• Sonnet

    Skydda sgi första barn och gravid igen

    Du behöver inte göra någonting. Du har rätt att gå ner i tid 6 månader före bf och ändå skydda din tidigare SGI.

  • Sonnet

    Socialförsäkringsbalken 26:14 - SGI-skydd gäller under den tid då den försäkrade är gravid och avbryter eller inskränker sitt förvärvsarbete tidigast 6 månader före barnets födelse eller den beräknade tidpunkten för födseln.

    Ts har avbrutit eller inskränkt sitt arbete, alltså finns skydd för heltids-SGI.

  • Sonnet

    Men hur svårt är det att fatta? Ts börjar jobba heltid, sedan går hon ner i tid tidigast 6 månader före bf. SGIn är till 100 procent skyddad. Inga som helst problem.

  • Sonnet
    Alexi skrev 2019-04-04 17:15:16 följande:

    Fast hon går inte upp till heltid med syfte att arbeta stadigvarande/minst sex månader eftersom hon är gravid. Därför tror jag inte att det funkar att tänka så.


    Jo, det funkar precis så som lagen säger.
  • Sonnet
    Ignoramus skrev 2019-04-05 06:59:24 följande:

    Fast då måste hon ju ha rätt till sgi, vilket det inte är säkert att hon har eftersom hon har jobbat heltid men inte i minst sex månader i streck/haft för avsikt att göra det?

    Här är FKs regelverk lite luddigt här tycker jag. För sgi-skyddad under föräldraledigheten är du bara förutsatt att du helt eller delvis tar hand om barnet.

    Kruxet här är ju att ts för en tid inte alls avbrutit eller inskränkt sitt arbete.


    Hon är skyddad när hon är f-ledig, hon går tillbaka och jobbar heltid och sedan inskränker sitt arbete - alltså har hon skydd. Hon har aldrig tappat tidigare SGI.
Svar på tråden Skydda sgi första barn och gravid igen