• Anonym (Why)

    Socionomer ljuger och ställer diagnoser

    Anonym (Idioti) skrev 2019-04-27 12:33:40 följande:

    Vi kan lika gärna ha robotar som gör deras jobb.


    Du kan ha rätt för att då skulle det åtminstone bli förutsägbart och inte ett lotteri som det är idag.
  • Anonym (Why)
    Mims8 skrev 2019-04-27 08:32:23 följande:

    Jag är nyutbildad socionom (blev klar sommaren 2018) och jag håller med om det du skriver. Inte att socionomer är lågutbildade men däremot att de inte nödvändigtvis är särskilt kompetenta. Vi var ca 70 i min klass som tog examen och där fanns flera personer som jag personligen tyckte var ytterst olämpliga att arbeta inom socialtjänsten, baserat på deras inställning till olika ämnen vilket kunde märkas hur de svarade på eller ställde frågor under föreläsningar och vad de skrivit i sina papers och uppsatser. Det finns dessutom forskning som visar på att just socialt arbete utförs bäst av personer som är genuint intresserade av människors livssituation och välbefinnande, ofta ganska oberoende av utbildningsnivå. Sen är det klart att det krävs en hel del juridiska kunskaper för att kunna arbeta inom socialtjänsten, men det är trots allt den individuella lämpligheten det bör läggas fokus på.

    Så ja, jag håller med om det du säger. Jag jobbar dessutom för närvarande inom socialtjänsten och gjorde även min praktik inom socialtjänsten fast i en annan kommun, och min mamma jobbar inom socialtjänsten i en tredje kommun. Därför anser jag också att utbildningen inte automatiskt gör en till en kompetent socialarbetare, och det är i obehagligt många ärenden som detta lyser igenom. Det sorgliga är att de ofta gör ett bra jobb rent ekonomiskt och därför slinker de på något sätt igenom och kan fortsätta. Men dessa personer, som missbrukar sin makt, är trots allt få personer. Men de verkar nog vara fler eftersom de har hand om många ärenden.


    Jag frågar dig, du som är ganska ny och oförstörd inom detta segment, på vilket sätt skulle vi kunna få en socialtjänst som fungerar och hjälper istället för at stjälpa. Där saklighet och objektivitet är lika självklart som lussebullar på lucia... 
  • Anonym (Why)
    Anonym (Soc.) skrev 2019-04-27 14:31:09 följande:
    Socialtjänsten kan ju bara hantera de ärenden som faktisk hamnar på vårt bord vis ansökan eller anmälan. Vi hår ju inte och gör stickprov. Om dessa barn inte uppmärksammas i väletablerade familjer så ligger inte problemet hos socialtjänsten utan hos de som borde anmäla om de har kännedom om att barn far illa.
    Med tanke på socialtjänstens uppdrag tycker jag att du ganska lätt viftar bort det ansvar som vilar på socialtjänsten och dess medarbetare
  • Anonym (Why)
    Anonym (Soc.) skrev 2019-04-27 18:57:57 följande:
    Vårt arbete ät extremt lagstyrt. Hur tänker du att vi ska upptäcka de barn som far illa om ingen kontaktar oss?

    Gå runt i husen och knacka på lite random?
    Som det mesta i samhället så finns det utmaningar, men du får inte glömma uppdraget som du är skyldig att efterleva i ditt dagliga arbete om det nu är så att du arbetar inom socialtjänsten.

    Kunskapsbristen har många gånger visat sig stor inom denna myndighet, varför jag i sig inte är förvånad över svaren.
  • Anonym (Why)
    Anonym (Soc.) skrev 2019-04-27 18:57:57 följande:
    Vårt arbete ät extremt lagstyrt. 
    Intressant reflektion med tanke på hur dålig efterlevnaden av just lagstiftningen visat sig vara bland många av de som arbetar inom socialtjänsten runt om i Sverige.
  • Anonym (Why)

    Socialtjänstens arbete ska inte baseras på mitt eller någon annans tyckande utan på det uppdraget som socialtjänsten har att utföra enligt reglering av uppdraget.

    Av portalparagrafen i socialtjänstlagen framgår det att socialtjänsten på demokratins och solidaritetens grund och ska främja människornas ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet. Likväl ska socialtjänsten har ansvar för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver och genom bl.a. uppsökande verksamhet ?främja förutsättningarna för goda levnadsförhållanden?

    Samtliga insatser inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet. Personalen ska ha lämplig utbildning och erfarenhet. Socialtjänstlagen 3 kap 3 §.

  • Anonym (Why)
    Anonym (Soc.) skrev 2019-04-27 20:27:14 följande:
    Varför svarar du inte bara på hur du anser att socialtjänsten borde jobba med de barn som far illa dör ingen anmäler eller ansöker? Hur tänker du att vi ska nå dem?
    Svaret finns i #190
  • Anonym (Why)
    Tiina87 skrev 2019-04-27 20:35:49 följande:
    Hur tänker du att socialen ska agera om ingen anmäler? Ska de göra hembesök till random person för att det ev kan handla om barn som få illa trots att ingen har anmält? Ragga kunder på gatan?
    Svaret finns i #190
  • Anonym (Why)
    Anonym (Soc.) skrev 2019-04-27 21:05:29 följande:
    Nej du duckar frågan.

    Hur tycket DU att socialtjänsten ska få reda på om ett barn far illa om ingen anmäler eller ansöker?

    Hur behöver systemet förändras? Ska vi ta ettt par barn i varje klass på känn? Kanske välja ut en gata i taget där vi utreder barnen? Lite som postkodlotteiet typ?
    Lotteri använder redan socialtjänsten och det har inte visat sig speciellt bra.

    Vetenskap vore bättre
  • Anonym (Why)
    Anonym (Soc.) skrev 2019-04-27 21:08:00 följande:

    [quote=79591543][quote-nick]Akidoki skrev 2019-04-27 21:03:31 följande:[/quote-nick]Uppsökande verksamhet innebär att bland annat besöka skolor och genom att agera på anmälningar.[/

    Alla anmälningar skyddsbedöms inom 24 timmar och förhandsbedömning inom 14 dagar.

    Uppsökande verksamhet i syfte att leta barn för att utreda får vi inte göra. Däremot så uppsöker vi skolorna för att informera om anmälningsplikt etc.


    Skyddsbedömning skall göras samma dag och i undantagsfall om anmälan kommit in sent dagen där på, om man nu ska vara korrekt
Svar på tråden Socionomer ljuger och ställer diagnoser