• Anonym (ts)

    Köper ni bil kontant eller med kredit?

    Köper ni bil kontant eller med kredit? Vilken prisklass köper ni som köper kontant?

  • Svar på tråden Köper ni bil kontant eller med kredit?
  • Anonym (U)
    Anonym (Karin) skrev 2019-02-07 12:41:43 följande:
    Nej, vi har inte 85 var jag får ut runt 30K och min man 70K efter skatt.
    En svensk bruttolön på 85.000kr ger typ 50.000 kr netto. Eftersom du inte direkt skrev att ni lever i USA är det inte självklart. Levnadskostnaderna och skattenivåerna är som äpplen och päron.
  • Anonym (kontanter)
    Anonym (Fablernas värld) skrev 2019-02-06 18:05:18 följande:
    Ni måste ha en väldigt begränsad umgängeskrets. De flesta familjer med två föräldrar har helt andra förutsättningar än er. I barnfamiljer är det inte vanligt att båda föräldrarna arbetar heltid och definitivt inte att båda tjänar 50000-60000 per månad. Grattis. Ett varningens ord är att ni bör se till att ha en väldigt stor buffert för oväntade situationer. Med hög inkomst och exklusiv livsstil faller man till botten fortare än man kan tro om något händer.
    Jag vet inte om du förväxlar mig med någon annan, eller om jag uttryckt mig otydligt. Skrattande 

    Jag är alltså den person som tillsammans med min man får in strax över 30 000 kronor per månad. Totalt alltså.  Knappast någon fantastisk inkomst, jämfört med många andra.
    Men eftersom jag vet att en hel del här på familjeliv påstår att de drar runt två barn och två vuxna på typ 18 000 och då bor i villa, har två bilar, har ett regelbundet sparande och åker på semester, varje år... och så vidare... ville jag ändå förtydliga att jag vet att det finns de som har ännu mycket mindre pengar än vi, men som ändå får det att gå runt och mer därtill. Skrattande

    .. och eftersom vi "bara" (relativt sett då) får in drygt 30 000 kronor per månad är det alltså inte så konstigt om många i vår omgivning (par där båda jobbar heltid, eller nästan heltid, och i många fall har högskoleutbildning) får in ytterligare 15-20 000 kronor i månaden. Eller ännu mer. 

    PS. Du behöver inte oroa dig för min buffert. Den är jättestor! Flört DS

    Ps igen. Jag gillar fabler, men förstår inte riktigt vad talande djur i sagor har med detta att göra. Flört DS
  • brallison

    Dels egna kontanter, dels på bolån - vi har väldigt lite bolån för lägenhetsvärde, så har alltid kunna ta mer på samma vilkor.
    Ska byta bil snart (inom ett halvår) och börjar fundera på leasing - är det verkligen så förmånligt? Hörde att det finns stora risker när man ska returnera bilen.

  • Anonym (kontanter)
    Anonym (Karin) skrev 2019-02-06 21:27:11 följande:
    Vi bor där det är dyrt tyvärr (USA). Har två barn. Det går fort att göra av med 100K. Vi har väldigt hög fastighetsskatt runt 10K i månaden (vi har ett vanligt hus), huslån runt 20K, dagis 10K, college savings 10K, sjukförsäkring 10K, pensionssparning 10K, mat 10K, räkningar/internet/bensin/försäkringar/el/telefoner 10K, resten försöker vi spara så vi har en buffert om någon av oss skulle bli av med jobbet.
    Då förstår jag. Vissa delar av USA är väldigt dyra. Och så måste man ju betala en del grejer som finansieras gemensamt via skatter här i Sverige. 

    Ett par släktingar till mig bodde i USA i många år. De låg ungefär på er inkomstnivå. Nu bor de i Sverige sedan ett antal år. Skulle tro att deras gemensamma nettoninkomst nu ligger någonstans mellan 65-70 000 per månad. Ändå har de det bättre ekonomiskt nu. 
  • Anonym (Ekonomisk)
    Anonym (Felix) skrev 2019-02-07 11:41:18 följande:
    Betalar 2500kr i månaden. Skulle jag sparat ihop till bilen hade jag i så fall behövt vara utan bil i 5 år om man skulle följa era råd. Det hade jag inte klarat.

    Grattis till er som verkar spara till allt ni köper och leva på luft samtidigt. Det rimmar dock lite dåligt när man läser i tidningarna hur överbelånade svenska folket är. Jag tror en del modifierar sanningen lite här om jag ska vara helt ärlig.
    Nu hänger jag inte med.
    Totalkostnaden blir ju högre om man väljer att låna på kredit.
    Jag har inte råd att köpa saker på kredit för mina pengar räcker bara precis till att det jag köper betalar jag kontant. Om jag dessutom ska lägga på kreditkostnader så skulle jag inte ha haft råd att köpa min nya bil.

    I stället för att betala räntor och avgifter har vi sparat pengarna i många år och valt att aktivt placera sparpengarna och därmed fått god avkastning. Riktigt bra på 10-15 års sikt!

    De bilar jag tidigare har köpt har jag ofta prioriterat att göra en ekonomiskt god affär. På nio olika begagnade bilar har jag gjort ekonomisk vinst på 7 och inte heller förlorat något på de andra två.

    Man får prioritera lite olika bara. I vår familj t ex tittar vi fortfarande på den första platt-TV:n som vi köpte. Självfallet kontant och billigt på utförsäljning. Skulle aldrig falla oss in köpa ny TV för att det är fotbolls-VM.

    Allt detta sammantaget har gjort att vi kunnat köpa en ny bil för 750 000 och betalat kontant. Det skulle vi aldrig haft råd med på kredit.
    Då hade vi minst sagt tvingats leva på luft!
  • Krackelibrankel

    Betalar så mycket kontant som det går, men ibland måste man ta avbetalning eftersom bolaget räknat in att de skall tjäna pengar på räntor, påminellseavgifter osv. 

  • Anonym (Moa)
    Anonym (Pi) skrev 2019-02-07 12:43:32 följande:
    Beror på vilken prisklass. Min första bil kostade 2 000 spänn. Nästa bil 4 300 kr. Den tredje 72 000 kr. Om jag räknat rätt så sparar du ihop till det på 29 månader. smile2.gif
    Jag är hellre skuldfri än har en tjusig bil. Tycker till och med min nuvarande var onödigt dyr.
    Vi har också haft en del skrothögar som kostat ca 20 000:- i inköp, men det har ju blivit rätt dyrt med reparationer.
    Vi har alltid köpt bil kontant.

    Är inte räntan på billån relativt hög? Känns bättre att köpa en sån förbrukningsvara som rasar i värde kontant, än att stå där med ett lån och något som knappt har ett värde.
  • Anonym (ts)
    Anonym (Moa) skrev 2019-02-07 18:03:54 följande:

    Vi har också haft en del skrothögar som kostat ca 20 000:- i inköp, men det har ju blivit rätt dyrt med reparationer.

    Vi har alltid köpt bil kontant.

    Är inte räntan på billån relativt hög? Känns bättre att köpa en sån förbrukningsvara som rasar i värde kontant, än att stå där med ett lån och något som knappt har ett värde.


    Precis av den anledningen som jag köper både bil och mobil kontant. Funderar på att ta billån men inte vågat.
Svar på tråden Köper ni bil kontant eller med kredit?