Inlägg från: Anonym (asperger) |Visa alla inlägg
  • Anonym (asperger)

    NPF är den värsta psykiatriska åkomman man kan ha - varför ska alla försköna det?

    Jag har asperger. Jag har aldrig haft några riktiga vänner, jag var sistahandsvalet om ingen annan kunde leka, eller hänga. Jag hade inga betyg nästan från grundskolan för jag hade tråkigt på lektionerna och skolkade mycket. På lektionerna var jag ofta extralärare och prylmedhavare. Japp, jag har sudd, pennvässare, extra pennor, linjal, hålslagare, häftapparat, om du behöver. Ingen fara, du får låna. Jag var på skolan eftersom det var min fristad från hemmet och en gravt alkoholiserad förälder men jag var helst i fritidslokalerna och målade, spelade schack och biljard och pratade med fritidsledarna. Jag kom genom ett mindre mirakel in på Barn och Fritid på gymnasiet vilket var ett program jag inte ens ville gå. Gick ut därifrån med toppbetyg pga ett gäng fantastiska lärare, men inte en enda kompis, studentfirandet i egna klassen var jag inte ens inbjuden till. De jag gått i grundskolan med hade jag ingen alls kontakt med efter 9an förutom en eftermiddag i 1an på gymnasiet när jag sökte upp dem för att dela med mig av fotografier från klassresan i 9an. Jag var och är fotointresserad och hade tagit över 600 bilder, på den tiden alldeles före digitalkamerorna kom, så det var inte dirket gratis heller. 

    Efter skolan var jag hos arbetsförmedlingen i ca 2 år. Jag fick flera praktikperioder på olika håll. Den som fungerade bäst var på en förskola där jag var väldigt omtyckt socialt av framför allt barnen men även de vuxna, men var en usel medarbetare egentligen. Svårt att komma i tid, svårt att veta om något behövde göras som inte rörde barnen direkt, svårt att ta på mig kontakt med föräldrar. Hälsade förstås på föräldrarna vid lämning och hämtning om jag var i hallen eller i närheten när vi var ute men jag pratade inte direkt med dem. Jag var ändå så omtyckt att de förlängde min praktik där från 3 månader till 5. Andra praktikplatser har alltså fungerat sämre.

    Sedan fick jag aktivitetsersättning. Under den tiden har det varit omgångar med daglig verksamhet, praktiker, studier, personliga händelser och massor, massor, massor med stress som förstört mig. Värst har osäkerheten med försäkringskassan och ekonomin varit. Jag hade perioder under de 8 åren där jag övervägde självmord många gånger. Jag gav bort alla mina vassa köksknivar för att jag inte skulle skära mig. Jag har stått och väntat på pendeltåget. Jag har stått på en stol på balkongen. Jag har varit på psykakuten också. Eftersom jag har asperger blev jag hänvisad till habiliteringen istället.

    Nu har jag sjukersättning. På ett sätt är jag lättat. Jag har en pytteliten ekonomi men den är i alla fall säkrad, jag behöver inte bekymra mig för mycket om den. En stress som är lättare men inte försvunnen. Å andra sidan betyder det också att jag är avskriven. Jag kommer aldrig klara ett vanligt jobb, det är noga utrett. Jag kommer aldrig vara samhället till gagn och jag kommer aldrig höra till ett större sammanhang. Det krossar mig. Men jag har ju asperger så jag har ju inga känslor.

  • Anonym (asperger)
    Anonym (Fizzzze) skrev 2019-02-21 18:45:54 följande:
    Du skriver jätteskickligt och fångar verkligen läsaren direkt. Det du skriver är sorgligt men jag ser även en strimma hopp, en glöd som är något DU skapat. Hade du kunnat tänka dig att skriva professionellt, gärna om dig själv, så lovar jag att du hade givit inspiration och spridit ett viktigt budskap.

    Det du skrev om förskolan påminner mig om en kollega jag hade under min tid på ett äldreboende. Hon var underbar med de dementa och lyckades med uppgifter som ingen annan gjorde. Andra sekunden kunde hon äta upp resterna från tallriken, som någon boende kladdat med och lämnat kvar, utan att förstå att det var opassande. Hon förstod inte att vi var hennes kollegor som ville ha med henne i arbetsgruppen för att få det att fungera. Eller förstod gjorde hon kanske men många gick och retade sig på hennes sociala oengagemang och ständiga blick ner i golvet. Hon arbetade bara en sommar sen fick hon sluta för att det inte funkade. Jag tänker fortfarande på henne då o då och undrar hur det gått. Tyvärr minns jag inte ens hennes namn så hon får förbli ett mysterie..
    Jag har en tom blogg som jag har tänkt många gånger att jag ska fylla med något men jag kommer aldrig igång.
  • Anonym (asperger)
    Anonym (-) skrev 2019-02-21 18:52:48 följande:
    Kan förstå hur nonchalerade ni måste känna er, att era problem är helt förbisedda. Dessa professionella skulle nog inte vilja leva en dag av sitt liv med en NPF..
    Ibland önskar jag att man kunde låta folk testa hur det är på samma sätt som man kan låta folk testa hur det är att vara hörsel eller synnedsatt. Jag vet inte hur det skulle gå till.
  • Anonym (asperger)

    Om man har en diagnos och behöver hjälp från samhället så ska man se till att bo i en bra kommun. Jag har nu varit utan boendestöd nästan helt i två veckor, vilket betyder att jag inte fått tvättat sedan första veckan av februari och inte fått hjälpen jag behöver med maten.

    Stöket kan jag leva med, men det är jobbigt med kläderna och maten.

Svar på tråden NPF är den värsta psykiatriska åkomman man kan ha - varför ska alla försköna det?