Inlägg från: Anonym (Bra fråga) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Bra fråga)

    Varför ska staten finansiera aborter till stor del(borträknat våldtäkter och minderåriga) då sex inte är en rättighet?

    Anonym (anonym) skrev 2019-07-12 12:53:52 följande:
    Pensionärer lär ha betalat för sin pensionstillvaro genom sitt långa arbetsliv dessutom bör runt de flesta människor som levt ett långt liv finnas människor som tycker att det är positivt att de finns. 

    Det blir ändå en merkostnad vad gäller äldrevård och sjukvård.Dessutom tycker jag att även fosters liv är något positivt + att pengar inte är något självändamål. däremot kan pengar tjäna livet.


    Att jag som skattebetalare  inte vill bidra till aborter /utom i extremfall - tänker då främst på medicinska nödfall- beror inte på att jag är snål, utan på principen. Jag betalar gärna skatt till andra saker ,t.ex vård av sjuka och skadade.

  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (Anna) skrev 2019-07-12 10:45:32 följande:
    Så abort ska alltså vara en ekonomiska fråga, de som är mest utsatta ska alltså inte ha samma rättigheter som de som är mer välbärgade? Konstig inställning när man kallar sig kristen.

    Varför blandar du in sjukdomar, vi använder ju skattemedel till massor av saker som inte är sjukdomar, ska det också betalas privat, menar du?

    Jag är naturligtvis inte för att välbeställda gör abort heller. Dessutom är inte abort det dyraste som görs på sjukhus, Det är inte av egenintresse jag säger att jag inte vill att det jag jobbar ihop delvis skall gå till aborter, utan det är att jag så lite som möjligt vill vara en del av ett dödsmaskineri.


    Var skrev jag att jag var emot offentlig sjukvård ? Tvärtom skrev jag ju att jag gärna betalar till den. Jag bidrar gärna med skatt till din sjukvård om du blir sjuk o vi bor i samma landsting, men inte till om du vill göra en abort. Då vill jag ju inte vara en del av det. Om du  och fadern sedan betalar själva eller om någon annan(RFSU eller andra?) gör det är då en annan sak.

  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (Anna) skrev 2019-07-12 13:16:42 följande:
    Men är du villig att betala för skyddsjakt, eller för du även ut ditt budskap i de kretsarna?

    Jag är djurrättsaktivist och vegan,. och arbetar mot all uppfödning av produktionsdjur liksom mot fiske. Jag skulle  aldrig äta kött från jaktdödade djur, liksom jag inte äter av andra djur, och är emot all nöjesjakt.


    Vad gäller skyddsjakt är det tyvärr kanske så att det vid vissa tillfällen på vissa platser är nödvändigt med en viss avskjutning, men samtidigt tror jag inte att allt som kallas skyddsjakt är nödvändigt.


    Det  vill jag inte betala till. Jag antar att du menar kommunal skyddsjakt. Jag för debatt även i såna frågor. Djurfrågor står högt på min agenda och det diskuterar jag ofta.

  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (anonym) skrev 2019-07-12 13:27:24 följande:
    Fostrets liv är inte något positivt om den som är gravid inte vill ha ett barn.Ser inte några människor som är villiga att försörja och under 9 månader ta ansvar över fosterbärare som inte vill ha ett barn.
    Jag ser ändå fostret som värdefullt.
  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (Anna) skrev 2019-07-12 13:33:35 följande:
    Du skrev att du inte ville betala för abort för att graviditet inte är en sjukdom. Men det är alltså för att du är emot abort du inte vill betala för det, inte för att det inte är en sjukdom?

    Du vill att man ska betala för sin abort privat. Alla har inte råd med abort, men det stör inte dig, trots din kristna tro. Dvs de som med all sannolikhet har svårast för att ta hand om ett barn ska tvingas föda barnet, pga dålig ekonomi. Är det så kyrkan ser på abort?

    Naturligtvis betalar jag gärna till annat än sjukvård också, men att jag skrev att graviditet inte är en sjukdom var för att  det görs inom landstinget. Just sjukhusen vill jag skall syssla med sjukdomar och skador.


    Jag vet inte vad du menar med ordet "kyrkan". Om du menar ett visst samfund, t.ex Svenska Kyrkan där jag är aktiv så är det olika. Man kan inte säga att "Svenska Kyrkan har en viss samlad syn på aborter" eftersom den består av olika individer med olika åsikter i olika frågor, precis som samhället i övrigt. Det finns säkert en del som skulle applådera dig  Däremot tror jag att den som verkligen följer Jesus inte kommer att vara den som efterfrågar aborter.


     Jag hjälper hellre t.ex. mina vänner och släktingar ekonomiskt med att klara sin familj än med att göra abort. Dessutom, om det skulle vara så att aborter i större utsträckning vore privatbetalda torr jag säkert att det skulle finnas pengar till aborter. Då tror jag t.ex RFSU skulle agera, och andra "abortvänner".. Den som är allra svagast, allra skyddslösast är fostret självt, oh jag vill inte med det jag betalat vara en del av att det dödas. Det dilemmat kan man inte hur gärna man än vill komma ifrån.

  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (Anna) skrev 2019-07-12 13:40:55 följande:
    Men om man förbjuder nöjesjakt så måste man ju öka skyddsjakten?

    Men intressant att du kan tänka dig viss skyddsjakt, men när det kommer till våldtagna kvinnor, så kan du inte ta ställning i frågan...

    Är du även emot abort på unga flickor? Anser du att det är rätt att tvinga barn att föda barn, som görs i vissa länder?

    Jag vill se så lite jakt som möjligt av alla typer och jag skrev inget om att förbjuda juridiskt. Jag vill också där se att människor får djurvänligare värderingar och helt enkelt inte vill jaga, precis som jag arbetar för sådana värderingar så att man inte vill konsumera fisk, kött och ägg, inte genom tvingande lag utan genom att värderingarna successivt förnyas hos allt fler då tiden går, i det längre perspektivet


    Jag skrev inte kategoriskt att någon skyddsjakt var nödvändig. Jag skrev att det kanske tyvärr var så. När det gäller våldtagna kvinnor och andra kvinnor så har du missförstått min och Ebbas dialog.  Jag har inte föreslagit någon tvingande statlig lag. Det enda jag skrev till Ebba var att fall med våldtäkt eller om kvinnans liv var i fara är extremfall och att jag där inte tänker uttala de etiska invändningar jag har mot aborter i normalfallet.


    Var har jag skrivit något om att tvinga någon att föda barn ?

  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (Anna) skrev 2019-07-12 13:58:23 följande:
    Varför använder du ord som dödsmaskineri och mord, när det kommer till abort? Anser du att det gagnar debatten? Eller är det ett maktspråk, du vill skamma de som gör abort?
    Nu läste du inte så noga. Ordet mord använde jag inte. Vad gäller dödsmaskineri är det precis så jag känner i hjärtat. Det är ingen bra känsla att tänka att en del av min landstingsskatt går till detta.
  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (Anna) skrev 2019-07-12 13:57:38 följande:
    Så de som är mest utsatta ska få vända sig till välgörenhet? Vara beroende av andra?
    Den som är mest utsatt är väl fostret, Det är ju fostret som dödas.
  • Anonym (Bra fråga)
    sextiotalist skrev 2019-07-12 13:38:02 följande:
    Det finns massor av saker som jag inte heller vill att mina skattepengar går till, men eftersom skattepengarna inte är mina privata pengar så kan jag inte styra det. Indirekt kan jag påverka genom att rösta på ett parti som står nära mina värderingar, men även där acceptera att de inte tycker lika som jag i allt.

    Något som jag tycker är viktigt (som även de präster jag känner inom Svenska kyrkan, kommer från en högkyrklig släkt på mammas sida) är kvinnans rätt till sin egen kropp och att kvinna aldrig ska tvingas att genomgå en graviditet mot sin vilja, inte för att behålla barnet , inte för att ge bort ett barn.

    För en graviditet påverkar en kvinnas kropp. Det är den mest riskabla det en kvinnas kropp kan utsätta för, både den och förlossningen. Trots en bra sjukvård och mödravård, så får alltför många kvinnor livslånga men för livet.

    Den dagen du kan utlova att en kvinna kan till 100% kunna gå igenom en graviditet och en förlossning utan men för livet, så kan jag kanske börja tänka om.

    Så min orsak till att värna om den fria aborten är för att kvinna ska slippa behöva gå igenom detta, vilket jag anser ett övergrepp

    Du skriver om den juridiska abortdebatten. Jag för inte den juridiska utan den etiska abortdebatten. Jag är aktiv i Svenska Kyrkan, Jag tror på en Gud som själv lidit dödens smärta på korset, som vet va den är, och som står på de allra svagastes sid, och i det här är det fostret, som är helt försvarslöst.


    Jag är för sådana värderingar hos individuella män och kvinnor att de inte efterfrågar abort även om en abort är juridiskt tillåten.. Jag vill verka för sådana värderingar att man vill följa Guds lag även om statens lag inte vingar en till det. Jag ser aborter som synd mot Gud. Jag tror inte dina prästvänner ser dem som etiskt oproblematiska. heller.


     


    Jag hade varit etisk abortmotståndare även om jag varit ateist eller en agnostiker. Jag är för icke-våld mot både födda och ofödda. Det var därför jag sökte vapenfri tjänst på den allmänna värnpliktens tid.


    Sedan är jag, till skillnad från många andra kristna, även vegan och djurrättsaktivist, och även där tror jag inte att lagstiftning är det stora svaret. Även där arbetar jag för att få efterfrågan på animalier att falla. 


    Det är alltså ordet "efterfrågan" jag tror är nyckelordet både vad gäller "köttsamhället" och, om ordet tillåts mig "abortsamhället". Det är kulturförändringar jag arbetar för

  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (Anna) skrev 2019-07-12 14:09:55 följande:

    Missförstod  du med flit?

    Två kvinnor blir gravida, du tycker det är OK att den ena gör abort med egna pengar, du tycker den andra ska förlita sig på välgörenhet. Varför?

    Du tycker ju inte att lagen ska ändras, du tycker ju att det ska vara ok med abort som skattepengar betalar för.

    Nej, för den enda som faktiskt dödas i sammanhanget är fostret


     


    jag tycker väl inte abort är OK i något av de 2 fallen.även om jag inte ser tvingande statlig lagstiftning som det stora svaret. 


    Sedan var det inte jag som gav startförsalget i tråden vad gällde finansiering av aborter. Egentligen är det jag vill driva tanken på foster som värdefulla och värderingar som gör at man inte vill göra abort snarare än finansiering men jag tyckte ändå det låg något i TS, av den anledningen att jag som skattebetalare inte vill vara en del av aborterna. Jag vill inte vara en del av det jag ser som fel. Det betyder inte att jag anser det rätt om välbeställda gör abort

Svar på tråden Varför ska staten finansiera aborter till stor del(borträknat våldtäkter och minderåriga) då sex inte är en rättighet?