Inlägg från: violis |Visa alla inlägg
  • violis

    Regler runt förskola och föräldraledighet

    Om ni inte absolut måste skola in i januari så vänta med att skola in tills tidigast i augusti (eller tom vänta tills " hoppsanbebisen" ska börja förskola om det funkar) 😊.. En ettåring med svår astma mår bäst av en sen förskolestart så att luftrören hinner växa tillsig så mycket som möjligt - första året på förskolan innebär ju i snitt 2 förkylningar i månaden det första året för de minsta barnen , de lite äldre brukar klara sig bättre . ( sedan kan jag säga att jag oavsett astma eller inte hade rekomenderat en senare start.. eftersom ni har inskolning i januari, tänkt vara hemma i samband med födesln av lillasyskonet ( bra tänkt där med tanke på RS-virus!) och sedan vara lediga hela sommaren pga äldre syskonet har allmänförskola ..så hade ni ändå fått räkna med en nyinskolning i augusti...😎)

  • violis

    Viseversa.. Dagmamma kan vara ett bra allternativ..om det inte är som i min kommun där de är i gemensam lokal 15-25 barn - ingen dagmama jobbar heltid eller kan täcka en hel dag från kl 6 -18 ... I grannkommunen ( där jag har kollegor som har/har haft barn i väntan på fskplats) så är de iof i hemmet 3-4 dagar i veckan o barna 1-2 dagar i gemensam lokal..men där får de i stället åka till en " andra dagmamma" eller i värsta fall till en " tredje dagmamma" om ordinarie dagmamma är sjuk /semester eller själv måste vabba.. Dessa " andra " och " tredje " dagmammor träffar de kanske någon dag i veckan om deras scheman stämmer överrens när de är o den gemensamma lokalen.. Privata dagmammor finns inte hos oss..men kanske i Ts kommun.. TS- grattis till " Hoppsanbebisen" ❤️

  • violis

    Hm..31/5-31/8.. Även om ni nu valt att ha den kostnadsfria allmänna förskolan så tänjer allt kommunen/förskolan på reglerna... Allmänförskola gäller från hösterminen det år barnet fyller 3, innebär att barnet följer skolans terminer och är ledigt alla skollov ( dvs höst/påsk/sportlov+ jul och sommarlov).. Jag har fyra barn själv som går i skolan..inte ett enda av dem har haft sommar lov från 31/5-31/8 🤔.." Våra" " 15-timmars " gick på ledighet i år den 13/6 och kommer tillbaka den 20/8... Dessa regler är inget kommunen själv hittat på gällande allmän förskola utan detta har staten bestämt ..kommunerna kan välja att vara generösare med tid= ha mer än 15/h i veckan men inte Mindre ..... Och inte ( så vitt jag vet )heller välja att lägga säg 20/h i veckan och så bestämma längre ledighet på sommaren .

Svar på tråden Regler runt förskola och föräldraledighet