Inlägg från: Anonym (Knyttet) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Knyttet)

    Alla backar undan

    Jag förstår att det känns tungt. Så här tänker jag om det du skriver.

    Berätta för någon närstående eller någon i vården om dina tankar om att inte orka leva längre. Det kan kännas så i perioder, men det kan bli bättre. Man behöver hjälp med det.

    I din ålder hände det mycket socialt även i mitt liv. Gymnasiet var slut eller man hade något år kvar. Det var meningen att vi skulle vara vuxna. Många flyttade hemifrån, somliga väldigt långt bort. Folks förhållanden blev än mer på allvar än tidigare. En del jobbade och fick helt nya ekonomiska möjligheter.

    Det rördes om både inuti oss och omkring oss. Att byta umgänge i den vevan är inget ovanligt.

    Ett tips jag ofta ger unga människor som är vilse i livet är att gå på folkhögskola med internat ett år. Det ger möjlighet att fördjupa sig i ett intresse, och hitta nya. Man ser nya platser, möter nya människor och får nya perspektiv. Dessutom är det ett flytta-hemifrån-light, om man fortfarande bor hos föräldrarna (vilket väl är vanligast numera?).

    Men det viktigaste är mitt första råd: du MÅSTE berätta om dina tankar kring livet för någon. Visa din trådstart och färgmarkera slutet om det tar emot att prata. Jag känner flera som valt att fortsätta leva trots att det känts som att det inte är värt det. Idag är de så tacksamma för den hjälp de fick att ta sig vidare i livet. Och jag är så tacksam att de valde att kämpa vidare. Annars hade jag aldrig fått lära känna dem. Någonstans finns din nya vän och väntar på att få lära känna dig.

  • Anonym (Knyttet)
    Anonym (Ledsen) skrev 2019-08-18 20:26:36 följande:

    Jag har faktiskt blivit antagen till folkhögskola, börjar nästa vecka så vi får se hur det går. Problemet är ju att jag har svårt att skaffa nya kompisar redan som det är, och jag är otroligt osäker på mig själv och vet inte hur man pratar med folk. Klart det blir värre av att man blir dumpad av kompisar kors och tvärs. Idag mår jag mycket bättre än vad jag gjorde när jag skrev inlägget. Jag kan få motivation och tänka positivt från ingenstans. Hoppas det håller i sig.Tack för ditt svar!


    Vad kul! Hoppas att det blir bra på fhsk! Jag tar lång tid på mig att lära känna människor, så för mig var fhsk ett jättebra sätt att lära känna folk - man umgås ju alla vakna timmar, om man vill.

    På de fhsk jag har gått har det funnits en kurator. Om det finns där du ska gå kan du höra av dig redan nu och be om samtalsstöd, om du tror att det hjälper dig. Om ditt mående går upp och ner i perioder kan det ju vara skönt med en etablerad kontakt om det skulle vända neråt igen.

    Jag håller tummarna för ett lyckat läsår!
Svar på tråden Alla backar undan