• Åsa

    Jag undrar varför det genetiska urvalet bara sker bland hanar/män?

    Swagger skrev 2019-02-01 12:09:51 följande:

    Jag förstår inte vilket urval du menar. Du vet väl att det är oerhört vanligt med missfall eller att det inte ens sker en befruktning trots att ett ägg finns där?

    Vad är det för urval du menar finns hos hanar, men inte hos honor?

    Menar du att män inte kan välja vilken kvinna de har sex med?
    Jag förstår verkligen inte.


    Ännu en mansofferkofta som projicerar sina personliga brister på ragg på något förment biologiskt att alla kvinnor får ligga (och får barn) medan en massa goda män inte får till det.
  • Åsa
    Tecum skrev 2019-02-01 17:14:28 följande:
    Hos människan beror det på att våra ungar tar en sån jäkla tid på sig att växa upp och då måste arten få flera ungar i olika storlekar för att överleva. Därför behövdes förr både hona och hane för att skydda familjen. Alfahannen med sitt harem klarade inte det utan monogamin utvecklades.
    Seriemonogamin för att vara noggrann. Man tror att våra förfäder höll ihop barnets första känsliga år, 5-6 kanske,  för att sedan byta partner.
  • Åsa
    Tecum skrev 2019-02-01 19:39:25 följande:
    Har jag aldrig hört, har du källa på det?
    Du hittar lätt källor själv med enkel googling (Google Scholar t ex) eller i någon vetenskaplig artikeldatabas, det har skrivits mycket där ämnet ingår, både studier av vår förhistoria och av nutida jägar-samlarsamhällen. Sedan går det förstås inte att säga med säkerhet hur det verkligen sett ut många tusen år innan skriftspråk eller överlevande muntlig tradition. Inte heller är alla överens inom forskningen.

    Seriemonogami har oavsett inte varit den enda samlevnadsformen givetvis. Vi är som art tämligen anpassningsbara. Beroende på samhälle har överlevnaden gynnats bäst av olika typer av relationer (ovanligast väl polyandrin som mest gynnar samhällen med begränsat utrymme för befolkningstillväxt).
  • Åsa
    Tecum skrev 2019-02-02 14:43:02 följande:
    Trots omfattande googling hittade jag inget vetenskapligt inlägg som stöder din teori.

    Vilka sökord använde du? "hunter-gatherer" "serial monogamy" "reproductive strategy", "sexual selection", "sociobiology", "parental investment" etc etc?

    Själv hittar jag vid snabb koll ett stort antal publikationer där ämnet berörs. Ett axplock:

    Cross-Cultural Psychology: Research and applications
    Av: John W. Berry, Ype H. Poortinga, Seger M.


    www.oxfordscholarship.com/view/10.1093/acprof:oso/9780199586073.001.0001/acprof-9780199586073-chapter-0007 (abstract)

    Anthropology: The Human Challenge. Av: William A. Haviland, Harald E. L. Prins, Walrath, Bunny McBride

    Sedan ligger det ju i sakens natur att vi inte kan veta säkert hur det såg ut under vår förhistoria även om den pågick ofantligt mycket längre än jämförelsevis moderna epoker som stenålder, för att inte tala om bonde- eller industrisamhället. Genetiker, biologer, antropologer, sociologer m fl kan ha mer eller mindre underbyggda hypoteser. Själv ser jag ingen anledning att ifrågasätta den om förekomst av seriemonogami.


     

Svar på tråden Jag undrar varför det genetiska urvalet bara sker bland hanar/män?