Inlägg från: Missermajser |Visa alla inlägg
  • Missermajser

    Antisemitismen inom vänstern, varför?

    Rataxes skrev 2020-12-02 06:59:24 följande:
    Att extremvänstern börjar skriva positivt om äganderätten, det såg jag inte komma...

    Jag vet inte i vilken del av extremvänsterfacket jag hanar i enligt klassiska liberaler men jag har aldrig varit emot att folk har privategendom inom rimliga proportioner.


    Att jag däremot tycker kommuner och stat ska ha ett visst övertag för att organisera det offentliga är en annan sak. Att expropriera för att riva bosättningar för en folkgrupp och bygga nya för en annan folkgrupp är lite väl magstarkt...


     

  • Missermajser
    Johan70 skrev 2020-12-04 14:20:15 följande:
    Antisemitism och judehat har funnits långt innan Luther, det var genomgående i det medeltida, katolska Europa. Faktum är att Martin Luther, trots all antisemitism han bevisligen visade upp, var mindre antisemitisk än många i sin samtid.

    Det har alltid varit vanligt inom vänstern att dela in folk i grupper och därifrån är steget inte långt till att bedöma individer utifrån vilka grupper de kan anses tillhöra. Nationalismen uppstod som en vänsterrörelse i samband med den stora franska revolutionen i slutet på 1700-talet och även om vissa aspekter av nationalismen sedan togs över av den politiska högern (särskilt i gamla nationalstater som Sverige, medan det förblev mer av en vänsterrörelse i mer nationellt splittrade länder som Tyskland), så är dess mest utrerade del en vänsterrörelse, den extremt nationalistiska och antisemitiska nationalsocialismen. Antisemitism förekom också i stor utsträckning i Sovjetunionen.

    Så svaret på rubrikens fråga borde egentligen vändas. Under de första decennierna efter andra världskriget var vänstern inte särskilt antisemitisk och stödde bl.a. Israel i kampen mot arabvärlden. Sedan har antisemitismen kommit tillbaka till vänstern. Men varför var vänstern inte antisemitisk på 1950-talet? Svaret är nog att vänstern ville distansera sig från den gren av vänstern, nämligen nationalsocialismen, som hade förlorat andra världskriget.

    För det första bör du skilja på fransk nationalism och tysk nationalism. Att judehat och nationalism fanns före Luther stämmer men resten är i stort sett dina egna tolkningar och till stor del rena fantasier. 

  • Missermajser
    Johan70 skrev 2020-12-05 13:09:35 följande:
    Nej, det grundar sig i historisk och statsvetenskaplig vetenskap.

    Den tyska nationalism som uppstod i början av 1800-talet var direkt inspirerad av den franska nationalismen som uppstod i slutet av 1700-talet och även om det förstås fanns skillnader, så var det i det stora hela samma rörelse, samma ideologi om folksuveränitet.

    Vilka rörelser och vilken folksuveränitet syftar du på? Definierar du vänster utifrån på hur man satt på vänster och höger sida i Frankrikes nationalförsamling på 1700-talet och jämför det med dagens vänster höger så blir det gaska rörigt. 


    Förtydliga exakt vad du vill få till för kopplingar.

  • Missermajser
    Rataxes skrev 2020-12-02 12:31:38 följande:
    Placera dig i vilket kommunistfack du själv vill.

    "Rimliga proportioner", bestäms dessa av någon politbyrå?

    Var inte alltför framgångsrik, då kommer staten och konfiskerar din egendom. Det låter som ett riktigt framgångskoncept...

    Nä, jag delar faktiskt din åsikt gällande expropriation där. Tro det eller ej.
    Det här når en intressant nivå... Om du tänker dig de Kolonialmakten som då besatt den geografiska yta det är frågan om. Vem har har den naturliga äganderätten till platsen där Israel/Palestina bereder ut sig om man värderar saken utifrån det klassiskt liberala perspektivet?
  • Missermajser
    Johan70 skrev 2020-12-08 08:48:51 följande:
    Bismarck enade Tyskland till ett "Lilltyskland", d.v.s. utan Österrike. Han utnyttjade nationalismen till sin fördel, men den tyska nationalismen var som sagt en vänsterrörelse. Bismarck var inte tysk nationalist, han var konservativ, preussisk patriot och realpolitiker.

    Nationalsocialismen är något helt annat än Bismarcks konservatism. Nationalsocialismen kombinerade den tyska nationalismen med socialismen och var en revolutionär rörelse som ville bryta med det gamla konservativa Tyskland och skapa något helt nytt. Nazisternas flagga lånade sitt grundläggande utseende från de tyska kommunisternas flagga, som hade hammaren och skäran i svart på en vit stjärna på en röd flaggduk.
    Johan70 skrev 2020-12-08 08:49:42 följande:
    Vad är det för kopplingar du inte förstår?

    Vad är din definition på "vänster"? Vad Bismarck framförallt motarbetade var ju Liberalismen. Ser du den som en vänster rörelse?


    Nästa fråga är hur du ser på detta yttrande:


    "Kapitalisterna har arbetat sig upp genom sin duglighet och de har rätt att leda, därför att de har särat sig från mängden och enbart det bevisar, att de står högre. Nu vill ni, att ett odugligt regeringsråd eller arbetarråd ska ha sitt ord med i laget. Ingen som leder industriföretag skulle tolerera det."


    Strider detta mot Bismarcks konservativa hållning och ligger det i linje med Marx hållning eller vad anser du?

  • Missermajser
    Johan70 skrev 2020-12-08 20:12:12 följande:
    Liberalismen räknades som en vänsterrörelse fram till mellankrigstiden, såväl i Tyskland som i Sverige. Det är väl allmänt känt? Karl Staaff och Hjalmar Branting samarbetade. I Storbritannien var Liberal Party det stora partiet till vänster tills Labour tog över den rollen, i Kanada är Liberal Party fortfarande det stora partiet till vänster. De liberala dagstidningarnas organisation i Sverige heter fortfarande Sveriges vänsterpressförening, den bildades 1905. Och hur som helst står liberalismen till vänster om konservatismen. 

    Vem har fällt det där yttrandet och i vilket sammanhang? Det är inte konservatism och det låter inte som marxism heller, men det låter inte som ett sätt som en sansad, demokratiskt sinnad politiker skulle uttrycka sig på. För mig påminner det mest om socialdarwinism.

     


    Personligen betraktar jag nationalsocialismen som en extremare variant av konservativ nationalism. Den var väl mer den tidiga tyska nationalismen som var liberal. Det verkar ha tagit en helt annan karaktär 1871. Den är inte som jag ser det varken liberal eller marxistisk utan mer konservativ. Nazismen var även den både antiliberal och antisocialistisk enligt min mening. 


    Japp, det är Hitlers eget uttalande!


    Så här ser originalcitatet ut:


     Det skulle vara slutet på den tyska hushållningen. Kapitalisterna har arbetat sig upp genom sin duglighet och de har rätt att leda, därför att de har särat sig från mängden och enbart det bevisar, att de är av högre ras. Nu vill ni, att ett odugligt regeringsråd eller arbetarråd, som inte begriper någonting, ska ha sitt ord med i laget. Ingen som leder industriföretag skulle tolerera det.
    ?
    Adolf Hitler

     

  • Missermajser
    Flash Gordon skrev 2020-12-09 08:57:39 följande:

    Ingen någorlunda kunnig människa skulle väl kalla den revolutionära nationalsocialistiska rörelsen för "konservativ"?!

    Och för att "inte vara socialister" så genomdrev de ändå rätt många relativt socialistiska reformer:

    Bostadsbidrag, a-kassa, äldrepensioner, invaliditetsunderstöd, daghem, socialbidrag, äldrevård, sjukförsäkring ...

    Man reformerade också skola, stat och militär så att privligier för adel och överklass togs bort och ett meritokratiskt system med inriktining mot kompetenta men "medelslösa" individer infördes.

    Osv osv


    Bismarcks välfärdspolitik handlade väl främst om att hålla den arbetande klassen i schack utifrån erfarenheten av Pariskommunen. 
  • Missermajser
    Flash Gordon skrev 2021-02-04 12:27:59 följande:

    Hålla i schack? Det låter som en defensiv förklaring. 

    Alla sociala reformer har väl någon gång börjat under något slags "hot" men när den nationella socialismen genomförde sina reformer i Tyskland på 30-talet så var ju det utifrån en genuin vilja att lyfta det tyska folket. 

    Och framförallt var inte nationalsocialisterna konservativa, vilket påstods.


    I så fall inte heller socialistiska så vida man inte ska se Bismarck som socialist.
  • Missermajser
    Flash Gordon skrev 2021-02-04 12:27:59 följande:

    Hålla i schack? Det låter som en defensiv förklaring. 

    Alla sociala reformer har väl någon gång börjat under något slags "hot" men när den nationella socialismen genomförde sina reformer i Tyskland på 30-talet så var ju det utifrån en genuin vilja att lyfta det tyska folket. 

    Och framförallt var inte nationalsocialisterna konservativa, vilket påstods.


    I så fall inte heller socialistiska så vida man inte ska se Bismarck som socialist.
  • Missermajser
    Flash Gordon skrev 2021-02-04 13:23:37 följande:
    De nationella socialisterna gick til val på att såväl förstatliga företag som att bygga ut sociala välfärdssystem.

    Jag antar att man kan definiera socialism på många olika sätt med de bägge politiska idéerna ovan torde vara med i de flesta av dem. 

    Bismarck kallade för övrigt sitt system för stats-socialism.

    När du skriver nationell socialism så tänker jag snarare på motsättningen mellan trotskism och mer stalinistisk inriktning. Dvs att den ena anser att det endast går att skapa ett klasslöst samhälle genom internationell solidaritet medan den andre tycker man börjar skapa det nya samhället inom de befintliga nationerna. För dessa betydde inte nationen något annat än att det var en ram för organisation.


    Dvs det står inte för någon egentlig nationalism utan mer en praktisk fråga.


    Bismarck och flera andra insåg utifrån erfarenheten av pariskommunen att man behöver en välfärdspolitik för att kunna bevara kapitalismen och undvika revolutioner. Naturligtvis har även konservativa humana motiv i detta men det är ett tydligt mönster även gällande funktionssocialistisk socialdemokrati samt socialliberala tankar.


    Idag är väl de flesta överens om att det måste finnas någon form av human välfärd för att ett samhälle ska fungera. De enda som  är helt emot detta är väl de som förespråkar nattväktarstater.


    En annan aspekt är att profitkvoten mattas av i dessa tider lik väl som det varit under tidigare långa depressioner. Detta gör ju att de borgerliga representanterna för näringslivet vill banta välfärdkostnaderna för att minska vinstbortfallet. Vi pendlar alltså mellan nyliberalism och konservativa motreaktioner idag. Det kan man väl säga hände även när nazismen kom. Skillnaden var väl att då var alla tre politiska ideologier organiserade och hade folkligt gehör. Idag är inte socialismen lika populär annat än som ett välfärdsinlag. Dock så kostar välfärden och den fungerar bra så länge det är tillväxt. I dessa tider så växer oviljan att finansiera den.


    Oron växer i alla möjliga varianter så som islamism, alternativhöger eller extremliberala uttryck. Socialismen kan också råka få liv om tillväxten uteblir för länge. 


    Så skatter och välfärd är egentligen mer en ersättare eller skydd mot socialism. Som jag ser det. Möjligen kan reformismen tillsammans med demokratisk socialism anses vara en väg mot socialism men socialdemokratin drar mer åt funktionssocialism och socialliberalism. Egentligen gäller detta V med. Kommuniststater har ju inte så höga skatter då de finansierar sig mer genom egen medel. Se på Vitryssland/Belarus som har en platt skatt på 11%.

Svar på tråden Antisemitismen inom vänstern, varför?