Inlägg från: Anonym (Ellen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ellen)

    Semestergrundande föräldradagar

    Dina 120 börjar räknas från dag 1 i din föräldraledighet. För enkelhetens skull, om du går på ledighet 1 januari så har du semesterlönegrund 120 dagar framåt, vi låtsas att det blir ungefär tom april. Sen från maj-december tjänar du inte in fler dagar. När det nya semesteråret startar 1 januari följande år så är ditt intjänande noll till den dag du börjar jobba igen, då börjar du tjäna in nya dagar.

    Detta är individuellt så pappan har givetvis rätt att vara frånvarande 120 dagar med semesterlönegrund hos sin arbetsgivare.

    Det finns ingen koppling till Försäkringskassan eller hur många dagar man tar ut utan det här med frånvaron att göra.

    Obs att kollektivavtal kan ge andra regler men detta är rent allmänt.

  • Anonym (Ellen)
    Anonym (Z) skrev 2019-08-17 19:49:59 följande:

    Vad gäller om man är föräldrarledig i flera perioder? Är det 120 per peroid, år, eller totalt? D.v.s. om jag varit föräldraledig i över 120 dagar och något år senare tar 4 veckor föräldraledigt, kommer de senaste vara semestergrundande eller ej?


    Du har fått ett jättebra svar ovan. Men för att svara specifikt på frågan så nej. Ytterligare ledighet efter 120 dagar är inte semesterlönegrundande. Så man får vara beredd på att 4v föräldraledigt kan komma att reducera antalet semesterdagar det året. Kolla med lönekontoret så slipper du få en trist överraskning efteråt sen.
  • Anonym (Ellen)
    Anonym (Z) skrev 2019-08-18 00:40:55 följande:

    Tack för bra svar ovan! :) Men... om man byter arbetsgivare efter att varit föräldraledig i mer än 120 dagar, kommer fl-dagarna (upp till 120) man tar efter bytet vara semestergrundande? Jag tänker om det bara är lönekontoret som håller koll så lär ju inte dem ha information om hur mycket man var föräldraledig på den förra arbetsplatsen?

    Och hur fungerar det i så fall om man jobbar 50% på två olika företag samtidigt innan man blir föräldraledig, 120 eller 60 semestergrundande fl-dagar per jobb?


    Om du börjar en ny tjänst på ett annat företag med ett barn äldre än något år, så förutsätts att du haft din semesterlönegrundande frånvaro redan. Det är inte 120 dagar per barn. Fråga 2 har jag aldrig stött på men det är 120 kalenderdagar från första ledighetsdagen som räknas

    Den känns rätt hypotetisk.
Svar på tråden Semestergrundande föräldradagar