Inlägg från: Jemp |Visa alla inlägg
  • Jemp

    Utmattad sambo ekonomiskt

    HAN har inte möjlighet att ta föräldraledigt så du får lägga ditt företag åt sidan? Varför då?

    Tycker det låter som att han är skyldig dig att ta en större del nu, och alldeles oavsett bör han ju absolut göra det om han inte tar 50% av föräldraledigheten.

    Men av alla anledningar är min största rekommendation att han också ska vara ledig.

  • Jemp
    Fuffert skrev 2019-07-29 21:58:16 följande:

    [quote=79791520][quote-nick]Jemp skrev 2019-07-29 21:39:20 följande:[/quote-nick]HAN har inte möjlighet att ta föräldraledigt så du får lägga ditt företag åt sidan? Varför då?

    Tycker det låter som att han är skyldig dig att ta en större del nu, och alldeles oavsett bör han ju absolut göra det om han inte tar 50% av föräldraledigheten.

    Men av alla anledningar är min största rekommendation att han också ska vara ledig.[/

    Tack för svar.

    Ja, jag tycker som skrivet ovan att han ?skyldighet? är en större del av anledningar som varit i tidigare åren, hur lönerna ser ut idag samt att jag tar hela FL.

    Jag var OK med att ta 100% i början, men börjar känna mig smått stressad rent ekonomiskt när det uppdagas idag att han tycker jag lurar honom. Det blir mer stressigt om jag också säger OK på att vi delar lika på allt fr o m nu med vetskap av vad som väntas i framtiden. Det var en tanke att jag kunde spara pengar till framtiden och efter mammaledigheten. Men om allt ska delas lika på nu så har jag nog dragit en nitlott på den fronten.

    Han menar på att han inte kan ta ledigt nu, då han precis kommit in i jobbet och börjar göra sin karriär. Jag förstår, men tycker det är rimligt att han då betalar för sin resa dit, med tanke på att jag avsätter min.


    Så du ska offra din karriär, och din ekonomi, för att han inte vill att hans ska påverkas?

    Spännande att det alltid är män som inte kan ta föräldraledigt. Eller snarare tragiskt. Om han dessutom inte ens tänker kompensera dig för inkomstförlusten blir det ju ännu svinigare.

    Förutom företag/karriär påverkar det i regel också er jämställdhet även långsiktigt, hans och barnets relation och ev även din pension (lite osäker hur det är med egenföretagande där). Och hur mår ert förhållande av din eventuella (och berättigande) bitterhet över detta?
  • Jemp
    Anonym (ace) skrev 2019-07-29 21:56:27 följande:

    Vad är meningen med sparpengarna?

    Som sambos så kommer dessa delas om ni går skilda vägar (om ni bott ihop i 5 år eller mer så är det 50/50 som gäller).

    Eller sparar du för att ha "egna pengar" under FL?

    Är det pengar som ska vara "öronmärkta" till saker för dig, eller gemensamma saker för framtiden (semesterresa, bil, gemensam buffert)?

    Jag tycker att mannen inte är schysst mot dig vare sig ekonomiskt eller med FL, men om du tycker att hans agerande inte är "så farligt" så får du nog svälja att han svindlat dig på pengar och bita i det sura äpplet och dela på utgifterna nu.


    Delas sparpengar mellan sambos verkligen? Inte enligt källorna jag hittar.
  • Jemp
    Fuffert skrev 2019-07-29 22:25:05 följande:

    Jo, som sagt var min tanke att om allt flyter på med att bostaden betalas av han och mat som jag tidigare gjort så är 100% av FL OK för mig. Förhållandet har mått bra, detta uppdagas idag, 3 månader efter. Just nu as we speek är det inte bra och därför skriver jag här för att höra om åsikter från annat håll. Måste reda ut med mig själv innan och ta beslut hur jag vill ha det och vara konsekvent i det när jag tar upp detta med honom (förmodligen imorgon).

    Vet inte om du såg mitt svar gällande ?klumpsumman? men om du gjorde, är nyfiken hur du ser på det?


    Har ni inte diskuterat ekonomi alls tidigare?

    Jag förstår att det känns surt med klumpsumma, men det är väl bättre än inget. Om han inte kan tänka sig gemensam ekonomi i framtiden så kanske det är rimligare att han försörjer dig i två år?

    När vi fick vårt första barn gick vi över till nån variant av gemensam ekonomi med egna "fickpengar". Både gemensamt och eget sparande. Känns väldigt logiskt nu för oss. Har haft separat ekonomi tidigare, både med ex och med nuvarande.

    Jag har aldrig varit i förhållande där det skiljer så mycket inkomstmässigt som hos er. Känns svårt med hans inställning där, särskilt eftersom det blir en maktfaktor också. Du kan ju inte tvinga honom att försörja dig i längden men hur ser ni/han på framtiden med familj, förhoppningsvis gemensamma drömmar etc?

    Allra minst ska han ju, förutom "skulden" till dig, minst betala halva ditt inkomstbortfall under fl. Och såklart för barnet. Även om jag tycker det är tråkigt med ännu en som sätter sig i kvinnofällan, både för din skull och för samhällets och normer som får fortsätta.
Svar på tråden Utmattad sambo ekonomiskt