• IceKitten

    Inför någon form av andrahandsröstning. Vad tycker ni om det?

    Jag tycker inte om idén alls men rent praktiskt gissar jag på att det skulle se ut ungefär så här.

    På valdagen väljer du en blankett med ett rött sträck på för ditt favoritparti (V exempelvis) och en blankett med ett blått sträck på för ditt andrahandsval (KD exempelvis). Sedan läggs dessa i samma kuvert.

    Alla röda blanketter räknas först och kuverten med sen blåa blanketterna läggs i "hög" beroende på vilket parti den röda rösten är på.

    När sedan V åker hamnar under 4% så tar man fram V-högen med blåa blanketter och går igenom de rösterna istället. Din röst hamnar då på KD istället.

    Dålig idé som försvårar räkningen enligt mig. Dessutom riskerar det att skapa lite av en ond cirkel då risken finns att något annat parti hamnar under 4% vid den nya räkningen och jag tror att alldeles för många har röstat på alldeles för många små skitpartier som hade gjort att röstningen drog ut en hel del. Folk hade inte känt att ens första.rösy hade varit värd så mycket. Man får helt enkelt avgöra om partiet man gillar är att ens röst "försvinner" eller om man vill rösta på något av de större.

  • IceKitten
    Anonym (Politik) skrev 2019-06-12 16:29:47 följande:

    Min mobil hängde sig.

    I alla fall.

    Även hur man räknar så kommer det nog I princip aldrig hända att ett parti hamnar under spärren i andra omgången. Om man kollar på hur det gått i valen i Sverige så har det bara hänt 1 gång att ett parti låg nära men över spärren, Kd 4.06 i riksdagsvalet 1991 och troligen skulle partiet inte kunna sänkas lägre ned under spärren även med andrahandsröstning.

    Så du anser inte att det är demokratiskt att införa det?


    Jag anser att det är onödigt och att det minskar värdet av ens första röst. Jag tror att folk kommer lägga den på Kalle Anka for shits and giggles och även rösta på pyttesmå partier som inte har någon äkta chans vilket leder till en väldigt massa extra jobb.

    En röst på ett mindre parti kan ju löna sig även i nuläget men det är upp till den individuella personen att avgöra. Jag har röstat på partier som jag varit osäker på huruvida de skulle komma över 4%, det är mitt val och jag hade inte sett det som att min röst försvann om de hamnade under.
  • IceKitten
    Anonym (Politik) skrev 2019-06-12 20:02:54 följande:

    Hur skulle det minska värdet på ens första röst?


    Det har jag redan svarat på. Läs mitt inlägg.
  • IceKitten
    Vattumankillen skrev 2019-06-13 21:37:40 följande:

    Det beror på hur du ser på det men varje person kommer bara få en röst att påverka mandatfördelningen.


    Så om KD hamnar på 3,8% så tar man bort alla deras röster så det ligger på 0% och inte längre får något partistöd? För annars får ju personen som först röstat på KD och sedan M per automatik två röster... En röst som ger KD stöd i form av pengar och en röst som ger M stöd i form av mandat och pengar.
  • IceKitten
    Anonym (Politik) skrev 2019-06-13 22:05:10 följande:

    Det beror på hur själva valsystemet skulle se ut. Man skulle troligen kanske gå efter partistöd efter första omgången och de extra mandaten i andra.

    Men alla personer skulle ju få en möjlighet i så fall att båda påverka procentsatsen för småpartier som för riksdagspartier om de vill.


    Och du ser inte hur det blir fel? Personen som lägger sin första röst på S får ju endast en röst... Endast ett parti som får mandat och pengar. Dessutom skulle sannolikt de stora partierna få betydligt mindre.penhar om man delar upp det som du föreslår då folk skulle rösta på små partier i första hand om det blir ju lite skumt om partiet på 3,8% får mer pengar än partiet på 6% exempelvis.

    Det här systemet skulle ju öppna för taktikröstning om något.
Svar på tråden Inför någon form av andrahandsröstning. Vad tycker ni om det?