• Alexi

    Barn idag leker inte som förr?

    legomum skrev 2019-07-13 12:58:22 följande:

    Det är skillnad på när man under 80 talet satt i vardagsrummet och spelade (var bara några som hade tv på  sitt rum, iaf av mina kompisar) och som nu 1 år och är lite kinkig i vagnen så får du mobilen att titta på.

    Visst kunde vi också sitta i timmar någon dag (lov) när inga föräldrar var hemma men det hörde till ovanligheten.

    Video hyrde vi till helgen.

    Men skillnaden ligger i hur man har tillgång till spel och vad som anses vara normalt och för mycket.

    Tycker jag.

    Går det ens att göra en jämförelse? Nu har jag ju sett massor av småttingar som sitter i vagn få mobilen att titta på. När vi var små fanns ju inte ens mobilen.

    Visst kan man diskutera barnens lekmiljö ute och vissa saker som fanns då finns inte på samma sätt idag.

    Hur många 8-12 åringar sprang runt och hotade med vapen/tillhyggen och rånade. Idag är det vanligt och än mer vanligt med lite äldre åldrar som gör detta.

    Det är ett hårdare klimat och folk är elakare och tuffa med varandra.

    Men det var bara en passus till varför barn inte leker längre.

    Men nog om spelen =)

    Jag tror som du att det är bara en del i ett större perspektiv, men man kan inte utesluta den alla delar gör sitt.


    Jag reflekterar ofta över att små barn i vagn alltid får en mobil att titta på. Och är glad att jag fick barn precis före smartphones kom så det alternativet inte fanns.

    Det är viktigt att kunna stå ut på tåg, buss, bil osv, att bara sitta. Det blir väldigt jobbigt om man inte tränas i det någonsin.

    När vi åker sju timmar i bil får barnen ha ipads max typ halva resan, just för att hinna prata, ha tråkigt osv. Också.
  • Alexi
    hammarhajen skrev 2019-07-16 11:22:00 följande:

    Håller med. 

    Många tycker ju på allvar att 3-4 timmars skärmtid (utöver skolarbete) är helt rimligt för barn och till och med försvarar det. Att de liksom inte ens kan stå för att det är lite mycket (ingen är ju perfekt) utan istället vill normalisera stillasittandet och de omedelbara belöningarna så pass att man blundar för de negativa effekterna är skrämmande. Jämför med efterrätt som de flesta väl äter ibland. Inte är det många som inbillar sig att det är nyttigt, utan man vet om de negativa effekterna men eftersom det är gott och trevligt låter man en avgränsad mängd ingå i familjens kost. För de flesta blir det väl lite för mycket i perioder, men även på semestern när det kanske blir glass två gånger om dagen så vet man ju om att det egentligen inte är det optimala.. 

    "Mina barn leker minsann flera timmar ute varje dag!" används som argument för att ändå sitta vid en skärm många timmar dagligen, upp emot halva fritiden en vanlig vardag. Men förut lekte barn dessa timmar, de fick 3-4 timmars extra lektid per dag. Självklart blev de då också bättre på att leka, och rörde sina kroppar betydligt mer. 3-4 timmars träning om dagen ger självklart effekt, vad man än tränar.

    Det kan bli lite mycket skärm här också. Säger ingenting annat. Men jag vill inte lura mig själv att tro att det är nyttigt, även om jag också ser fördelar med vissa digitala innovationer. Skype med kompisar i utlandet och skrivandet på tangentbord för yngre elever som inte finmotoriskt grejar att forma bokstäver, för att bara nämna några av tusen exempel. 


    Jag hävdar inte att det är nyttigt med 3-4 timmars skärmtid. Men jag ser det nog som ok lediga dagar.

    Jag tror många vuxna ser på tv 3-4 timmar på en kväll. Bara att barnens skärmtid kanske ligger på andra tider.

    Mina barns längsta skärmtid ligger på morgonen och jag har svårt att tycka att det är ett problem.
Svar på tråden Barn idag leker inte som förr?