• Anonym (Why)

    Socionomer ljuger och ställer diagnoser

    Kjell2 skrev 2019-03-14 15:43:15 följande:
    Ibland när jag läser och hör om ärenden som det i ts så undrar jag lite över ombudet. Nu har jag inte läst domen men jag kan inte låta bli att fundera på om ett bättre ombudsarbete skulle gett ett annat utfall.

    Ombudet finns där, och får till ocgh från betalt av skattemedel,  för att företräda en parts intressen. Jobbet är att verkligen att visa på dåliga eller felaktig utredningar, ta fram bakgrundsmatrial för att visa på felaktigheter argumenter inför rätten med sin klients intresse i fokus. 

    När en massa information kommer fram efteråt så kan jag fundera lite över varför inforationen inte användes tidgare. 

    Ja, ibland gör soc dåliga eller felaktiga utredningar, men ett bra ombud ska visa på det och få rätten att förstå att utredningen är fel.

    I ts fallet skulle det vara intresant att höra vad ombudet har att säga om ärendet.
    Som du undrar och säkert kommit fram till när du läst dokument från olika rättsinstanser så är ombudet många gånger inte på den nivå man skulle önska, förklaringen till det kan vara begränsningar i mängden arbete som domstolen accepterar (få vill arbeta gratis).

    Socialtjänsten har en orimligt stark ställning hos andra myndigheter och rättsinstanser vilket gör att det många gånger varit svårt att nå framgång genom att i rätten lyfta fram detta som för de flesta blir så tydligt när det sägs i nyheterna eller står i tidningen.

    Jag håller med om att efterspelet kommer att bli intressant
  • Anonym (Why)
    Tom Araya skrev 2019-03-14 21:04:28 följande:
    Vilka fler utbildningar är godkända som kompetensgrund för att jobba som socialsekreterare?
    Det beror nog på vem du frågar då jag vet att pga bristen på socionomer så har det i en del kommuner varit ok med vilken högskoleutbildning som helst.
  • Anonym (Why)
    sextiotalist skrev 2019-03-14 16:07:18 följande:
    Jag tror också på detta med särskilda domstolar som hanterar detta. Det blir ju fler och fler vårdnadstvister och då är det bättre att man har speciella instanser som hanterar detta, helst utan nämndemän, inte som den funktionen de har i vanliga domstolar i varje fall.
    Vårdnadstvisterna belastar Tingsrätten hårt idag och det är speciell problematik så det kanske inte skulle vara så dumt med en speciell domstol som blir extra duktiga på denna typ av tvist. Och det är möjligt att kvalitén skulle öka om man skippade politikerna till förmån för juristerna. 
  • Anonym (Why)
    Kjell2 skrev 2019-03-15 09:40:04 följande:
    Jämför domar i hovrätten med tingsrätten. Har domarna i hovrätten högre kvalitet eller mer rätt?

    Problemet är kanske i första hand domstolsprocessen. Skulle ombud på vara bättre och domstolarna i större utsträckning ifrågasätta utredningarna skulle det driva fram bättre utredningar.

    Pss som bra föravarsadvokater driver fram bättre polisutredning och väl förbereda åklagare.

    Mer rätt eller inte beror nog lite på vad man lägger i begreppet, i och med att hovrätten är en högre instans så skulle man kunna säga att det är så men om man tittar på fördelningen ändrade/fastställda domar så rent generellt så fastställs fler tingsrättsdomar än det ändras.


    Jag tror du har helt rätt när du tar upp hur processen skulle kunna bli mycket bättre. 

    En infekterad vårdnadstvist tar mycket tid och kraft av alla inblandade parter och min upplevelse är att få framgång i dessa mål ställer stora krav på den enskilde förälderns engagemang (sedan kan man fundera på vad som skulle ingå i begreppet framgång, då barnen ofta blir förlorarna i större eller mindre grad)

  • Anonym (Why)
    Anonym (Klk) skrev 2019-03-14 22:15:05 följande:
    Omg jurist i socialtjänsten. Låter ju inte roligt men kanske som första jobb
    Den tjänsten betecknas ofta inom socialtjänsten som "specialist" av någon konstig anledning och är den som "hjälper" socialsekreteraren i rättsprocessen vid ex. LVU.
  • Anonym (Why)
    I reportageserien rättvisans demoner frilägger DN:s Maciej Zaremba det ? svenska rättssystemets och socialtjänstens dolda ? drivkrafter.
    Del 1 - Varför dog Matilda?, nedan några korta utdrag ur reportaget.
    Matilda var bara tre år när hennes mor tog hennes liv. Tanja var sex när
    hon dödades av sin mamma och sin ? mormor. 

    Sex månader före mordet på hans dotter ringer Thomas till socialtjänsten.
    Han är mycket orolig. Anita hotar att om han inte avstår från kravet på
    umgänge dödar hon dottern och sig själv. Det är vad hon sagt till honom.Vad gör socialsekreterarna med detta larm? Inget. De åker inte ut till huset för att
    se hur flickan mår. De ringer inte till Matildas daghem (vars personal
    redan börjat föra dagbok över mammans lynnigheter). Samma dag som de
    får orosanmälan lägger de ned ärendet. Under denna vår får socialtjänsten ytterligare två varningar om att mamman hotat döda flickan. En från Thomas som vädjar igen. En annan från en socialsekreterare som känner till hotet och undrar varför kollegerna inte gör någonting. Dessa två larm blir inte ens noterade i
    journalen.
     
  • Anonym (Why)
    Anonym (känner igen) skrev 2019-03-14 21:17:45 följande:
    Jag känner igen mig till viss del i det TS beskriver och jag har erfarenhet från över 10, närmare 15 olika socialsekreterare i fyra olika kommuner.

    Jag känner även en socionom som valde att byta yrke för att hon inte längre var ärlig mot sig själv, sin människosyn och sina värderingar.

    Ju nyare de är i yrket, desto mer noggranna, förstående, humana och empatiska tycks de vara, enligt min erfarenhet. Medan de som varit med ett tag är mer luttrade , har svårare att se människan och mer styrs av budgetkrav.

    Jag har bl.a. av beslut från socialtjänst blivit tvungen att göra mig av med en anpassad bostadsrätt, utan möjlighet att skaffa en annan egen bostad.
    Beslutet saknade allt vad analys heter utefter de olika bedömningsgrunder man ska tillämpa, men jag hade inte kunskap eller ork att kämpa emot då.
    Som även du fått erfara så är problemen inom socialtjänsten inte några enstaka socionomer här och där som missuppfattat sitt uppdrag utan det är något som har visats sig runt om i landet.

    Även jag har träffat på några stycken socionomer som valt att byta bana då de inte kunde kompromissa med sin övertygelse om rätt och fel, ingen av dessa har ångrat att de bytte bana.

    Analys är inget man normalt ser i någon handling från socialtjänsten och då har jag plöjt många tusen sidor med material från denna myndighet.
  • Anonym (Why)

    Det blev väldigt tyst på de som idogt försvarat socialtjänsten i tråden.

    Har de kanske stoppat huvudet i sanden likt strutsen när det började komma lite obehaglig fakta?

    Eller så kanske de inte tycker att små människoliv har något annat värden än papperet som journalen är skriven på?

    Hur som så är det ganska talande ...

  • Anonym (Why)
    Anonym (Möter barnen) skrev 2019-03-15 20:00:25 följande:
    Nej. Det handlar om att vi sett såna här trådar tidigare. Föräldrar som vägrar se att dom skadat sina barn. Som vägrar erkänna sina fel och istället ylar högt om alla andras fel. Era barn mår inte bättre av att ni intalar er att ni fungerar som föräldrar

    Vettiga människor orkar inte argumentera med er. Det är som att spela schack med en duva. Oavsett hur det går så struttar duvan omkring, välter pjäser och bajsar på planen. Duvan är hela tiden övertygad om att hen har vunnit spelet.

    Ingen orkar spela schack med en duva...
    Som du skriver förstår jag att du inte ser något värde i andra människor du kanske till och med arbetar med sådana här frågor.

    Och då är det säkert inte viktigt för dig att ex. Matilda var bara tre år när hennes mor tog hennes liv. Tanja var sex när hon dödades av sin mamma och sin mormor. och att socialtjänsten inte brydde sig.

    Eller att en 13åring blir våldtagen när denne är placerad av socialtjänsten.

    Ditt resonemang gör inte dig till en speciellt vettig person utan snarare något helt annat.
Svar på tråden Socionomer ljuger och ställer diagnoser