• Anonym (Why)

    Socionomer ljuger och ställer diagnoser

    Lars Celander: Socialtjänsten tar barn på vaga grunder

    Nedan några korta utdrag ur artikeln.
    Socialtjänsten brister när det gäller vårdnadstvister och omhändertagande av barn. Socialtjänstlagen är luddig och personalen har inte rätt kunskaper och viktiga beslut tas utifrån tyckande.
    Bristerna hos Socialtjänsten kan få konsekvenser för alla föräldrar. Varje förälder kan när som helst få en kallelse till ett möte hos socialtjänsten om det har kommit in en orosanmälan. Då börjar socialtjänsten utreda.
     
    Det hände min dotter. Någon trodde något. Socialtjänsten snickrade ihop en utredning som bekräftade det de fått för sig. Sedan baserades handläggningen på den utredningen. De begrep rätt snart att vad de trott var helt fel ­ men det ville man inte erkänna. Ingripandet fortsatte.
     
    Jag gick till domstol. Min advokat avrådde mig, han sa att socialtjänsten ändå alltid vinner. Nu vann jag över socialtjänsten. Trots allt. Efter drygt två års hård strid, ytterst disciplinerat och taktiskt genomförd, var eländet över. Min dotter har fått komma hem och kan börja läka, inklusive att återuppta sin avbrutna skolgång. IVO har kritiserat handläggningen. Ansvarig chef har lämnat. Handläggaren är utbytt.
     
    Hur kunde det bli så här fel? Det är nog inte alla föräldrar som vet hur illa socialtjänsten fungerar.
     
    Man kan börja med att titta på deras kanske viktigaste verksamhet: att producera utredningar. Docent Bo Edvardsson, f.d. Örebro Universitet, landets kanske främsta expert på vårdnadsutredningar, har i ett uttalande sagt att de flesta vårdnadsutredningar är bristfälliga. Inte att det förekommer brister, inte att det är vanligt med brister, att majoriteten är undermåliga. Edvardsson har tittat på runt 2000 utredningar.

    Hur skall man då som förälder skydda sig mot en schabblande socialtjänst? Bra fråga. Ett alternativ är att flytta  utomlands. Ett annat är att aldrig skaffa barn. Min dotter, som nu är 16 år, väljer bägge. Hon vågar inte ta den risken man tar som förälder i Sverige.

    www.dn.se/asikt/socialtjansten-tar-barn-pa-vaga-grunder/
  • Anonym (Why)
    Anonym (Möter barnen) skrev 2019-03-19 05:29:29 följande:
    Du ställer höga krav på fakta och objektivitet säger du. Sedan länkar du till insändare och debattartiklar?

    Du vet att vem som helst kan skriva in i princip vad som helst på dessa sidor?

    Jag kan skriva om tomten på dessa sidor. Det är för att alla vet att sidorna är till för personligt tyckande, inte fakta.
    Det finns ingen här i tråden av de som ifrågasätter eller på något sätt styrkt sina påståenden, det påvisar snarare att de inte ens i sin vildaste fantasi kan erkänna fel och brister inom socialtjänsten. Liknelsen går lätt till en viss rysk ubåtskapten som satt fast i Karlskronaskärgård för ett antal år sedan.

    Och vad vet du om omständigheterna runt det som jag har länkat till?
    Jag kan berätta för dig att jag inte bara tar någons ord, att jag i min profession inte nöjer mig med ett tyckande eller en åsikt så som görs inom socialförvaltningen. Jag tar del av underlagen, vilket består i utredningar från olika myndigheter, inspelningar av samtal domar från våra Svenska domstolar och det tror jag är mer än vad många andra här gör.
  • Anonym (Why)
    Tom Araya skrev 2019-03-19 00:30:08 följande:
    Ett bra sätt är om man aldrig lämnar ifrån sig utredningar och beslut utan att det granskats av ytterligare en kompetent person på myndigheten.
    Men det kräver också att man har en arbetskultur där man kan ifrågasätta och ställa krav på varandra, vilket tyvärr saknas på många myndigheter.
    Det kan nog vara en bra tanke
  • Anonym (Why)
    Anonym (Why) skrev 2019-03-19 08:46:44 följande:
    Det finns ingen här i tråden av de som ifrågasätter eller på något sätt styrkt sina påståenden, det påvisar snarare att de inte ens i sin vildaste fantasi kan erkänna fel och brister inom socialtjänsten. Liknelsen går lätt till en viss rysk ubåtskapten som satt fast i Karlskronaskärgård för ett antal år sedan.

    Och vad vet du om omständigheterna runt det som jag har länkat till?
    Jag kan berätta för dig att jag inte bara tar någons ord, att jag i min profession inte nöjer mig med ett tyckande eller en åsikt så som görs inom socialförvaltningen. Jag tar del av underlagen, vilket består i utredningar från olika myndigheter, inspelningar av samtal domar från våra Svenska domstolar och det tror jag är mer än vad många andra här gör.
    Det finns ingen här i tråden av de som ifrågasätter som påvisat fakta eller på något sätt styrkt sina påståenden. Många inlägg påvisar snarare att dessa inte ens i sin vildaste fantasi kan erkänna att fel och brister förekommer inom socialtjänsten.

    Liknelsen går lätt till en viss rysk ubåtskapten som satt fast i Karlskronaskärgård för ett antal år sedan.
     
    Och vad vet du om omständigheterna runt det som jag har länkat till?
    Jag kan berätta för dig att jag inte bara tar någons ord, att jag i min profession inte nöjer mig med ett tyckande eller en åsikt så som det görs många gånger inom socialförvaltningen. Jag tar del av underlagen, vilket består i utredningar från olika myndigheter, inspelningar av samtal, domar från våra Svenska domstolar och det tror jag är mer än vad många andra här gör.
  • Anonym (Why)
    Pope Joan II skrev 2019-03-19 08:53:38 följande:
    Vilken profession är det?
    Jag delger inte personlig information på sociala medier av samma orsak som jag inte kommer att efterfråga information om dig, din person, ditt arbete, utbildning etc.  

    Detta får du och andra acceptera och rimligtvis respektera.
  • Anonym (Why)
    Pope Joan II skrev 2019-03-19 09:04:51 följande:
    Förståeligt. Men då tycker jag att du också ska avstå från att hänvisa till ditt yrke. Det tillhör inte god diskussionssed att nämna att man har en profession som antyder och låter förstå att man har mer omfattande kunskaper om ämnet än andra har om man inte samtidigt är villig att avslöja vad den är. 
    Jag kan ha förståelse för din synpunkt och den kan ses som relevant, det som bör tillföras bilden är att jag ursprungligen hade för avsikt att fokusera på det som framgår av radiosändningen från SR Dagens Eko men det efterfrågades mer material och då detta levererades så ifrågasattes detta material och när detta inte längre var framkomligt övergick det till olika grader av personangrepp och ostyrkta påstående.

    Det hade varit intressant att ha diskussionen runt det som sägs i nyheterna från Ekot, 
  • Anonym (Why)
    I reportageserien rättvisans demoner frilägger DN:s Maciej Zaremba det svenska rättssystemets och socialtjänstens dolda drivkrafter.

    Del 5 Så förvandlades männen till 
    rättvisans demoner, nedan några korta utdrag ur reportaget.
    Under det elfte besöket säger Anna att de är dumma mot henne på dagis. Under det trettonde att en fröken petat henne i stjärten.

    Besök 14: ?Anna står fast vid att hon blivit utnyttjad av kvinnlig personal, men vill inte gå närmare in på detaljer.? Nu blir terapin intensiv. I fortsättningen och i ett år framöver träffar Anna sin psykiater två gånger i veckan.

    Vid besök 15 ?beskriver Anna manuella övergrepp i vulva och anus?. Besök 21: Anna säger att fröknarna  filmade övergreppen.

    Besök 23: Anna blev bortförd i en svart jeep. Terapeuten antecknar: ?Det är svårt att avgöra vad i flickans berättelser som kan vara självupplevt.? 

    Vid besök 30 minns Anna att hon blivit våldtagen av både män och kvinnor i en skåpbil. En vecka senare pekar hon ut sina lärare

    Terapeuten informerar fortlöpande flickans mamma. När Anna pekat ut 
    närmaste grannarna (besök 30 och därefter) blir hennes föräldrar 
    skräckslagna. De flyttar från området.
    Under tiden hade Annas mamma gått med i en stödgrupp för 
    anhöriga till offer för sexuella övergrepp, och hon tvivlade inte längre på 
    flickans berättelser. Det gjorde inte heller socialtjänsten. ?Anna har varit 
    utsatt för övergrepp sedan hon föddes. Gympaläraren på den nya skolan 
    tillsammans med pappan har fortsatt med övergreppen?, står det i 
    socialjournalen.
    Det tar åklagaren fyra månader och förhör med ett tjugotal personer att 
    avskriva fallet. De sju skolkamrater som Anna såg rövas bort och bevittna 
    sadistiska riter minns tydligen inget av saken. Åklagaren antyder för 
    socialtjänsten att man borde undersöka vad Annas mamma gör med 
    flickan.
    Det är sex år sedan han såg dem sist. Deras mamma har trotsat alla domar om  vårdnad och umgänge. Hon står fast vid sin tro att Bengt och en rad andra personer våldtagit dottern.
    Domarna kan inte förstå hur modern kan låta sin dotter leva i tron att pappan är ett monster. ?För tingsrätten framstår det som att [modern] alltför okritiskt tagit emot Annas ibland helt osannolika uppgifter i stället för att ta sitt ansvar som förälder att ifrågasätta och få Anna att skilja på fantasi och verklighet.?

    Psykologen B försäkrar tingsrätten om att en fyraåring visst kan minnas vad som hände när den låg i vaggan. ?Man kan ha minnesbilder från så långt tillbaka som strax innan man föddes.?
    Tingsrätten tillåter sig att tvivla. I klartext: man avfärdar psykologen B. Men det gör inte socialtjänsten. I själva verket är detta och liknande intyg orsaken till att Bengts barn tror att deras pappa är ett monster.

    www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/sa-forvandlades-mannen-till-rattvisans-demoner/
  • Anonym (Why)
    Barnkonventionen

    FN:s konvention om barnets rättigheter antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989 mer än 30 år senare så blir den lag i Sverige som så ofta gör gällande att vara föregångsland när det gäller mänskliga rättigheter och det mesta som rör barn.

    Förvisso så har Sverige för­bundit sig att följa barn­konven­tionen genom att den Svenska regeringen ratificerade konventionen 1990 men det till trots har det funnits brister i både lag­stift­ning och praxis. FN:s barn­rätts­kommitté som granskar hur stater följer barn­konven­tionen har många gånger kriti­serat Sverige. 

    Det blir intressant att se de första rättsfallen där socialtjänsten får svara för sitt i många fall rättsvidriga agerande i förhållande till den nya lagstiftningen som träder i kraft 2020-01-01 då går det nämligen att pröva agerande gentemot hela barnkonventionen och inte bar något lösryckt här och där som tidigare varit fallet.

    unicef.se/barnkonventionen

  • Anonym (Why)
    Anonym (Inte svartvitt) skrev 2019-04-09 10:42:19 följande:

    Orkar inte läsa tråden helt och hållet men den är polariserad. Det är löjligt och antiintellektuellt att påstå att alla socionomer är professionella och har ett bra omdöme och kunskap. Ts har rätt men det innebär inte att alla socialarbetare är dåliga. Vissa är jättebra, vissa är ok, vissa är bedrövliga.

    Det är också så märkligt att förvånas över att det både omhändertas för få barn när det gäller barn som verkligen far djupt illa och att det omhändertas barn som absolut inte borde omhändertas och som tar skada av det.

    Det hänger ju ihop, det handlar om just dåligt omdöme och dålig kompetens. Det kan bero på att förståndet helt enkelt inte räcker till eller ren feghet, det är farligt att omhänderta barn till föräldrar som är grovt kriminella och medlemmar i en terroristorganisation. Lättare att gå på föräldrar som har lättare psykisk ohälsa och är arbetarklass. Det omhändertas flest barn med fattiga föräldrar men misshandel, övergrepp och alkoholism/annat missbruk finns lika mycket i medelklassen och överklassen. Jag skulle vilja se den socialarbetare som vågar föreslå att ett barn till en Wallenberg borde omhändertas, eller ett barn som går på Lundsberg. Eller ett barn vars mamma själv är socionom och jobbar i samma kommun.


    Precis, huvudet på spiken.

    Det finns säkerligen socionomer som har förstått sitt uppdrag och brinner för att göra livet bättre för utsatta barn och all heder till dessa, sedan finns tyvärr de som man oftast träffar på och det är där man blir riktigt skrämd.
  • Anonym (Why)
    Sverige anses vara ett av de bästa länderna i världen att växa upp i. Men förutsättningarna för att få en bra start i livet ser olika ut för olika barn. Tusentals barn har kontakt med socialtjänsten och är i behov av samhällets stöd för att kunna växa upp i en trygg miljö och få tillgång till sina rättigheter.
     
    När Sverige ratificerade barnkonventionen 1990 fick svenska myndigheter ett ansvar att skydda, respektera och säkerställa barns rättigheter. När barnkonventionen blir lag, kommer hårdare krav ställas på socialtjänsten och andra myndigheter att tillämpa konventionen i sina bedömningar och beslutsunderlag.
     
    De senaste åren har vi sett en eskalerande kris inom socialtjänsten, där läget är värst inom barn- och ungdomsvården. Det är barnen som får betala det högsta priset. Personalomsättningen är hög, det har blivit allt svårare att rekrytera erfaren personal och nyanställda får ibland handlägga de tyngsta ärendena. Samtidigt visar en mätning gjord inom ramen för den nationella samordnaren för den sociala barn- och ungdomsvårdens uppdrag, att endast två procent av socialsekreterarnas tid ägnas åt samtal med barn.
Svar på tråden Socionomer ljuger och ställer diagnoser