Inlägg från: scanmia |Visa alla inlägg
  • scanmia

    Vill bara spela på datorn.

    Det finns kontroller och tidsbegränsningar av en mycket god anledning: barn och tonåringar är inte bra på att själva hitta en bra balans. 

    Diskutera med henne och kom fram till hur mycket tid som är rimlig att lägga på spel (för att jämföra med så har mina tonåringar 14 timmar till spel i veckan nu på sommaren - skolarbete och filmer vi ser som familj inte inräknat). 

    Ett annat alternativ är att ge fri skärmtid efter att ett visst antal saker är gjorda: något kreativt, något socialt, någon hushållssyssla, något akademiskt, något fysiskt aktivt ... Tanken är att man ger dessa sysslor ett litet försprång mot skärmarna och att de då kommer att fånga och hålla deras intresse. Det kan funka superbra om man inte har att göra med något hårdare skärmberoende. Jag skulle ändå föreslå att man stänger av skärmarna på kvällen så att de inte förstör sömnen.

    En utmaning till dig är att spela lite med henne. Om det är hennes stora intresse så är det en genväg till att hålla er relation i fin form att ta del i det.

    Du kan även lägga dig i vad hon spelar eller gör på datorn. Har hon ett stort intresse så kan hon kanske lära sig att koda lite eller göra något annat som faller inom kategorin "nyttigt". Slutligen så är det kanske så att hon faktiskt är social när hon spelar med. Mycket umgänge sker idag virtuellt bland ungdomar. 

Svar på tråden Vill bara spela på datorn.