• JennyJizz

    Är cannabis verkligen så hälsosamt som det påstås?

    Den statliga anti-drogpropagandan har ju länge menat att Cannabis är inkörsporten till tyngre droger. Många säger idag att det är lögn och förbannad dikt och att Cannabis har medicinska effekter och t.o.m. är hälsosamt, och hänvisar till forskningen som kommit fram till detta.

    Samtidigt har många av oss gamla kompisar, bekanta eller anhöriga som gått ner sig i drogmissbruk där haschet faktiskt har varit det som lett vidare till tyngre droger. Och som har fått bestående nedsatt funktion eller skador i hjärnan av för mycket rökande.

    Kan det inte helt enkelt vara så att det är individuellt hur man reagerar på olika droger, liksom på alkohol. Är det inte lite fel att påstå att hasch/marijuana är hälsosamt och bra för alla, när verkligheten visar något annat?

  • Svar på tråden Är cannabis verkligen så hälsosamt som det påstås?
  • Hararochkaniner
    sextiotalist skrev 2019-03-05 08:51:11 följande:
    Fast du läste inte vad jag skrev, jag skrev att alkohol, C2H5OH, har en förmåga att lyfta vissa aromer. Precis som fett, så är alkohol en smakbärare.
    För övrigt så dricker jag hellre vatten än alkoholfritt vin, har hittills inte stött på något som är drickbart.

    Sedan tvivlar jag inte på att cannabis, kan ha en smärtlindrande effekt och eftersom det, liksom andra centralstimulantia, har en påverkan på vår hjärna.

    Men efter ha sett en skolkamrat med haschpsykos, så har jag inget övers för hasch. (Jodå, när jag gick på gymnasiet var bruket högt på den skolan, det var flera som rökte under skoltid, så jag har med egna ögon sett vad detta kan ställa till med)
    Hade kompisen som fick en haschpsykos blandat olika droger? Dvs. alkohol+ cannabis, cocain + cannabis osv?
  • Hararochkaniner
    Tom Araya skrev 2019-03-04 20:23:27 följande:
    För att verkligen visa hur verkligheten ser ut måste du göra en mer omfattande jämförelseanalys...

    1. Antalet brukare av alkohol jämfört med hur många som går till andra droger via alkohol.

    2. Antalet brukare av CB jämfört med hur många brukare ac CB som går vidare till andra droger.

    3. Jämför nu resultaten från 1 och 2, vilken av grupperna som procentuellt sett har flest som går vidare till andra droger i förhållande till totala antalet brukare och hur många som inte går vidare till andra droger.


    Jag håller med men hade också velat ha en undersökning om hur många som missbrukat grövre droger och sedan lyckats sluta med hjälp av Cannabis.
  • sextiotalist
    Hararochkaniner skrev 2019-03-05 09:07:24 följande:

    Hade kompisen som fick en haschpsykos blandat olika droger? Dvs. alkohol+ cannabis, cocain + cannabis osv?


    Nej, endast hasch. Kokain var väldigt ovanligt och han var en som undvek alkohol.
  • Westperg

    Det är ju även ganska stor skillnad på en äldre person som röker för att lindra t.ex. kronisk ryggsmärta jämfört med ungdomar som röker på för att de inte har något bättre för sig.

  • Hararochkaniner
    sextiotalist skrev 2019-03-05 09:17:55 följande:
    Nej, endast hasch. Kokain var väldigt ovanligt och han var en som undvek alkohol.
    Ok. Då föll ju min teori lite. I alla de forskningsresultat jag läst, eller ja tre stycken tror jag det är, så hade de som fick haschpsykos blandat droger eller så var det överhuvudtaget inte nämnt.
  • Anonym (Abc)

    I Sverige är det väldigt svartvitt gällande droger där allt buntas ihop till begreppet knark.

    Angående inkörsport till tyngre droger så finns det helt klart en koppling, men jag förstår inte varför man inte gör mer utredning kring den kopplingen. Jag har själv brukat en hel del cannabis som yngre och även vid enstaka tillfällen testat tyngre droger. Cannabisen ledde till det men inte för att båda är i kategorin "knark" utan för att båda hade samma inköpsställe. Steget som togs var inte från en drog till en annan utan steget som togs var från lagligt (alkohol) till olagligt (cannabis) vilket kändes ganska kort då jag aldrig sett cannabis som farligare än alkohol. Sedan var steget kort att gå till något annat olagligt. Hade cannabis varit lagligt hade jag antagligen aldrig tagit någon annan tyngre drog. Då hade jag fått ta stegen olagligt +farligt vid ett och samma tillfälle istället för ett i taget som nu och jag tvivlar starkt på att jag skulle ha gjort det.

    Angående de rent medicinska effekterna så läste jag för många år sedan när jag desperat sökte lindring åt en sjuk släkting vad en professor i usa skrivit (lyckades inte hitta det igen, var säkert 10 år sedan jag läste det) som var väldigt bra. Hans bakgrund var i alla fall att han hade börjat fördjupa sig i cannabisens effekter för att kunna komma med bra faktabaserade argument mot men när han satte sig in i det istället blev en förespråkare. Någon annan kanske lyckas hitta honom, jag är inte tillräckligt intresserad av ämnet längre för att söka runt.

  • Anonym (anti mot alla droger)

    DET FINNS INGA SOM  HELST DROGER  SOM ÄR BRA OCH UTAN RISKER, OCH INTE HÄLSOSAMMA. GÅ INTE PÅ DROGLIBERALERNAS ÖNSKETÄNKANDE OM ATT DET KAN VARA SÅ, FÖR SÅ ÄR DET INTE.

  • Anonym (Tidsfördrivaren)
    Anonym (anti mot alla droger) skrev 2019-03-05 13:05:59 följande:

    DET FINNS INGA SOM  HELST DROGER  SOM ÄR BRA OCH UTAN RISKER, OCH INTE HÄLSOSAMMA. GÅ INTE PÅ DROGLIBERALERNAS ÖNSKETÄNKANDE OM ATT DET KAN VARA SÅ, FÖR SÅ ÄR DET INTE.


    Bara för att du skriver i CAPS innebär inte det att du kan komma undan utan att redovisa källor.
Svar på tråden Är cannabis verkligen så hälsosamt som det påstås?