Inlägg från: hejhej019 |Visa alla inlägg
  • hejhej019

    Första resa utomlands! Vad bör jag tänka på?

    Hej!

    Det är så att jag ska åka utomlands för första gången denna sommaren. Jag undrar därför vad är viktigt att ha med sig? Pass är en självklarhet för mig, men Jag är osäker på om andra papper behövs? Jag har ett kort som ger mig gratis sjukvård inom EU eller nåt liknande tror jag? men mer än så vet jag ej. Behöver jag t.ex. Ta ut kontanter i den valutan som det landet jag besöker? Gäller det olika regler om man reser utanför EU eller inte? Jag ska till Rhodos och en vän bokade resan för mig bara genom mitt personnummer (utan dem fyra sista) och mitt fullständiga namn, precis som på mitt pass (Går det att göra så? Behövs det inte mer information?). Jag har väldigt många frågor och uppskattar om någon kunde förtydliga saker och ting eller t.o.m. Ge mig tips och ytterligare information. Tack :D

  • Svar på tråden Första resa utomlands! Vad bör jag tänka på?
  • hejhej019
    Anonym (Resor) skrev 2019-04-18 23:46:43 följande:

    Att ta ut lite kontanter kan vara en bra idé men oftast använder man nog kort :) Av den orsaken bör du kanske dubbelkolla att ditt kort är "upplåst" för utlandsköp. Vet inte vilken bank eller korttyp du har men jag själv kan gå in både på bankens hemsida och i mobilappen för att göra detta. Väljer det kort jag använder och kan helt enkelt kryssa i en ruta som bestämmer huruvida kortet är öppet för köp utomlands. Mitt var "aktiverat" automatiskt men kan vara bra att dubbelkolla!


    Jag har en Swedbank bankkort (mastercard). Är det möjligt för mig att köpa saker/mat/dricka utomlands med det kortet?
  • hejhej019
    John22 skrev 2019-04-20 15:12:51 följande:

    Se till att läsa på vad som gäller för just din destination.


    Behöver man några vaccinationer?
    Måste man ha någon minimum giltighetstid på passet?
    Finns det några kända bluffar, lurendrejerier eller sätt att bli bestulen på resmålet?
    Finns det några andra faror att ha i åtanke?
    Behöver man någon form av reseförsäkring?
    Finns det några speciella förnödenheter eller mediciner som inte går att få tag på?
    angående vaccinationer, så vet jag att vaccination mot hepatit A + B och vaccination mot TBE kan vara bra inför en resa till Rhodos. Jag är dock väldig osäker då jag aldrig behövt göra det, p.g.a. aldrig varit utomlands. Funderar bara på att vaccinera mig mot TBE och hepatit A. Någon som har nån erfarenhet om detta eller helt allmänt vet nåt? uppskattar svar :D
  • hejhej019
    Anonya skrev 2019-04-26 19:04:15 följande:

    Kul du ska på resa! Kompisen du reser med, har han eller hon rest förut? I så fall kan du få mycket info därifrån. 

    Det är bra att du har skaffat EU:s sjukförsäkringskort. Med det är du berättigad till den sjukvård landets egna medborgare får, på samma villkor och till samma priser. Det är mycket viktigt att du också har en reseförsäkring! Om du (mot all förmodan) skulle råka ut för en olycka eller svår sjukdom hjälper den dig med alla merkostnader och även transport hem om du inte kan åka med det flyg det var tänkt. Sjuktransport kostar enormt mycket. Sannolikheten för att råka ut för något sådan är liten, men man ska aldrig någonsin resa utan reseförsäkring. Ofta ingår reseförsäkring i den hemförsäkring man har så kolla upp det. 

    Angående vaccination så kolla att du ditt grundvaccinskydd under kontroll, alltså polio, stelkrampo och MPR, kanske något till.

    Här hittar du massor information om resa till Grekland. www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/grekland/reseinformation/

    Låna eller köp gärna en guidebok så får du massa info och dessutom inspiration som får dig att längta dit. 

    Ur säkerhetssynvinkel är det viktigaste att tänka på det som gäller överallt: inte dricka så mycket att man inte kan ta vara på sig, inte lämna glas obevakade, inte röra sig överallt på natten, inte gå hem till okända eller åka iväg med dem, hålla koll på plånbok, mobil och pass så inte professionella ficktjuvar kommer åt dem och att skydda sig för sol och värme med solkräm, något på huvudet och att dricka tillräckligt mycket vatten. 

    Ha en riktigt trevlig resa! 


    Hej, jag har reseförsäkring som ingår i min hemförsäkring, då är min fråga: hur "visar" jag att jag har reseförsäkring? Få nåt slags papper utskrivet? Ps. Uppskattar ditt svar :D tack så jättemycket!
Svar på tråden Första resa utomlands! Vad bör jag tänka på?