• sextiotalist

    Har din partner tillgång till dina mobil/dator?

    Anonym (Privatlivet) skrev 2019-07-09 10:55:06 följande:
    Att ca hälften av alla ingångna äktenskap spricker är bara ren fakta.
    Så 50%... känns inte så där jättehögt.
    Tycker du det?

    Har jag sagt det där understrukna? Visa i vilket inlägg det var är du hygglig. Jag minns inte att jag uttryckt mig så nämligen.

    Hur ser jag på mitt förhållande?
    Jag ser på det som att jag och sambon lever ihop, delar hem och en del av fritiden. Vi delar inte våra datorer/mobil vi har inte gemensam ekonomi... vi har den frihet vi behöver. 
    Vi är dock monogama och har gemensamma värderingar.

    Så jodå, han känner till mina politiska åsikter, givetvis, då jag är aktiv politiker.
    Mina bilder orkar jag inte dra ett varv till, det har jag redan svarat på.
    Mina mail och sms är MINA, och dem har han inte med att göra. Hur liten skymten än är. Detsamma gäller för övrigt för hans privata mail/sms. De angår inte mig.

    (Jag hoppas innerligt att vi inte av en tillfällighet är bekanta irl utan att fatta det här på FL, så din gubbe läser det jag skriver privat till dig.)

    Livskamrat och livskamrat... det får vi se. Jag har inte framtidens facit. Har du?
    Men "tillfällig sängkamrat"?
    Mer än så är det, en tillfällig sängkamrat skulle jag inte dela adress med. OCh vet du vad... han är inte ens min sängkamrat. Vi har separata sovrum!

    Det du!

    Och nu är det ot igen.
    Har ni också separata sovrum ????
    Det har vi också.
    Hade vi varit vänner IRL så hade du varit trygg med att han inte hade läst dina sms/mail (om det inte varit en rolig sak som jag läst upp högt då)
  • sextiotalist
    molly50 skrev 2019-07-09 11:01:25 följande:
    Ja,precis. Det verkar inte bättre.

    Ja,om man måste låsa allt och ha en massa hemligheter för varandra så känns det ju inte som att tilliten finns där riktigt.
    Och det är ju en av grundstenarna för att ett förhållande ska fungera.
    Våra telefoner och våra konton är i normalläge låsta. Tro det eller ej. tilliten finns där. Varför påstår du saker som inte stämmer. Precis som Åsa så minimerar du en relation för att den inte är som din relation.
    Hade tilliten och kärleken inte funnits, så hade vår relation inte klarat av de yttre påfrestningar som vi har gått igenom. Där hade vi den stora testen hur stabil vår relation var, inte genom att titta i fotoalbum, forska varandras förflutna, fråga om allt, tillgång till konton. Vi (jag och sambon) har inte behövt detta för att vår tillit.
  • sextiotalist
    molly50 skrev 2019-07-09 11:30:37 följande:
    Jag varken påstår någonting eller minimerar andras relationer. Nu påstår du ju själv saker som inte stämmer.
    Jag försöker bara förstå hur andra tänker som vill vara så privata inför sina livskamrater. Mer av nyfikenhet än något annat.
    Det är ju bara att konstatera att vi alla har tillit för våra partners och att även vi som är öppna med varandra kan ha våra privata sfärer utan problem.
    Vi har bara delade åsikter i detta ämne och lever på olika sätt.
    Även om vi kanske har svårt att förstå varandras tankesätt.
    Men du skrev ju innan att det var brist på tillit, men vad bra att du förstår att detta med att ha privata sfärer inte behöver ha något med tillit att göra, utan att man är sådan som person.
    Och det skulle absolut krocka om två är väldigt olika.
    Jag skulle inte klara av att leva med en man som krävde att jag skulle dela allt, och om någon i början av en relation skulle vilja göra som ni gjorde, gå igenom fotoalbum och dela minnen, då hade det nog inte blivit en fortsättning på den relationen.
  • sextiotalist
    molly50 skrev 2019-07-09 11:46:07 följande:
    Jag skrev inte att det ÄR brist på tillit utan att jag tycker att det VERKAR SÅ.
    Det är en viss skillnad.
    Och jag tror dig när du skriver att du och din sambo har tillit för varandra.

    Ja,för mig är det raka motsatsen. Jag skulle inte kunna leva med någon som vill låsa allt för mig och hålla mig utanför allt.
    Men det kan också ha sin grund i att jag blev bedragen i mitt förra förhållande.
    Inte för att jag är svartsjuk och saknar tillit. Utan för att jag har blivit mer vaksam på om folk döljer saker för mig.
    Och för mig kan det vara tvärtom, i min förra relation skulle han veta allt och vände det emot mig. Jag som redan då hade en privat sfär, släppte på den och fick det slängt i ansiktet istället.
  • sextiotalist
    Anonym (Åsa) skrev 2019-07-09 12:02:20 följande:
    Intressant. Har du sett Gift vid första ögonkastet? Det är ju just sådant psykologerna där rekommenderar för att det ska bli en relation. Att dela minnen och visa vem man är. Väldigt konstig inställning faktiskt att det är ett ultimatum att inga minnen ska delas eller bilder visas..!
    Jag resonerar på ett annat sätt (och här har det fungerat) man får ta del av minnen, men det gör man i sin egen takt. Jag skrev inte att inga minnen ska delas, utan att man går igenom fotoalbum och förväntar sig att man berättar hela sitt liv.
    Jag dissar inte vad psykologer säger, men jag är rätt säker på att de inte kan säga att en sak fungerar för alla.

    Jag tror jag öppnade första fotoalbumet som sambon hade med sig när vi flyttat ihop. Sambon har väl tittat flyktigt någon gång i mina. Lägg till att han är en flitig fotograf, så det finna hur många gamla diabilder som vi inte ens har tittat på trots att vi varit ihop så länge.
  • sextiotalist
    molly50 skrev 2019-07-09 13:58:34 följande:
    Varför är det så svårt att förstå att man kan känna sig helt utestängd av sin partner om man inte kan dela något med varandra?
    Alltså, dela något med sin partner. Jag och sambon delar massor, men inte mobil eller inloggningar. Vårt liv är mer än detta.
    Om man känner sig helt utestängd om man inte får ta del av sin partners inloggningsuppgifter, så får man nog fundera en gång till.
  • sextiotalist
    Anonym (E) skrev 2019-07-09 14:04:36 följande:

    Kanske handlar det om ålder också, när min fru och jag möttes i början på 60-talet så hade jag just fått min första anställning och när barnen började bli stora nog för dagmamma så gick hon ut och tog arbete.
    Tillsammans har vi byggt vårt liv, såsom det är, det är inte något lyxigt, men vi har vår lilla gård och vi har våra 4 barn som vi gemensamt fostrat och älskat. 
    Vi har stått sida vid sida genom allt, när det har varit svårt har vi försökt att stötta varandra och när det varit bra ha vi glädjs åt det.
    Jag vet att jag kommer lämna henne eller hon mig när någon av oss dör, inte innan. 
    Jag vet att vi kommer dela våra liv tillsammans, för det mesta ligger redan bakom oss. 
    Att då nu komma och hävda att nä, du får inte läsa vad jag skrivit på internet, efter allt vi gått igenom skulle enbart kännas patetiskt.
    Hon är kvinnan jag valt att dela mitt liv med, jag kan gott dela mina lösenord med henne också. 


    tja, jag är förvisso yngre än vad du är, men klart bland de äldre på forumet. Så jag tror inte det är åldersrelaterat, utan mer hur man är som person.
    Mina föräldrar hade separata bankkonton, fast de var födda på 30-talet (mamma lever än). Jag är rätt säker på att de inte öppnade varandras brev, för det är vad det kan likställas med. Det är ens brev man har tillgång till.
  • sextiotalist
    Anonym (Åsa) skrev 2019-07-09 20:52:10 följande:

    Fast nu läser du ju Bibeln som Fan så att säga. Det där skrev hon inte. Många medvetna missförstånd i tråden från lösenordssidan... Det är ju mer än lösenorden, ni visar inte ens gamla foton och bevarar livet innan partnern kom in i bilden som något slags heligt, hemligt mausoleum, sover i separata sovrum, har skiljda bankkonton, vill inte gifta er, döljer aviseringar eftersom det är livsviktigt att partnern inte ens råkar skymta 3 ord från nån kompis sms osv.


    Vi döljer inte något. Fotoalbumen ligger tillgängliga. Men diabilderma har inte sambon packat upp sedan han separerade. Vi är inte intresserade av att ha varandras inloggningar. Vi har berättat mycket om våra tidigare liv, men det har kommit allt eftersom. Vi delar inte sovrum för att båda snarkar och sambon har sömnproblem (lättväckt och svårt att somna om). Separat ekonomi för vi har olika prioriteringar.

    Efter 25 år tillsammans så känner vi varandra väldigt bra, så vi har inga behov av att vara varandras backup.
  • sextiotalist
    Anonym (Åsa) skrev 2019-07-09 23:54:45 följande:

    Fantiserar? Den som orkar kan hitta alla dessa exempel själv i tråden.


    Du fantiserade om mig.
  • sextiotalist
    Anonym (Privatlivet) skrev 2019-07-10 06:38:14 följande:

    Stör det dig att andra par sover i separata sovrum och inte har gemensam ekonomi, samt att de inte vill gifta sig?

    Och något "heligt, hemligt mausoleum"?

    För att man inte viker ut hela sitt liv sen innan?

    Vad är det konkreta felet med detta enligt dig?

    (Vet att jag inte skulle svara dig mer men detta väcker min nyfikenhet för mycket.)


    Det stör säkert många. Än mer när man ändå håller ihop, ändå älskar varandra, har full tillit och en väldig harmonisk relation utan en massa bråk, att vi fortfarande får pirr i magen ibland. Lägg till att man har ett aktivt sexliv (utan att dela sovrum).

    Ibland tror jag det kan bero på att vi har våra privata sfärer, att det är därför vår relation efter 25 år inte har hamnat i slentrian.
  • sextiotalist
    Anonym (Åsa) skrev 2019-07-10 08:13:13 följande:
    Varför blandas den vinkeln in? Att det ?stör?? För att själva prata om fantasier och fabulering så är det ju just det ni gör själva. Både Molly och jag har skrivit flera gånger att vi inte stör oss, att folk är olika. Ni svarar på mina inlägg som i sin tur är ett svar till ett svar till ett svar osv utan att bry er om den röda tråden utan hittar på att det sista svaret jag skrivit har en annan bakgrund.

    Jag stör mig inte överhuvudtaget, jag diskuterar ju ämnet. Det är dock omöjligt att göra det i detta debattklimat, precis som Brumma påpekade. Ni missförstår med mening som någon slags dålig teknik för att slippa bemöta argument och sen kommer det fula förolämpningar och härskartekniker, jag förstår verkligen dom som tappar lusten att använda forumet.

    Mest trams.
    Du nästan raljerar att vi inte delar sovrum, att vi inte gifter oss, att vi inte bläddrat igenom fotoalbum tillsammans, att vi inte delar våra inloggningar.
    Det lyser igenom att du inte ser vår relation som riktig, att vi endast skulle var två kompisar som lever ihop. Det är det jag reagerar på.
    Vi håller inget hemligt, men vi behöver inte dela allt för att känna oss som ett par. Hemligt är för mig när man medvetet döljer något, vi är rent krasst inga personer som har behov av komma åt varandras mobiler. Vi har valt att inte gifta oss för att vi inte är bekväma med det juridiska, vi har valt att ha separat ekonomi (och vi är allt annat än snåla mot varandra) för att vi vet att vi har olika prioriteringar. Vi har valt att ha varsitt sovrum pga sambons sömnproblem och att vi sover bäst då (båda två)
    Vi är inte sådana som tycker om att titta i fotoalbum (vi har fyra skokartonger med osorterade foton hemma, varav en kommer från sambons ex för ett par år sedan). Vi berättar, när det är ett bra tillfälle, när vi känner för det, om vårt tidigare liv, men vi frågar inte "ut" varandra.
  • sextiotalist
    molly50 skrev 2019-07-10 12:24:32 följande:
    Nu var det inte mig du citerade. Men jag tar mig friheten att svara ändå.

    Att min man och jag är öppna med varandra när det gäller lösenord,gamla foton, osv är inte samma sak som att det är livsviktigt för oss att ha tillgång till varje mm av varandras liv.
    Vi känner bara att vi vill dela allt med varandra.
    Vi delar även sovrum även fast vi kan jobba olika tider och min man snarkar som ett helt sågverk och jag har lite sömnproblem och är lättväckt.
    Jag är så van att sova med honom nu att jag har svårare att sova ensam.
    Och jag tycker det är mysigt att somna och vakna med honom intill mig.
    Jag försöker dock få honom att söka hjälp för sina problem med snarkningarna.

    Så svaret blir väl det jag har skrivit hela tiden. Vi vill dela allt med varandra,men det betyder inte att vi  är paranoida och har ett behov av att ha tillgång till precis allt.
    Vi snokar inte även om vi skulle kunna.
    Det är det som en del här verkar ha lite svårt att förstå. Rätta mig gärna om jag har fel.
    Jag är rätt säker på att du har full tillit och ni har hittat er lösning. Vi har hittat vårt sätt att leva och det fungerar utmärkt.
    Nu är detta med inloggning ett icke-problem, eftersom ingen av oss en är intresserade av att ha den andras inloggningsuppgifter (jo, jag har den till hans ena bankkonto som jag använder en gång i månaden när jag betalar räkningar, aldrig annars)
  • sextiotalist
    MsFry skrev 2019-07-10 16:53:48 följande:
    Bara det att du uttrycker dig väldigt dömande och drar väldigt långsökta slutsatser.

    Du skrev:

    Jag skulle bara inte själv kunna leva med någon som vill ha allt låst för mig.

    Ingen i tråden har allt låst för sin respektive.

    Och sådana här grova överdrifter ÄR dömande, även om du låtsas som annat.

    Ingen har heller haft något behov av att försvara sin ställning, däremot har många försökt bemöta de vantolkningar och överdrifter (ibland till och fria fantasier om kvaliteten på våra relationer) som klistras på oss.
    Det undrade jag också. Allt låst!!
    Förr, du vet tiden innan internet. Då hade man en telefon hemma, den gick det endast att svara och ringa på. Dagböcker förde folk då mer och jag är rätt säker på att inte makarna hade tillgång till dagböckerna.
    Brev, nej, det var lika olagligt då som nu att öppna och läsa annans post och jag tvivlar på att äkta makar öppnade och läste personliga brev som inte var adresserat till dom personligen.
    Men nu, när internet finns, då blir det plötsligt ett "måste" att ha tillgång till privata brev, samtal med bästa vännen, annars har man låst den andra ute.
    För faktiskt, det som finns i telefonen är faktiskt likställt med brev. Du ska kunna ha ett privat och förtroligt samtal med en nära vän, utan att behöva redogöra för mannen/hustrun eller att han/hon ska stå utanför att lyssna.
  • sextiotalist
    Anonym (gammalärbäst) skrev 2019-07-11 20:36:52 följande:

    I ett tryggt förhållande så lånar man ut varandras mobiler/datorer om man behöver. Om någon skulle motsätta sig att låna ut sin dator/mobil så har hen uppenbarligen något att dölja, kanske är det porrsurfningshistorik eller chattkonversationer denne vill dölja.

    Är man ihop så delar man på allt anser jag.


    Varför då?

    Vi är inte ens intresserade av att låna varandras, han får dölja hur mycket han vill.
  • sextiotalist
    molly50 skrev 2019-07-13 14:53:25 följande:

    Jag har flera gånger ställt frågan utan att få svar.

    Om man inte vill dela lösen med varandra av rädsla för att ens partner ska råka se ens privata konversationer t ex,handlar det då om brist på tillit eller är det något annat?

    Jag har inte fått någon bra förklaring på det. Bara att det handlar om integritet.

    Men en del verkar inte förstå att man kan ha integritet/respekt för varandras integritet även om man har varandras lösen.


    Jag har en väninna som lever i ett dysfunktionellt förhållande. Hon skickar mess med många tankar och reflektioner. Hon vågar göra det till mig eftersom hon vet att ingen annan än jag har tillgång till detta. Det är en trygghet för henne. Hade min sambo haft tillgång till min mobil och mina mail, så hade jag inte kunnat vara det bollblanket eller lyssnande öra som hon verkligen behöver. Nu vet hon att det hon skriver är endast för mina ögon
  • sextiotalist
    molly50 skrev 2019-07-13 17:47:27 följande:

    Det vet mina vänner med mig också.Varken jag eller min man snokar i varandras mobiler eller datorer bara för att vi skulle kunna. Vi respekterar varandras integritet,trots att vi har varandras lösen.


    För henne är det en trygghet. Hon känner inte min sambo.
  • sextiotalist
    Anonym (Haha...) skrev 2019-07-14 08:09:57 följande:

    Så din man hade öppnat och läst hennes sms?

    När jag var i ett dysfunktionellt förhållande så pratade jag både med mina vänner och deras partners. Antingen direkt eller så kunde partnern sitta i samma rum och höra allt eller så kunde kompisen berätta att hon hade pratat med sin flickvän om det som hälsade varma kramar och att jag alltid var välkommen dit.

    Det kändes som en dubbel trygghet och gjorde att jag kände mig ännu närmare dom, att BÅDA fanns för mig och var min vän.

    Men eftersom du inte vill ha det så förstår jag inte varför din man inte skulle respektera det utan läsa hennes sms när du inte är med.


    Min sambo är inte ens intresserade av att använda min telefon. Eftersom min väninna inte känner min sambo så är det för henne en trygghet.

    Hon har frågat mig om detta med lösenord.
  • sextiotalist
    Anonym (Haha...) skrev 2019-07-14 08:22:51 följande:

    Nej men dåså. Jaså? Ja ok, jag har alltid prioriterat att lära känna mina vänners partners, äkta makar, livskamrater osv.

    Du hade bara kunnat svara ?han är inte ens intresserad av att använda min telefon så du behöver inte oroa dig?.


    Ok, det hade jag kunnat om så är fallet. Men jag och sambon har haft mobiler i över 20 år och inte haft varandras pinkod. Då var det svaret jag gav.

    Vi har vänner vi umgås gemensamt med och vi har egna vänner.

    Hennes prioriteringar är hennes.
Svar på tråden Har din partner tillgång till dina mobil/dator?