• haft samma

    Dottern ska komma och gå

    Här är en söndagsdiskussion igång. Varit tillsammans 5 år. Vi kom men ett barn var. Han och dotter på 10 snart 11 år. Jag med son 8 år. Allt har funkat bra och vi har en familj på 4 plus hund och mysig stämning. Min relation med dottern är fin och vice versa. Igår var sambon på svensexa och hans dotter ville vara hos mamma pga att lillebror där fyllde 5. Inga konstigheter. Sambon skulle hämta henne nu innan lunch men hon hade börjat baka hos mamma så hon ville stanna en stund till. Inga konstigheter. Vi sätter oss på balkongen och han utbrister lyckligt: ja tänk hon börjar bli så stor! Snart kommer hon kunna komma och gå precis som hon vill.. att det inte finns några ?pappaveckor? eller ?mammaveckor?... Jag svarar : Så vill inte jag ha det? Jag tycker det låter jätte rörigt... Han : Vad är det för något problem med det? Hon är väl välkommen när hon vill? Jag: Ja, men det blir ju stökigt för vi kan ju inte planera? Han: Hon får ju inte komma om vi planerat något? Jag: men ibland kanske man bara vill vara spontan eller ha en barnfri helt oplanerad? Han : Jasså ok så då ska vi säga till henne att du får inte komma för ****** vill ligga på soffan och chilla. Sonen har ingen möjlighet att vara flexibel med veckorna då hans pappa jobbar 7 nätter/ledig 7 nätter.. Min sambo nu säger att jag är självisk och bara vill ha barnen på mina villkor.. men det är ju inte mina det är såhär vi haft det och bestämt med alla runt omkring ( hennes mamma och sambo och mitt ex och hans sambo) Jag tycker inte att barnen ska komma och gå som dom vill. Jag tycker varannan vecka är en bra ök. Självklart får hon åka dit om det är kalas någon helg eller om dom ska på något att hon kan komma hit med fick panik när han tycker att hon ska komma och gå som hon vill. Jag hade sett fram emot en söndag ihop hela familjen men nu är hon kvar hos mamma och vi är sura på varandra. Sonen sitter på rummet och kollar på film och vi tjafsar på balkongen. Har jag fel?! Han tycker verkligen att jag är heeeeelt dum i huvudet som tycker såhär.. och talade om det tydligt.

  • Svar på tråden Dottern ska komma och gå
  • Dennadagdettaårdennastund

    Jag tycker din sambo har rätt! Han och dottern gör precis som de vill....angår faktiskt inte dig. Hur du gör med ditt barn är inte relevant. Håller med din sambo att det är jättebra när barnet kan få gå precis som hon själv vill :)

  • Drottningen1970
    haft samma skrev 2019-06-02 13:27:39 följande:

    Vill också tillägga att jag uppskattar era svar, och håller helt med era åkikter ang en tonåring. Men hon är 10 snart 11.


    Och pappa sa ju inte heller NU utan SNART. Och för att kunna komma som man vill krävs det ju också att barnet klarar att åka buss, tunnelbana etc själv. Men den dagen hon kan det vore det ju givetvis fullständigt vidrigt att säga: Nej vi är barnfria denna vecka. Förälder är man som sagt 100% av tiden. Man måste alltid vara beredd på att vara tillgänglig.
  • Drottningen1970
    Siden skrev 2019-06-02 13:32:29 följande:

    Har alla som lever i styvfamiljer 14-åringar som kommer och går mellan sina separerade föräldrar (och nya partners och halvsyskon, styvsyskon)? Jag undrar av ren nyfikenhet, jag har själv ett 9-årigt styvbarn och vi har diskuterat detta en gång, då kom vi fram till att köra svängdörrar var för oförutsägbart och svårt att planera. Så min fråga är, hur gör ni i styvfamiljer med tonårsbarn där det även finns nya partners och nya barn?


    Förstår inte skillnaden mellan vilken familj som helst. Livet med barn är alltid rätt oförutsägbart. Särskilt med tonåringar. Inland vill de sova hos kompisar, åka till en kompis lantställe över helgen, men ångrar sig sedan dagen innan etc etc. Varför skulle det vara så viktigt att barnet kommer på onsdagen i stället för fredagen exempelvis?

    Om inget särskilt är planerat och det bara är vilken vecka som helst så spelar det ju ingen roll. Barnet/ungdomen har ju två hem och i sitt eget hem måste man alltid känns sig välkommen inte som nån gäst som har vissa dagar inbokade och är portförbjuden resten av tiden. Det är barnets HEM...
  • Siden

    Varför då? Vet många ombildade familjer som fortsätter dela upp umgänget med sina tonåringar. Varför är det så konstigt? Självklart kan undantag förekomma, men ett tonårsbarn kan väl bo på ert planerat sätt, i samråd med föräldrarna.

  • Drottningen1970
    Anonym (Ingen skillnad) skrev 2019-06-02 14:07:05 följande:

    Men du blandar ihop om hon är välkommen i båda hemmen med om hon får lov att diktera hela er tillvaro baserat på sina önskemål och det är ju ett uppenbart nej. Hon kan komma men inte förvänta sig massa anpassning.

    Vill hon komma en dag i fel vecka, ja då jobbar du sent den dagen så hon får be sin mamma köra, passar det inte för mamma den dagen ja då kan hon inte komma etc


    Fast det är ju två HELT olika frågeställningar.
  • Siden

    Har du själv ett styvbarn som kommer och går som hen vill?

  • Dennadagdettaårdennastund

    Och alla dessa "planer" hit och dit? Vad är det för trams? Vrf ska allt vara superplanerat jämt i minsta detalj? Och är det så planerat är det väl lätt att meddela om det? Barnet har förhoppningsvis både mobil och nyckel hem? De kan ringa o kolla vart ni är och när ni kommer hem.

  • Anonym (Malus)
    Drottningen1970 skrev 2019-06-02 14:20:21 följande:

    Och pappa sa ju inte heller NU utan SNART. Och för att kunna komma som man vill krävs det ju också att barnet klarar att åka buss, tunnelbana etc själv. Men den dagen hon kan det vore det ju givetvis fullständigt vidrigt att säga: Nej vi är barnfria denna vecka. Förälder är man som sagt 100% av tiden. Man måste alltid vara beredd på att vara tillgänglig.


    Nej det måste faktiskt inte.

    Är det avtalat vv så är det vv som gäller.

    Man kan inte bara ändra spelregler inom familjen hur som helst på egen hand.
  • Dennadagdettaårdennastund

    Och när jag tycker att barn kan komma och gå som de vill, så är det förutsatt att det är gångavstång eller att barnet lätt kan ta sig fram på ett lämpligt sätt!

  • Siden

    Det blir väldigt svårt för den biologiske föräldern som har startat en ny familj med ny partner och nya barn om den måste vara ständigt tillgänglig och 100 % förälder till sitt tonårsbarn från en tidigare kull, och ha svängdörrar för tonårsbarnen i sin nya familj. Det måste den biologiske föräldern ordna så att det funkar för den ombildade familjen. Det ska inte vara vara tonårsbarnet som har rätt att komma och gå hur den vill. Tänker tex på om tonårsbarnen kommer hem sent och stör den nybildade familjen där det finns en bebis och en utvakad mamma. Etc. Hänsyn måste visas till alla, kanske inte om det inte finns nya partners och nya barn, men definitivt om det finns sådana.

Svar på tråden Dottern ska komma och gå