Inlägg från: Anonym (asdf) |Visa alla inlägg
  • Anonym (asdf)

    Får min chef göra så här? (Handels)

    Säg att du önskar en heltidstjänst. Var tydlig med att det är vad du önskar. Tar hon inte det i beaktande så finns det säkert en massa andra arbetsgivare som vill anställa dig på heltid.

    PS. Och kolla med ditt fackförbund.

  • Anonym (asdf)

    Rätt till heltidsanställning

    Om man är deltidsanställd utan att ha en heltidsanställning i botten, och önskar gå upp i arbetstid så finns det i Lagen om anställningsskydd (LAS) något som heter ?företrädesrätt till högre sysselsättningsgrad?. Den regeln innebär att en arbetsgivare som har behov av att nyanställa i första hand ska pröva om en deltidsanställd medarbetare har tillräckliga kvalifikationer för en sådan anställning. Detta kräver dock först att medarbetaren gjort anspråk på denna företrädesrätt, vilket bör göras skriftligen till arbetsgivaren.

    Den här företrädesrätten gäller för samtliga av arbetsgivarens arbetsplatser och kollektivavtalsområden.

  • Anonym (asdf)

    Verkar som att du enligt LAS har företräde. Lämna ett skriftligt önskemål till din chef om heltidsarbete och kontakta facket för råd är mitt tips.

  • Anonym (asdf)

    Lagen om anställningsskydd:

    25 a § En deltidsanställd arbetstagare som har anmält till sin arbetsgivare att han eller hon vill ha en anställning med högre sysselsättningsgrad, dock högst heltid, har företrädesrätt till sådan anställning.

    Som förutsättning för företrädesrätten gäller att arbetsgivarens behov av arbetskraft tillgodoses genom att den deltidsanställde anställs med en högre sysselsättningsgrad och att den deltidsanställde har tillräckliga kvalifikationer för de nya arbetsuppgifterna.

  • Anonym (asdf)

    Ring till ditt fackförbund igen och hänvisa till LAS 25a§.

    Och lämna in ditt önskemål om heltid skriftligen till din chef.

    Kan inte tänka mig att hennes skäl är giltiga. Alla arbetsgivare tjänar ju på att ha många deltidsanställda som täcker för varandra vid sjukdom men det är inte så det funkar. Lagstiftaren tycker att folk har rätt till heltid om de önskar.

  • Anonym (asdf)
    Anonym (Frida) skrev 2019-02-18 08:46:57 följande:

    Hennes svar är att så länge inte den nya tjänsten överstiger min i timmar så har hon rätt o göra så här o IOM att jag o den nya kommer jobba tsm.

    Att verksamhetens behov av arbetskraft inte tillgodoses om jag jobbar heltid ist för att nån ny får en tjänst på 12h/mån. O enligt henne kommer de ändå finnas chans till mertid när nån blir sjuk.


    Börja med att göra så som lagen kräver av dig om du vill ha din heltid. Lämna in ett skriftligt önskemål om heltid. Och säg till din chef att du jättegärna vill ha en heltidstjänst.

    Och ring sedan till facket igen! Ingen annan än de kan hjälpa till med frågan än facket.

    Har själv fått hjälp av facket när chefen ville sparka mig under min tjänstledighet. Det tog mig flera dagar att hitta rätt person på facket men när jag väl gjorde det så gick det snabbt. De hade någon sorts förhandling med min chef på telefon och samma dag ringde chefen till mig och sa att jag fick behålla min tjänst.
  • Anonym (asdf)
    Anonym (Frida) skrev 2019-02-18 08:48:41 följande:

    Även om de isf går emot kollektivavtalet på andra punkter tex dygnsvila o rätt till ledig helg per månad?


    Kan tänka mig att din chef behöver gå igenom alla möjligheter först innan hon kan ha det som skäl. Typ kolla igenom ALLAS scheman och försöka lägga om dem så att det funkar.
  • Anonym (asdf)
    Kjell2 skrev 2019-02-18 08:51:52 följande:

    Dygnsvila är lag, inte kollektivavtal. Går det inte att lösa idag utan att bryta mot lagarna kring dygnsvila måste arbetgivaren ta in en ny.


    Men tror att hon behöver se till den allmänna schemaläggningen först. Om hon stuvar om så finns det kanske möjlighet att få till heltidstjänstgöring för de som önskar utan att hon bryter mot lagen.
  • Anonym (asdf)

    Hur många är ni som jobbar? Har de andra heltidstjänster eller har alla deltid?

  • Anonym (asdf)

    Har jobbat inom den kommunala vården och där har i princip alla (kvinnor såklart) deltidsanställda för att arbetsgivarna ska kunna spara några timmar varje dag. Blir irriterad på sånt.

  • Anonym (asdf)

    Har jobbat inom den kommunala vården och där har i princip alla (kvinnor såklart) deltidsanställda för att arbetsgivarna ska kunna spara några timmar varje dag. Blir irriterad på sånt.

  • Anonym (asdf)
    Anonym (Frida) skrev 2019-02-18 08:59:01 följande:

    Har redan pratat m facket o får väl ingen riktig respons. Chefen vet om att ja har pratat massor m facket o säger typ att iom att hon bryter mot koll. avtalet redan när jag jobbar mer än jag eg får så ser hon hellre att vi gör såhär, att schemat inte får se ut så om facket skulle kolla?


    Men ring igen för guds skull! Ingen annan än facket kan hjälpa dig. Du betalar ju en avgift till dem varje månad för att de ska hjälpa dig när du behöver det. Stå på dig tills du får ordentligt svar av någon som är insatt.
  • Anonym (asdf)
    Anonym (Frida) skrev 2019-02-18 09:01:51 följande:

    Hon säger att det är det hon gjort när ja fått jobba hur mycket jag velat extra, men nu har det hänt några ggr att hon själv inte kan va sjuk lr vabba när ingen kan. Blir 7dagarsveckor hos oss för heltid så därför går de inte


    Ingen får jobba 7 dagar i veckan. Finns det inga andra sätt att lägga upp schemat för de anställda?
Svar på tråden Får min chef göra så här? (Handels)