• Jemp

    Tänk om – låt pojkar uppfostras som pojkar

    OnkelBert skrev 2019-01-27 20:48:33 följande:

    Därför att kör är ett kvinnligt intresse. Jag kände mig inte mindre manlig för det men jag anser fortfarande att det är kvinnligt, precis som balett och ridning. Vill män dansa balett eller rida så har jag inga synpunkter men det är fortfarande ett kvinnligt intresse ända till 51% män sysslar med det.


    Varför måste ett intresse vara antingen kvinnligt eller manligt?
  • Jemp
    Anonym (Biologi) skrev 2019-01-28 11:16:20 följande:

    Jag anser snarare att det tydligt symboliserar kvinnors ointresse för teknik. När bilarna kom fick de männens intresse medan kvinnorna övertog intresset för hästar :)


    Finns också studier som visar att tjejer är intresserade av teknik i tonåren men är att många inte ser det som ett alternativ att plugga. Sociala koder eller vårt teknik-dna som plötsligt förändras?
  • Jemp
    Jag är bara jag skrev 2019-01-27 18:01:37 följande:

    Hur skulle det se ut om vuxna män gick omkring i klänning och nagellack? Stefan Lövén när han möter andra statsöverhuvuden, kungen på nobelmiddagen kanske eller cancerläkaren i lila klänning? Skulle tro att alla utom extremindividerna inte tycker det vore normalt eller okey. Varför då pracka på pojkar sånt? Pyssel är nåt annat. Vår 2-åring älskar att rita och det får han självklart göra. Han leker "kök" och kokar gröt också, helt okey. Men han kommer aldrig bära klänning eller rosa halsband. Jag vill att barnen ska smälta in i samhället- inte sticka ut och bli mobbade. Finns tillräckligt mycket barn kan mobbas för, att föräldrarna tvingar på dom tjejattribut bidrar inte till nåt gott direkt.


    Själv lär jag hellre mina barn att det är okej att vara sig själv och stå för sina intressen.

    Enda anledningen till att Lövfen i klänning skulle vara "konstigt" är för att det är ovant och inte normen.
  • Jemp
    Anonym (.) skrev 2019-01-31 10:10:41 följande:

    varför inte?


    För att det kan vara både och/varken eller?
  • Jemp
    Anonym (särling) skrev 2019-01-31 13:30:15 följande:

    Förr var spelreglerna tydliga. Nu upplever nog många (särskilt äldre) att det som att spela Fia med knuff och så får man gå med vilken färg man känner för när man slagit tärningen.

    Jag tror inte att det är konstigare än att folk vill ha lagar/regler/riktlinjer att förhålla sig till. 

     


    Så vill man börja med ridning (eller vilken hobby som helst) måste man först veta om den är manlig eller kvinnlig för att veta om man "får"?

    Just sådana normer jag vill ha bort. Jag vill att mina barn (och jag) ska kunna ägna oss åt det vi vill utan att det ska ses som fel, töntigt eller liknande.
  • Jemp
    Anonym (särlingtwo) skrev 2019-01-31 23:22:52 följande:

    Men det kan ju vara bra att veta att man bryter en norm. Jag har flera skräckexempel på barn som blivit mobbade när de bara ville göra det de ville.

    När jag var liten och kungen gick i kortbyxor hade vi en kille i grannklassen som ville prova på dans med sin syster och de andra tjejerna. Han blev mobbad upp i vuxen ålder för det och det hjälpte inte att han bytte skola utan rykte hann före. 

    Själv var jag en hejare på syslöjd och fick heta skräddarn i skolan men jag är rätt storvuxen så de vågade inte ge sig på mig för jag hade skickat två äldre grabbar som mobbade min kompis till sjukhuset med en stor planka. Jag anser fortfarande att det var självförsvar.

    Jag anser att man skall få göra vad man vill så länge ingen annan tar skada. Problemet är att inte alla tänker så.


    Ska vi då acceptera mobbning och låta våra barn (eller oss själva) begränsas, eller ska vi uppfostra våra barn till att mobba inte är okej och att man kan välja vad man vill oavsett kön?

    Du verkar förespråka det förstnämnda.
Svar på tråden Tänk om – låt pojkar uppfostras som pojkar