eftersom det finns betydligt bättre och säkrare metoder? Någon som vet?


    Jag har samma åsikt som din man eftersom jag läst laboratorievetenskap :P Sedan NIPT kom så vet jag att iaf Norge, Island och Danmark helt har slopat KUB och screenar med NIPT istället då jag har vänner som bor där och fått barn. Vet inte hur det ser ut i övriga europa. Kan tänka mig att fosterdiagnostik överhuvudtaget kanske inte är så stort i övriga europa med tanke på katolisiscmen, men det är bara en gissning. 
  • Tigerkvinna
    Daphodil skrev 2019-02-11 17:47:34 följande:

    Och jag gör mest KUB för att få ultraljud. Vidhåller att det är absurt annars att gå halva graviditeten innan man får ett bevis på att det finns ett levande foster där inne.


    Många som gör så. På vår barnmorskemottagning så varnade dom högljutt om detta att man verkligen verkligen verkligen inte skulle ta ett KUB föratt få ultraljud :P Utan att man skulle ta ett privat ultraljud isåfall..Men tror många skiter i det :P
  • Tigerkvinna
    Februari16 skrev 2019-02-12 15:35:36 följande:

    Jaha.. då blir vi ytterligare några som tillhör statistiken..

    Åkte in för vul för att få se våra skatter men där fanns inget.. 8+1 idag.. Vi är helt knäckta och bara gråter.. På måndag blir det nytt vul men om status quo så ska jag skrapas nästa vecka.. Livet, hör ni. Var rädda om er..


    Nemen otroligt tråkigt! Måste ha känts otroligt hårt. Får väl hoppas dom bara missade dom..Såg ni några hjärtslag sist eller var det de ni skulle kolla nu?
  • Tigerkvinna

    Var på vårt efterlängtade VUl idag. Blev daterad till 6+3 då CRL måttet var 0.63 cm. Vi fick se den lilla bönan och ett litet hålrum med extremt snabba blinkingar utav det lilla hjärtat. Ca 140 slag per minut. Så idag är vi glada och känner att vi tagit oss förbi första milstolpen. Som var ett tickande hjärta

  • Tigerkvinna
    Jojjans skrev 2019-02-15 17:31:37 följande:
    Så skönt! Det är en sån underbar känsla och stillar oron iaf för ett tag att ha kommit förbi nån milstolpe.
    Ja en stor del av oron släppte nu helt klart. Iallafall tankar på MA, misfall mola och sånna tråkigheter. Oron för kromosomfel ligger fortfarnde kvar, men det är också nästa milstolpe NIPT som vi ska göra om en månad. Efter det provsvaret kommer jag nog börja njuta av gravditeten på riktigt. För sen har jag inga andra orostankar direkt uppmålade för mig som missfall/MA och kromosomfel. 
  • Tigerkvinna
    1. Vilken vecka är du i, och enligt vilka beräkningar?

    V.8 (7+0) 

    Bekräftat efter ul. 

    2. Barn sen tidigare?

    Nej 

    3. Tidigare graviditeter som inte gått vägen? 

    Nja, hade en tonårsgraviditet som avslutades i v.12

    4. Antal försök för att få till denna graviditet? 

    1, men försökt sedan juni 2018. Visade sig att jag inte hade regelbunden ägglossning, men med Letrozole behandling så gick det på första behandlingen/första ägglossningen. 

    5. Hur berättade du för din partner?

    Eftersom vi gjort behandling så blev det bara att vi testade och ja titta det gick.  

    6. Vilka andra har du berättat för hittills?

    Våra familjer och närmsta vänner samt chefer på jobb då vi behöver gå ifrån för extra undersökningar. 

    7. Cravings?

    Äpplejuice 

    8. Krämpor?

    Mycket ligamentsmärtor, så sjukt äcklad och opepp på mat med ett litet lurigt illamående, extremt luktsinne, trött, kissnödig, orkeslös. 

    9. "Känning" om visst kön? 

    Nej, men vi ska ta reda på det via NIPT om en månad.

    10. Det är tidigt, men har ni funderat på namn?

    Blir det en flicka så vet vi pojknamn har vi inga alls så det blir svårare.




  • Tigerkvinna
    Daphodil skrev 2019-02-18 17:58:46 följande:

    Har för övrigt kräkts senaste dagarna. Någon längre gången som började kräkas runt v 9 - och hur länge höll det i sig isf?


    Jag har varit helt fri från illamående men sedan i torsdags, (v.6+2) så har det smugit sig på och så fort det kommer måste jag kräkas. Sedan helgen har jag ångest för mat allt är svinäckligt och magen vänder sig bara ut och in. Nu efter helgen är illamåendet med kräkningar ett faktum är i V.8 nu.
Svar på tråden Bf September 2019