Inlägg från: Anonym (M) |Visa alla inlägg
  • Anonym (M)

    Vabba när andra föräldern är ledig?

    Anonym (...) skrev 2019-03-16 11:08:50 följande:

    Du tänker på hur kommunal barnomsorg fungerar i vissa kommuner. Den som tar semester måste aldrig ta med sig alla barn, men i vissa fall får man ordna privat barnvakt. Blir då barnvakten eller barnet sjukt kan det bli så att en förälder är bortrest och den andra får vabba.


    I det fallet kan FK göra kontroller på förskolan om barnet skulle varit ledig eller inte. Man har inte rätt till tfp på barnets lediga dag.
  • Anonym (M)
    modsey skrev 2019-03-16 11:10:56 följande:

    Min poäng är att reglerna ser ut som att du nu inte behöver det. I Ts fall så här hon rätt att vabba


    Ja och jag tycker reglerna är fel. Förstår fortfarande inte vad du menar med att det skulle bli skillnad på vardag och helg.
  • Anonym (M)
    Anonym (förälder) skrev 2019-03-16 11:14:56 följande:

    Fast nu handlar det ju inte bara om ett fall där ena föräldern är ledig och åker bort med barnet och då andra föräldern måste vabba.

    Här handlar det ju som ts skriver om andra villkor för henne då hon inte får jobba hos en brukare dvs funktionshindrad eller sjuk person då det finns magsjuka i familjen som kan få konsekvenser för brukaren.

    Även om hennes man är hemma och tar hand om barnen får hon ju ändå inte jobba. Hon måste ju ha något slags skydd i dessa lägen. 

    Vad säger arbetsgivaren vid dom här tillfällena?

    Hon kan ju inte förlora lön pga detta. 


    Nej det kan hon inte. AG bör betala ut lön så hon ska inte behöva vabba. Annars får hon gå till jobbet.
  • Anonym (M)
    modsey skrev 2019-03-16 11:21:40 följande:

    Men varför är det fel menar du?

    Jag förstår inte? Menar du att en förälder aldrig ska kunna resa bort ensam, oavsett vad resan går ut på; begravning i Norrland, fiskeresa med kompisarna en weekend som börjar med en fredag, en resa med de äldre barnen som i mitt eget fall, en ledig dag för att resa hem till min mamma som behöver hjälp på sjukhuset eller vad det nu än är.

    Vabbandet är ju det samma för försäkringskassan, oavsett om jag är i en annan stad med min mamma mot om jag kulle jobbat och ett barn blir sjuk.


    Förstår du verkligen inte skillnaden? Tfp är subventionerat med skattepengar. Du får möjlighet att ligga på Gran Canaria och sola medans skattebetalarna betalar din man som vabbar istället för att ta semester, f-ledigt eller ordnar privat barnvakt.
  • Anonym (M)
    modsey skrev 2019-03-16 11:34:58 följande:

    ja jag har den möjligheten. Men om vi båda jobbat, om ingen av oss tagit semester och barnet blir sjukt måste vi ändå ta vab. Så det är liksom ingen skillnad. Jobb = vab den gången. En förälder semester alternativt ledig dag som man kan ha på en veckodag eller helg, reser bort, hjälper mamma att flytta, fiskar, solar, går på begravning. Barn sjukt = den föräldern som är hemma får vabba.

    Är det själva solandet som skaver lutheranskt? Känns det bättre om jag den gången det hände oss, om jag varit på begravning i Norrland den dagen mot att jag låg på en strand i solen med de äldre barnen?


    Absolut inte. Anser att det är samma sak oavsett vad man gör. Begravning vid närstående har man särskild rätt till ledighet och omsorg vid så där är ett undantag. Poängen är att det kan utnyttjas istället för att ta semester och föräldraledigt där dagarna är begränsade. Planerad ledighet bör kopplas med planerad omsorg även när barnet är sjukt. Samma på en vardag som helg.
  • Anonym (M)
    Mandel skrev 2019-03-16 12:22:27 följande:

    Fyller man inte om vad den andre vårdnadshavaren gör under tiden man tar vab?

    Just för att det inte ska vara så att en är föräldraledig, semester osv och den andre tar vab fast person nr 1 borde kunnat ta hand om barnet.


    Jo det gör man och tydligen är det ett giltigt skäl att skriva att den andra föräldern är på semesterresa. Trodde inte jag.
  • Anonym (M)
    Anonym (Pappa) skrev 2019-03-16 12:39:24 följande:

    Om jag förstått situationen rätt så har sambon åkt iväg med barnet och du vill ta ut vab.

    Har du inte vård av barnet så faller det redan där.


    Nej sambon har åkt iväg med syskonet för att det inte ska bli smittat.
  • Anonym (M)
    modsey skrev 2019-03-16 13:12:32 följande:

    fast det är just det de gör. Det ÄR ok för ts att vabba. Det kommer en fråga om den andre föräldern arbetat, om ej vad har hen gjort. Då skriver man bortrest


    Jag tror nog att de bedömer fall till fall där. Det är inte säkert man får rätt till vab i alla situationer. Det beror nog på varför man var bortrest. I detta fallet är jag tveksam till att de skulle godkänna. Fast TS kan ju dra en lögn.
  • Anonym (M)
    Anonym (Greta) skrev 2019-03-16 14:03:33 följande:

    Har inte läst tidigare inlägg men reflektion på detta:

    Är du ledig får du inte ha barn på fritids/förskola då rätten till det är enbart när förälder arbetar eller pluggar (undantag om man ör sjukskriven). Så om du är bortrest med dina äldre barn och ditt yngre barn är på fritids/förskola har du begått ett brott. Skulle det yngre barnet bli sjukt under tiden du är bortrest borde därmed alltså inte vara några frågetecken på vab eller ej för då borde det inte, om man följer lagstiftningen, redan ha det ordnat med vuxen, i de flesta fall den andra föräldern


    Nej där har du fel. Man har inte begått ett brott för att man har barnen på förskolan vid semester. Man har inte reglerad rätt till det i skollagen men förskolor och kommuner får sätta egna regler kring det. I vissa kommuner/förskolor får man lämna barnen vid semester. I andra kommuner får man inte det och då bryter man mot reglerna om man gör det. Det är knappast ett lagbrott.
  • Anonym (M)
    möjligt skrev 2019-03-17 00:41:15 följande:

    Att du var öppen till personalen säger inte så mycket egentligen. I det generella fallet så har man inte rätt till förskola om ena (samnanlevande) föräldern har semester. Finns kommuner med undantag, men de är just undantag


    Nej det är inte undantag. Tror faktiskt det är vanligare att man får än inte faktiskt. När det gäller semesterresa iallafall. Finns nog inte många förskolechefer som skulle neka till det. Däremot att ha semester och stanna hemma skulle inte många tycka vara ok.
  • Anonym (M)
    modsey skrev 2019-03-16 13:20:56 följande:

    fast nu råkar jag veta till 100 % att man får det, man får fiska, man får sola man får åka på spa osv.


    Nej det tror jag faktiskt inte på. Tror knappast någon skriver att man ska åka på spa som anledning heller.
  • Anonym (M)
    Mandel skrev 2019-03-17 13:44:43 följande:

    Fast det måste ju vara skillnad att vara på en inbokad resa och något skiter sig mot att sticka hemifrån för att andra barnet inte ska smittas.


    Ja det kan man ju tycka. Jag vet faktiskt inte.
Svar på tråden Vabba när andra föräldern är ledig?