• Crash Man

    Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?

    Innan jag kommer till kärnan med det här inlägget så har jag ett avslöjande att göra. Ni förstår jag bär på en hemlighet... en stor, stor hemlighet.

    Jag är nämligen kränkt... och vit... och man. Jag är en kränkt vit man. Ni har säkert hört talas om sådana som mig; det finns facebook-sidor om sådana som mig. Det diskuteras om sådana som mig på diverse alternativa medier.

    Alla dessa superintellektuella människor jag stött på har sagt till mig att jag är kränkt och kanske är det dags att inse att alla de människor har en poäng. Kanske är det mig felet ligger hos.

    Ni förstår jag har nämligen en kontroversiell åsikt. Jag anser inte att Greta Thunberg förtjänar nobels fredspris. Jag har förklarat det på diverse forum och svaren är alltid det samma. Den enda anledningen till varför jag tycker det är för att jag är en kränkt, vit  man. För den enda logiska förklaringen till varför man kan tycka att Greta Thunberg inte är en värdig nobelpristagare är för att man är just kränkt (och helst vit och man)

    Så hur är det med dig? Är du också en kränkt vit man, eller kvinna för den delen, som delar mina åsikter om att Greta Thunberg inte förtjänar nobels fredspris. Eller tillhör du den rationella skaran som tycker det är helt logiskt att en 16-åring som skolkar från skolan varje fredag och vars aktivism inte ens lett till ens en liten minskning av koldioxidutsläpp.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?
  • Armborst
    Aniiee skrev 2019-04-27 19:06:06 följande:
    Ja, och jag säger att det var fel att ge henne fredspriset. 

    Jag har dock inte sagt något alls om Gret Thunberg.
    Respekterar din synpunkt!
  • misil

    Om man är lite historiskt bevandrad så vet man att människor alltid har diskuterat vädret/klimatet såsom vara underligt och att det var bättre förr,detta sträcker sig tusentals år bakåt i tiden.
    Människor har alltid påstått att det förändrade vädret/klimatet kommer leda till jordens undergång dvs domedagsprofetior,det Greta och andra klimatalarmister ägnar sig åt är ingenting nytt utan följer en uråldrig tradition gör bot gör rättning annars...

  • Chattisen

    Nej jag tycker inte att hon ska ha ett fredspris, ett klimatpris hade klart suttit bättre. Hon må ha gjort skillnad. Men, hon har inte räddat klimatet. Hon har inte eliminerat något hot, hon har protesterat. Visat på vilja och engagemang, men det känns väldigt enkelt att få ett fredspris om det räcker med att dela sina starka åsikter.

    Ett fredspris skall enligt mig vara något som visar på en klar skillnad i det här fallet då som klimatet, kanske räddat liv eller skapat fred hade känts betydligt mer relevant.

    Det är dessutom i den åldern man inte riktigt vet själv vart man står i sina värderingar, det känns som att hon kan svänga rejält under sin mognadsprocess. Hur ska hon förvalta sitt pris om några år?

    Hon kommer att bli ständigt ifrågasatt, känns som en tuff tid för Greta.

  • Åsa

    Jag ser ingen koppling till _freds_pris över huvud taget. Såvida vi inte resonerar mot att kommande klimatförändringar för med sig matbrist och gör det omöjligt att leva i delar av världen som idag är tättbebodda, och därtill knutna konflikter. Inte ett omöjligt scenario men inte vad man brukar fundera runt i termer av fredspris. (Som förvisso getts för ganska skilda insatser.)

    Att hon bidragit till att lyfta _klimat_frågan är jättebra. Att hon - som den tonåring hon är - påtalar behovet av ATT göra något snarare än att veta mycket konkret om HUR är en annan historia. Det finns gott om folk som vet ifall det bara finns en politisk vilja och en vilja i allmänbefolkningen att ta ansvar för frågan, och till den viljan bidrar personer som Greta Thunberg.

  • Aurora Borrealis

    Om man ser till handlingarna som görs och orden som sägs och budskapet så är svaret ja.

    På tiden att klimatfrågan får högsta uppmärksamhet. Nobels fredspris är perfekt. Speciellt så att fler engagerar sig. Finns många unga instagraminfluencer, youtubare och bloggare som nu kan återgå till att vara sig själva genom att se att den som blir mest känd och hyllad är den som bryr sig om andra och engagerar sig i det som är viktigt. Inte den som är snyggast, deltar i paradise hotell eller köper mest aktier eller bor i störst villa. Detta är så bra - Nobels fredspris till Greta! Glöm vem som är vit, svart, man, kvinna eller barn och se till de konkreta handlingarna och budskapet och engagemanget! Detta är perfekt det som Greta gör nu. Det behövs nu! Det var på tiden! Håller tummarna för Greta. Är så stolt faktiskt att det finns sådana människor i världen! All kraft åt henne att fortsätta!

  • Aurora Borrealis

    Det Greta har gjort är att starta en populärkultur av att engagera sig för ett bättre klimat. Det är inte torrt och tråkigt längre att tänka på och bry sig om att förbättra klimatet - det är pop, framgångsrikt, modernt och det senaste nu... Även hos "the cool kids" nu. I TV, radio, kändisar, influencer, på Youtube och hos dokusåpa-människorna, på röda mattan, överallt på nätet och hos dig och mig. Därför Nobels fredspris för detta. Det har inte de torrare klimataktivisterna lyckats föra igenom - ingen vill lyssna på dem och de har inte den genomslagskraften som personer som gör att en förändring i världen till det bättre sker.

  • FDFMGA
    Armborst skrev 2019-04-27 18:50:43 följande:
    Det är ett modepris alltså?
    Jag är helt obekant med Greta kollektion men hyfsat medveten om hennes roll som opinionsbildare.

    Fredspriset delas ofta ut till just opinionsbildare och begränsas heller inte till att enbart omfatta de som strävar efter fred på jorden.

    Klimatförändringar kommer framförallt att drabba de som är unga idag och vad är de mer relevant än att ge priset till någon som fått unga i hela världen att reagera.
  • Betty Boop

    Varför skulle hon få Nobels FREDSpris?? Visst, hon kämpar för miljön men jag ser inte kopplingen till ett fredspris. Det låter helt galet!

    Med tanke på att hon är dotter till Malena Ernman så undrar också jag hur styrd hon är hemifrån och hur mycket som är hennes eget verk.

  • CarinaL26

    Med all respekt för det Greta gör men klimatet och fred är 2 olika frågor. Ser inte alls kopplingen till fred. Man ska nog inte ta nomineringen på alltför stort allvar. Det betyder inte att jag förringar hennes opinionsbildning kring klimatet men det är verkligen en annan fråga.

Svar på tråden Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?