• HSOF

    Vad ställer du dig till kärnkraften

    Kärnkraftsmotståndet i Sverige har stadigt minskat de senaste årtiondena och i den senaste opinionsundersökningen nu i sommar så påvisar just detta.

    I undersökningen var det hela 71% som ville behålla eller bygga ut kärnkraften i Sverige och endast 16% som vill avveckla den.

    Bland de borgliga och liberala partisympatisörerna är stödet störst men även hos socialdemokratiska väljare är stödet stort.

    Endast Vänsterpartiets och miljöpartiets väljare var i svag majoritet negativa till kärnkraften.

    Vad tycker du om kärnkraft, personligen tycker jag att vi bör behålla och utveckla den för att klara framtidens energimål och om vi ska klara oss utan fossila bränslen. Speciellt nu när den nya generationens kärnkraft är här där man kan utnyttja långt mycket mer av uranet än man gör idag. Idag utnyttjas endast ca 1-2 % av uranet innan det blir kärnavfall. Med den nya tekniken kommer vi kunna använda långt mycket mer och kan på så sätt återanvända det gamla kärnavfallet.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vad ställer du dig till kärnkraften
  • HSOF
    hemligemollgan skrev 2019-08-29 13:42:06 följande:

    Om vi ska bygga ut kärnkraften bör vi även bryta vår egen uran, eftersom vi har uranfyndigheter i Sverige. Men nästan samtliga kommuner i sverige har stoppat all uranprospetkering. Det finns inte många svenskar som vill ha stora dagbrott i sin närmiljö. Kärnkraftens bränsle har faktiskt ganska stor miljöpåverkan för att utvinnas, vilket lätt glöms bort.


    Uranbrytning har faktiskt inte så mycket smutsigare brytning än annan brytning såsom malm, kol mm..

    Men med den nya generationens kärnkraftverk så kan man återanvända det gamla kärnavfallet. Ska man tro forskarna så skulle vi kunna köra på det idag tillgängliga avfallet i de nya reaktorerna i flera 100 år.
  • HSOF
    Rataxes skrev 2019-08-29 14:10:20 följande:
    Just därför bör satsningen vara på GenIV, som kan använda det redan befintliga använda bränslet 20 ggr till. Dvs, det används bränslet från 50 års drift kan räcka för 1000 år av GenIV utan att behöva bryta nytt uran. Det går dessutom att utvinna uran ur havsvatten, inte heller det ger några nya dagbrott.
    Haha vi skrev samtidigt. Men precis så.
  • HSOF
    flygrl skrev 2019-08-29 14:21:23 följande:

    Det finns än så länge inget vettigt, realistiskt alternativ till kärnkraften så därför vill jag se en fortsatt satsning på den i väntan på vi får fram fullgoda alternativ.


    Ja precis så,  ännu en anledning. I Sverige har vi en liten fördel att vi kan komplettera den med vattenkraften. Två bra och hållbara energikällor vi bör satsa på. För både sol och vindkraft behöver ha ett backupsystem när solen inte skiner eller det inte blåser.
  • HSOF
    AniieeHär skrev 2019-08-29 16:51:05 följande:

    Jag har varit sur i flera år på att folk inte fattar att kärnkraft är det bästa vi har. Kraftverken bahöver ses över och nya behövs med ny teknik. Men folk är rädda för sånt de inte förstår....


    Finns tyvärr så mycket felaktig negativ propaganda som får styra debattklimatet.
  • HSOF
    flygrl skrev 2019-08-29 18:18:11 följande:

    Visst är det så. Ja, många är nog rädda för kärnkraften på felaktiga grunder. Fukushima olyckan tex. där många verkar tro förstörelsen ffa orsakades av härdsmältan och inte tsunamin.


    Precis alldeles för många tyckare som ger sig in i debatten och som använder sina känslor istället för sina huvud som argument som med mycket annat inom samhället idag.
  • HSOF

    Lite förvånade att se att en stor majoriteten här än så länge är för kärnkraft. Hade jag inte väntat mig här med så många vänsterdebattörer?

  • HSOF
    Tintin i Amerika skrev 2019-08-30 09:39:23 följande:

    Det är nog många SD sympatisörer här än vänster!

    Däremot har de samma åsikt i det mesta förutom invandring då.

    Det är ur folkhemmet alltså missnöjda socialister och vänster som SD skapades.

    Vad har du för alternativ till kärnkraften?


    Jo SD utger ju sig själva för att vara ett socialnationalistiskt parti men jag skulle nog hävda att de isåfall skulle komma från S högerfalanger snarare än vänsterfalangen.

    Just nu finns väl inga direkta alternativ till Kärnkraften, det är därför den behövs. Sverige har dock ett bra komplement med vattenkraften, dock har alla länder inte samma möjlighet.
  • HSOF
    brallison skrev 2019-08-30 11:14:52 följande:

    Vad jag vet (men jag så klart ha fel), så finns det inte farligt avfall från dessa tre källor. Om nåt går fel, så är det väldigt begränsat område som kan drabbas (till skillnad från kärnkraft). Sol, vid och vatten är nåt som finns i princip alla länder (tja, det är säkert mycket mindre vatten på säg Malta eller andra öar, men istället där finns massor med sol istället, vind dock blåser överallt). Vilka fler argument behöver du/vill du höra/läsa?


    Solkraft och vindkraft är bra källor men idag finns det inga bra lagringsmetoder, vilket gör att dessa energikällor måste backas upp av andra energikällor, ( När solen går ner eller det inte blåser) för Sverige är vattenkraft och kärnkraft två bra källor. Men alla har tyvärr inte tillgång till vattenkraft så för dem är i dagsläget kärnkraft det ända alternativet.

    Vindkraft har även andra problem för naturen som man fått erfara i Tyskland som satsat enormt mycket på vindkraft, vilket ändå heller inte minskat deras beroende av kol.
  • HSOF
    KillBill skrev 2019-08-31 10:16:13 följande:

    Sverige har inte energibrist. Däremot finns brister i i de svenska kraftnäten som självklart måste åtgärdas.

    Jag tycker att vi ska behålla befintliga kärnkraftverk så länge det är ekonomiskt försvarbart men anser inte att vi ska bygga nya. Ny kärnkraftsel är dyrare än exempelvis vind- och solkraft och jag förstår inte varför folk vill satsa på energislag som kan öka kostnaden för vår el och försämra vår konkurrenskraft.


    Kärnkraften är inte dyrare, den har gjorts dyrare genom elcertifikaten. Vindkraft och solkraft är egentligen otroligt dyrt då de inte kan producera el hela tiden, det vill säga när det inte blåser eller solen skiner. Dessa kostnader får kärnkraften vara med och bära, vilket gör att man påstår att kärnkraften är dyr. Tvärt om det är kärnkraft tillsammans av utbyggnaden av vattenkraften som har gjort att vi i Sverige har kunnat åtnjuta en av Europas billigaste elpriser de senaste decennierna. Dock håller vi nu på att förstöra denna fördel genom vår nedläggning av kärnkraft. I Tyskland tex har ett redan högt elpris stigit rejält med deras energi omvände som går ut på att storsatsa på sol och vind. Idag kostar elen ca 3kr per kWh i Tyskland och många har även fått sin el avstängd pga att de inte längre har råd att betala elräkningen.
  • HSOF
    KillBill skrev 2019-08-31 11:22:26 följande:

    Hur förklarar du att finansiärer drar sig ur planerade satsningar på ny kärnkraft i länder/stater som Storbritannien och USA trots subventioner av kärnkraft och att elcertifikat etc saknas i dessa länder?

    Det finns ytterst få kommersiella aktörer som vill bygga kärnkraft i Europa idag. 


    I EU är det väldigt svårt att få tillstånd för att bygga. Det är enorma och kostsamma processer för att få tillstånd också något som bör göras om inom EU problem son har skapats av samma drivkrafter som här i Sverige har lagt på avgifter och skatter som egentligen inte här till själva kärnkraften.
  • HSOF
    brallison skrev 2019-09-02 11:29:26 följande:

    Solceller behöver inte ha strålande sol hela tiden och vinden - tja, i Sverige är det inte många dagar om året som är helt vindfria.

    Vilka problem för naturen har Tyskland fått av vinkraft?


    Se Björnböjarens svar. Då jag själv jobbat en hel del med solceller så hade jag tänkt skriva något liknade.

    När det kommer till Tyskland så har den ?enorma? utbyggnaden av vindkraft som för övrigt inte minskat Tysklands utsläpp gjort stor skada för fågel och insektsliv, då de dödas och störs av alla vindsnurror. Sedan har det även blivit ett miljöproblem för oss människor då vindkraftverk inte är precis tysta. Sedan blir landskapsbilden väldigt trist med av alla vindsnurror.
    Bananböjaren skrev 2019-09-02 12:14:01 följande:

    Det där är fel, solceller behöver ha direkt sol hela tiden för fungera.

    Under sommarmånaderna när det är ljust ger dom lite energi även när det är mulet, typ 10-15procent av vad dom annars skulle ge. Under vintermånaderna ger dom kanske 0,1-0,2% i "mulet" dagsljus.

    Detta vet jag inte för att jag hört det av nån besserwisser utan av erfarenhet eftersom jag ibland brukar extraknäcka med att installera solcellsanläggningar ute i skärgården där det inte finns nått elnät. Det finns dock otroligt många tomtar som gnällt på hur dåligt solceller fungerar och när man åkt dit för att titta så har dom panelerna i skugga 90% av tiden.

    Största problemet med solceller är att dom inte fungerar vintertid på svenska breddgrader. Över 80% av årsproduktionen kommer i maj-augusti.

    Kraftverkens energiproduktion mäts i nått som kallas för kapacitetsfaktor. Vindkraften i Sverige ligger på en kapacitetsfaktor som varierar mellan 25 och 30 procent på årsbasis. Så nej, det blåser inte hela tiden som du tror. Vind och sol kan inte ersätta kärnkraft.


  • HSOF
    Bananböjaren skrev 2019-09-02 12:21:18 följande:

    Det spelar ingen roll fast sol och vind skulle bli gratis att producera eftersom den aldrig kan täcka mera än max 30-35% av årsproduktionen för det. Solen lyser inte och det blåser inte hela tiden nämligen. Och när det gäller kostnadseffektiv lagring av elenergi så är tekniken minst femtio år borta.

    Om du själv är villig att stänga av all ström och inte skriva ett enda inlägg på nätet under dom närmaste femtio åren så kanske det ordnar sig utan kärnkraft dock. Tack för att du förstår, du kan svara på inlägget om femtio år.


    Hahaha... precis. Ska man göra en förändring innan en annan tillgänglig lösning finns så är det så man får göra. Bara att flytta ut i en hydda i skogen igen och glöm inte att eldning är förbjudet. Det ökar koldioxidutsläppen :D
  • HSOF
    Bananböjaren skrev 2019-09-02 18:53:53 följande:

    Istället för att slänga in en länk till EONs säljsnack så kanske du kunde utveckla vad som inte stämmer så kan jag förklara varför du har fel och jag har rätt.


  • HSOF
    brallison skrev 2019-09-03 11:07:58 följande:

    Dina ord: Det där är fel, solceller behöver ha direkt sol hela tiden för fungera.

    Under sommarmånaderna när det är ljust ger dom lite energi även när det är mulet, typ 10-15procent av vad dom annars skulle ge. Under vintermånaderna ger dom kanske 0,1-0,2% i "mulet" dagsljus.

    I så fall, ALLA installatörer av solceller blåljuger (E.On bara hade all denna info i ett kort avsnitt) och säger att man inte behöver direktljus för att producera el, att egentligen det är även bättre just elproduktion under vinter, då paneller är kalla och kan tillgodogöra själva ljuset bättre då, att även snötäcke inte är ett problem för just elproduktion (värmeproduktion lider rejält då, men vi snackar bara el här, vad jag förstod).

    Men det är inte jag som ska motbevisa nåt - du och HSOF ska bevisa varför kärnkraft är så mycket bättre. Är det bättre med en global katastrof? Eller är det bättre med radiaktiva avfall som ingen vet hur man ska hantera?


    Då undrar jag vad du har pratat med för installatörer. Visst det är klart, de vill ju självklart sälja så helt objektiva är de klart inte. Men du är helt med på banan när du säger att cellerna producerar mer el när de inte går för varma, så en dag med 30 graders värme i juli är inte den optimalaste dagen för hög solenergiproduktion. Snare får du ut mer av det en solig och kall aprildag. Detta då cellerna tappar i effekt när de blir för varma. Sedan är det även sant att cellerna kan producera el även i okt-feb, men de är inget större effekt du kommer få ut då och speciellt om det ligger snö på taket.

    När det kommer till kärnkraft så tillhör den inte bara till de renaste och effektivaste energitten att producera el, det är även ett av de säkraste historiskt sätt. Trots katastrofen i Tjernobyl och jordbävningen i Fukashima så har kärnkraften inte dödat så många under tiden den funnits. Ska man jämföra med tex brunkål som dödat mest människor så kommer inte kärnkraften ens i närheten, inte heller om man kollar på dödsfall som orsakats av vattenkraft.

    Du kan inte jämföra med sol och vind då de inte kan ersätta de ovan nämda energisätt.

    Kärnavfallet löser vi med den nya generationen kärnkraft som utnyttjar kärnbränslet mycket bättre, kanske så mkt som ner till 100% i framtiden.
  • HSOF
    brallison skrev 2019-09-03 13:41:50 följande:

    Jag "röstar" inte alls för brunkol (tror inte du riktigt menade kÅl ), den är hemsk på alla sätt och viss.

    Chernobyl orsakade enorma skador och även om inte alla inblandade/påverkade hade dött än, så har de verkligen betalat med sin hälsa för det. Och då pratar man om över en halv miljon människor bara i Sovjet Unionen!

    Nya generationen av kärnkraft som du så varmt pratar om, är inte här än - den är ju fortfarande i forskningsstadie, så vi kan inte anse att problemet är löst än. Och tills det är löst, kan det ta flera liv - man lär ju sig på sina misstag (rätt så sällan lär man sig på andras misstag, tyvärr). Så, NÄR och OM man löser alla dessa problem med kärnkraft - så, varsågod, kör på. Men vi är inte där än på långa vägar.


    Nä brunkål och olja är ju det vi vill ifrån, den är smutsig på många sätt även om den ligger bakom mänsklighetens stora utveckling de senaste 100 åren.

    Även om många människor har lidit pga chernobyl så är det ändå få som faktiskt dog direkt av katastrofen, bara runt 40 pers om jag minns rätt. Men självklart är det många som påverkats i Chernobyls närområde. Men i Fukushima har inte någon dött pga härdsmältan utan dem som dog, dog utav jordbävningen/tsunamin.

    Dagens nya reaktorer som redan bygga i exempelvis syd Korea är redan väldigt säkra och kan utnyttja kärnbränslet långt mycket mer än de kraftverk vi exempelvis har i Sverige.

    Faktum kvarstår, vad hade du tänkt använda istället om vi ska avveckla, kol och olja och samtidigt kärnkraften. Som sagt vind och sol enbart räcker inte på långa vägar. De står för knappt 1% av dagens energiförsörjning.
Svar på tråden Vad ställer du dig till kärnkraften