• Oerhörd

    hur få ett öppet förhållande att funka när den ene inte egentligen vill?

    Anonym (Olustig) skrev 2019-08-08 01:37:55 följande:

    Hej alla

    Finns det någon här inne som har några tips/tankar/idéer kring hur man får ett öppet förhållande att fungera när bara den ena parten vill ha det öppet? Går det överhuvudtaget?

    Jag vill ha ett öppet förhållande, men min partner säger sig känna sig otillräcklig och värdelös av tanken att inte "räcka till" för mig. Jag har försökt förklara att det inte handlar om det (vi har f.ö. fantastiskt sex) utan om att jag helt enkelt behöver olika människor för sex.

    Vi är överens om att det vi har är för bra för att bara kasta bort, så vi vill verkligen båda två få det här att funka - men hur? Jag vet tyvärr redan att jag inte kommer att kunna ändra på hur jag är - om vi skulle bestämma oss för ett monogamt förhållande för min partners skull, så skulle det istället bli att jag träffade andra i smyg - och det vill jag inte. Så om det öht ska funka är det min partner som får ändra på sig, och acceptera att jag träffar andra. Frågan är om det öht är möjligt? Jag vill ju att vi båda ska kunna må bra i det här, inte att min partner bara ska bita ihop och stå ut liksom.

    Finns det någon som har några erfarenheter, tankar, råd, eller tips att dela med sig av här hade jag varit jättetacksam...


    Jag var helyllemonogam när min man kom ut som poly och kände mig väldigt otillräcklig vid tanken. Men det vände, inte på en femöring, utan med mycket kommunikation och att i små små steg släppa på föreställningen att alla känslor måste riktas mot en enda person. Det var väldigt svårt att förstå hur kärleken (eller lusten) växer, inte flyttas över. En rimlig jämförelse är väl att få sitt andra barn, hur många väljer att få ett till barn för att det första barnet är otillräckligt som individ? Det första barnet får inte därefter hälften så mycket av ens kärlek heller, själva mängden ökar.

    Och att du inte berättade från början... min man bet ihop och levde monogamt med mig i arton år innan han vågade berätta. Det är klart att det går att göra det också. Ett genomsnittligt äktenskap håller väl bara i tolv år eller så. Folk som kastar ur sig att du borde ha varit ärlig från början har väl helt enkelt lite svårt att förstå konflikten mellan att få vara lycklig i en kärlek och att vara en fantastiskt god människa. Dömer inte alls maken för att han "ljög" för mig, men jag är glad att han till slut öppnade sig. Och jag är inte monogam. Jag bara trodde mig vara det eftersom det inte direkt finns något alternativ förrän det presenteras.

    Vill du pma så gör det. Många här dömer hårt utan att någonsin ha gått till botten med sina egna känslor. ("Därför" är inte en orsak.) Om något så har jag ägnat åratal åt att reda ut hur mina känslor fungerar och varför, och mitt liv är fyllt av kärlek på många olika sätt.
  • Oerhörd
    Anonym (Bill) skrev 2019-08-08 10:59:41 följande:

    Det är just det som är ett ultimatum. Det valet han önskar finns inte med i din lista. Det han har att välja på är inget alternativ för honom.


    Det valet hon önskar finns ju inte med i hans lista heller. Uppenbarligen är det han har att välja på ett alternativ eftersom han vill försöka. Det var för den delen inte hans vilja att försöka hon frågade efter, eller rätt och fel i valen. Hon frågar efter möjligheter att få det att fungera. Har du några tips på det eller är det bara roligt att haka upp sig på stickspår så att ts frågeställning helst hamnar i skymundan och hon kan framställas som en dålig människa?
  • Oerhörd
    Anonym (Nja) skrev 2019-08-08 11:18:26 följande:

    Måste vara okej att vilja vara monogam utan att kunna argumentera för saken.


    Absolut. Men då måste det ju vara lika ok att vara flersam utan att kunna argumentera för saken. Men det är det aldrig. Och det blir så himla svårt att ha relationer om en aldrig tänker efter.
  • Oerhörd
    Anonym (E) skrev 2019-08-08 12:23:07 följande:

    Ja du har samma val men du har ju redan gjort ditt val. Oavsett om det var samma val från början så ställer du honom inför ett ultimatum, det är ju vad ett ultimatum är.

    Ni gör ju som ni vill, han kanske vill testa, men precis som du inte kan byta läggning så kan troligen inte han heller.

    När en monogam person försöker ha ett öppet förhållande så är ju risken inte enbart att denne kommer må väldigt dåligt under lång tid framöver utan också att den blir förälskad när den inleder något med en annan person och då ändå vill lämna den primära relationen för att ha ett monogamt förhållande.


    Han kanske inte måste byta läggning, det är möjligt för en del att förstå och acceptera sin partners annorlunda läggning utan att vilja vara likadan själv. Vi är olika och värderar olika saker i relationer och hos andra på olika sätt. Inte bara gällande sex och flersamhet.

    Sant, risk att den monogama hittar en annan person som vill vara monogam. Det är en risk i alla relationer, att en är polyamorös betyder inte att dagens primära partner (om sådan finns) är morgondagens. Även i relationer monogama sinsemellan händer det att den ena hittar en annan hen hellre vill ha en relation med.
  • Oerhörd
    Studentpappa skrev 2019-08-08 12:52:15 följande:

    Livet är bra orättvist ibland, de flesta jag känner kämpar för att få loss tid till någon timme på cykeln, gymmet eller vad det nu kan vara. Oftast är man ju halvt stressad och har dåligt samvete mot barn eller partner.

    Här blir det istället, jag ska pippa Slobodan från Tinder ikväll. Lugnt va?! Jag tar med insamlingen på vägen..


    Visst är det orättvist! Den som kan prioritera hinner med hur mycket som helst trots sysselsättning, barn och fritidsintressen :)
  • Oerhörd
    Anonym (E) skrev 2019-08-08 13:38:20 följande:

    Om vi ska utgå ifrån att monogam och polygam handlar om sexuell läggning så innebär det ju att byta läggning eller förneka sin sexuella läggning om man går från en monogam till en polygam relation. Vilket denna tråden handlar om.

    Men visst vi kan kalla det livsval istället för läggning om det passar bättre. Det är väl snarare det det är om människor bara kan förväntas byta, alternativt välja att leva med och acceptera något som inte uppfyller ens egen sexuella läggning.

    Jag tycker dock att det är ett nedvärderande och förminskande sätt att se på sexuella läggningar.


    Vi ska nog inte utgå från att monogam och polygam handlar om sexuell läggning. Polyamori ligger nog närmast isåfall, det är snarare en övertygelse om att kärleken till en person inte förminskas om kärlek uppstår även till en annan person. Monogami är en social konstruktion där ett val träffas att leva med en partner. Seriell monogami är vanligare, där partnerbyte innebär att partnern byts ut helt mot en annan. Polygami är månggifte.

    Min sexuella läggning är bisexuell, eller möjligen pansexuell. Det kan jag svårligen ändra på. Däremot att ändra sin föreställning om kärlek, kärleksrelationer och formen för sexuella relationer - fullt möjligt.
  • Oerhörd
    Anonym (E) skrev 2019-08-08 15:52:15 följande:

    Ja då är helt överens. Jag tror inte heller att det är en sexuell läggning huruvida man vill ha sex med flera eller med en.

    Men den enormt stora trenden att ha så kallade fria sexuella och kärleks-relationer är precis lika konstruerad och tvingande som heteronormen. Jag vet många som känt dig tvingade in i öppna relationer med argumentet att de annars är trångsynta, rädda eller svartsjuka. Det är fan inte okej med tvång i sex och relationer!


    Det sista skriver jag under på vilken dag i veckan som helst. Vad gäller det övriga handlar det väl om att känna sig själv, vara lyhörd för varandras behov och kunna komma överens.
  • Oerhörd
    Anonym (Mjäk) skrev 2019-08-08 15:58:24 följande:

    Du vet att det finns föräldrar som älskar och föredrar ett barn mer än sina andra va? Vilket innebär att en polly kan föredra en kvinna framför en annan.


    Absolut. Och du vet att det finns monogama som är otrogna eller tom lämnar sin partner för att de föredrar nån annan? Ska vi verkligen vara såna? Blir ju himla tråkigt. Det är inte en ökad risk bland polyamorösa, det är en risk i alla relationer.
  • Oerhörd
    Anonym (Mjäk) skrev 2019-08-08 16:15:27 följande:

    Det var inte rädslan att bli lämnad jag syftade på. Snarare att bli den som får mindre sex av sin man/kvinna för hen föredrar sex med en annan.


    Fortfarande inte exklusivt för polyamorösa eller öppna förhållanden. Kan hända, och händer, alldeles oavsett överenskommelse.
  • Oerhörd
    Anonym (Mjäk) skrev 2019-08-08 16:19:53 följande:

    Det var inte rädslan att bli lämnad jag syftade på. Snarare att bli den som får mindre sex av sin man/kvinna för hen föredrar sex med en annan.

    För att förtydliga. Om din man tappar lusten för dig för att han hellre vill ha hett sex med storbröstade, fylliga Emma. Ska du nöja dig med att bara ha en massa KK då , o vad är då meningen med er sexuella relation tillsammans?


    Igen: inte exklusivt ett problem för flersamma. Och ja, då skulle jag nöja mig med mindre sex med honom, precis som monogama ofta gör när partnern har minskad lust. Meningen med vår relation är definitivt inte enbart sexuell, vi har levt ihop i över tjugo år med allt vad det kan innebära.
  • Oerhörd
    Tintin i Amerika skrev 2019-08-09 12:00:05 följande:

    så skrev du :

    Så om det öht ska funka är det min partner som får ändra på sig, och acceptera att jag träffar andra.

    Har du sagt exakt så till honom? har du det?

    har du sagt att han måste ta ställning till detta inom en snar framtid typ några veckor?? 

    Detta bara avslöjar att det är du som styr förhållandet och det finns ingen ömsesidig respekt i förhållandet!

    Vad är nästa steg om stackarebn skulle acceptera detta?

    det kanske blir djursex som han får finna sig i?

    Eller andra saker så som om ni får barn? finns massa saker att man får ha ömsesidig respekt för i ett förhållande men ofta brukar man säga att det är bara detta och allat annat fungerar! Men så är aldrig fallet!


    Men ge dig! TS är hur trevlig som helst om saken hela vägen, ingenstans påstår hon sig trakassera sin partner på det sätt du påstår. Att hon inte tänker besluta åt honom att han inte vill tänka sig ett öppet förhållande är väl vanligt hyfs. Vill han inte är han säkerligen man nog att förmedla det utan din hjälp.
  • Oerhörd
    Anonym (Mjäk) skrev 2019-08-08 22:16:32 följande:

    Risker torde vara större eftersom paren i en öppen relation kan ligga runt med en massa personer. Alla i monogama relationer går inte så långt att de är otrogna.Många är inte det.

    Jag menar varför ska man ha vaniljsex med sin torra tråkiga gamla gubbe, när det är mysigare att ligga med eldiga Carlos? Måste man slänga in några dagar i veckan bara för att han inte ska bli svartis, och för att relationens regler är såna? 

    Jag har svårt att tro att de flesta i öppna förhållanden skulle vara okej med att den ena partnern hellre har sex med utomstående än de själva. När de börjar känna sig förfördelade, och den ena partnern kanske dessutom har mer lycka än den andra i att finna villiga sexpartners? 


    Säger du det av egen erfarenhet? Jag blir inte kär i någon för att vi har bra sex, ribban är högre än så, men det låter jag stå för mig.

    Skulle jag inte tycka att sex med min egen gubbe var av intresse hade vi behövt ha ett rejält samtal om saken, sådant förekom under småbarnsåren vill jag minnas, då var det inte skoj att leva monogamt. Måste gubben bli torr och tråkig förresten? Jag förväntar mig nog att min tar hand om sig... eller är det poängen med monogami, att få gå ner sig fullständigt och ändå få doppa? (Notera att jag skojar, så menade du ju inte. Väl?)

    Även i vår relation har vi olika stor lust i perioder, och ibland har en av oss mer sex med andra än vad vi har med varandra. Det är en toppenbra lösning imo.
  • Oerhörd
    Anonym (Mjäk) skrev 2019-08-09 16:04:21 följande:

    Nej, du missförstår mig lite. Jag pratar inte om kärlek alls, utan risken att man hittar andra som är intressantare att ha sex med. Om man kan ligga runt ohämmat så är det nog inte svårt att hitta andra som är mer intressanta att ha sex med än sin partner. För mig är sex en viktig del i relationen (hör ihop med kärlek) och jag skulle bli rätt ledsen och känna mig förfördelad om mannen inte orkade med mig, för att han hellre var med andra.


    Då är jag mer med på vad du menar. Men... nja. Jag kan ju också hitta någon som är roligare än min man, utan att ligga med andra. Eller så kan jag hitta någon som verkligen förstår mig på ett helt fantastiskt sätt som jag kan ha långa, intima samtal med. Eller någon som är roligare att utöva något av våra gemensamma intressen med. Sex är nog inte det mest intima jag kan tänka mig, och inte det som definierar statusen i min relation mer än något av allt annat vi har gemensamt.
    Anonym (Mjäk) skrev 2019-08-09 16:04:21 följande:

    Torr och tråkig behöver inte nödvändigtvis vara detsamma som att gå ner sig. Lika gärna kan det innebära att sex med partnern är mindre intressant för att det är något man haft rutinmässigt, till skillnad från det nya o spännande. Det är svårt att konkurrera med det nya och okända.


    Men måste det konkurrera? Klart sex lätt blir rutinmässigt när två personer har hittat precis vad de gillar tillsammans. Jag är inte ny och spännande för honom, det är ingen människa någon längre tid. Allt nytt och spännande blir rutin tids nog. Konkurrensen handlar väl om det långsiktiga isåfall, och där har vi alla de andra viktiga pusselbitarna som gör just oss, inte bara sex.
    Anonym (Mjäk) skrev 2019-08-09 16:04:21 följande:

    Jag förstår att du är ok med att din man föredrar att ha sex med andra före dig. Men är det så för andra polygama? Om vi t.ex säger att din man vill ha massor av sex med dig, men du är ointresserad av att ha sex med honom för att du hellre vill vara med Carlos? Jag menar måste man då ställa upp för husfridens skull? 

    Även polygama måste väl ha sina begränsningar för hur mycket och ofta man vill ha sex, och då låter det komplicerat om man föredrar andra framför sin partner?


    Kul fundering. Hur är det om en part hellre onanerar än har sex med sin partner? (Eller inte vill ha sex alls.) I båda fallen blir partnern bortvald, trots att den andra har lust och vill ha sex. För min del är nog ensamsex snudd på mer förvirrande än Carlos, för honom kan jag definitivt förstå en tillfällig topp (några månader kanske?) i lusten till - det är ju nytt och spännande... Skulle det bli något mer varaktigt, att bli bortvald en längre period (hur lång?) lär ju resultera i att relationen knasar alldeles oavsett varför det inte blir sex. Det brukar väl vara en deal breaker i de flesta sorters relationer.
    Anonym (Mjäk) skrev 2019-08-09 16:04:21 följande:

    Missförstå mig rätt jag har inget emot öppna relationer. Jag förstår att det finns fördelar med dessa med. Det är tveklöst en mycket mognare och ärligare lösning än att vara otrogen, så kudos till TS som är öppen med det.  Det jag undrar mer över de problem som kan uppstå, och är det inte svårt att finna balans? Jag menar att få det att fungera så att båda är lika framgångsrika med att finna sexpartners? Det kan knappast vara så lätt att få det att fungera, om endast den ena lyckas träffa andra på sidan om? 


    Jag gillar dina funderingar. Det är klart att problem kan uppstå i alla slags relationer. För oss har det varit svårt att finna balans. Båda är inte lika intresserade av att finna andra sexpartners. Vi har inte heller lika många eller likadana vänskapsrelationer, eller relation till våra syskon och föräldrar. Inte ens relationen till våra egna barn är lika, men vi antingen accepterar eller jobbar med de förutsättningar vi har.
  • Oerhörd
    Anonym (Varit där) skrev 2019-08-11 15:02:31 följande:

    Alltså, krasst sett tror jag extremt få partners ?räcker till? på alla plan. Ingen kan vara allt för någon. Det finns alltid något som inte ?räcker till. Varese det handlar om sex, hjälpa till i hemmet eller annat. Men det är alltid mer känsligt pga det är sex. Hur många trådar här på familjeliv handlar inte om monogama partners som inte räcker till sexuellt?


    Innerligt medhåll. I tillägg undrar jag också hur i hela fridens namn någon kan utsätta sig själv för den pressen, det är rätt skönt att inte behöva vara tillräcklig hela tiden.
  • Oerhörd
    Anonym (Olustig) skrev 2019-08-12 02:06:41 följande:

    Exakt så. Men det verkar ju vara frågan om en övertygelse om att man faktiskt på något övermänskligt sätt BORDE vara tillräcklig i alla (sexuella) avseenden, och då är det så klart svårt att bara rycka på axlarna och välja att inte utsätta sig för den pressen... man måste nog komma underfund först med att det faktiskt ÄR övermänskliga krav, och att man inte BORDE NÅGONTING.


    Sant och klokt. Jag formulerar mig inte alltid så bra, det är klart att det handlar om annat än att bara välja att känna sig otillräcklig. Vi har alla så mycket som ligger bakom våra känslor. Jag blir så frustrerad ibland bara över att så många faktiskt känner sig otillräckliga, när var och en är alldeles perfekt på sitt sätt i ett stort och härligt pussel där många människor kompletterar varandra. (INTE bara sexuellt.)
  • Oerhörd
    Tintin i Amerika skrev 2019-08-12 11:26:00 följande:

    förlåt men de du håller på med är efferhandskonsrukion och de gör man pga sk självbedrägeri för att förverkliga sina egocentriska behov.

    Det håller aldrig! Detta är en klassisk företeelse.

    Jag var väldigt tydligt med min fråga men omedvetet tror jag du vänder på det till din fördel. 

    Jag kopierar igen :

    Detta har du skrivit om dig och din partner i din egen trådstart! (Det måsste du väl inse? ) :

    "Jag vet tyvärr redan att jag inte kommer att kunna ändra på hur jag är Så om det öht ska funka är det min partner som får ändra på sig, och acceptera att jag träffar andra"

    Sedan frågade jag om du sagt så till din partner och då svarar du så här i #188:

    Nej ,Naturligtvis inte.Trådstarten var till för er här inne. 

    Du svarade: Nej naturligtvis inte!

    för att påminna dig så får du en kopia på ditt eget inläågg #188Nej, naturligtvis inte. Trådstarten var till för er här inne, för att förklara situationen. Tänkte inte riktigt på finkänsligheten där, utan mer på att vara tydlig med hur landet ligger, för att ni här inne skulle förstå. Men ok, jag förstår din poäng, och hur det kan misstolkas. 


    Tintin, vi läser svaren du får väldigt olika. I svaret Naturligtvis inte, (osv) läser jag att hon naturligtvis inte uttrycker sig så plumpt och otrevligt när hon pratar med sin partner, men skriver det som hon gör i tråden för att det är enklast att vara plump ibland, våra känslor är antagligen inte lika viktiga för ts som hennes partners känslor är. Jag ser varken efterhandskonstruktion eller självbedrägeri, däremot en stor vilja att ta in olika tankar och verkligen förstå de synpunkter du kommer med, men inte heller jag förstår riktigt vad du vill.
  • Oerhörd
    Anonym (Olustig) skrev 2019-08-13 16:47:10 följande:

    Tack för detta, verkligen  Exakt så. Exakt så. Och nu skäms jag för att jag blivit provocerad...


    Tror att det är lättare att missuppfatta när åsikterna går isär...

    Men du, hur går samtalen med din partner?
Svar på tråden hur få ett öppet förhållande att funka när den ene inte egentligen vill?