Inlägg från: brallison |Visa alla inlägg
  • brallison

    Vad ställer du dig till kärnkraften

    AniieeHär skrev 2019-08-29 16:51:05 följande:

    Jag har varit sur i flera år på att folk inte fattar att kärnkraft är det bästa vi har.


    Ja, om allt går bra... Om det inte gör - det räcker med en "liten" katastrof för att förstöra enormt mycket. Så jag skulle säga att man måste först lösa alla eventuella problem och sedan satsa på kärnkraft.
  • brallison
    Tintin i Amerika skrev 2019-08-30 10:05:51 följande:
    Klarar vi oss på det? Källa?
    Varför skulle vi inte göra det? Dessa källor dock används alldeles för lite i Sverige (kanske just för att det finns kärnkraftverk).
  • brallison
    Tintin i Amerika skrev 2019-08-30 10:26:56 följande:
    Ok så du har ingen källa för ditt påstående?
    Jag påstår ingenting, jag bara föreslår.
  • brallison
    Tintin i Amerika skrev 2019-08-30 10:51:42 följande:
    Aha ok har du något argument för ditt förslag?

    Eller bygger det på magkänsla?
    Argument för att använda just dessa källor eller att de skulle täcka behovet?
  • brallison
    Tintin i Amerika skrev 2019-08-30 11:03:06 följande:
    Argument för ditt förslag
    Vad jag vet (men jag så klart ha fel), så finns det inte farligt avfall från dessa tre källor. Om nåt går fel, så är det väldigt begränsat område som kan drabbas (till skillnad från kärnkraft). Sol, vid och vatten är nåt som finns i princip alla länder (tja, det är säkert mycket mindre vatten på säg Malta eller andra öar, men istället där finns massor med sol istället, vind dock blåser överallt). Vilka fler argument behöver du/vill du höra/läsa?
  • brallison
    Tintin i Amerika skrev 2019-08-30 11:18:07 följande:
    Det du skriver om att svv (solvindvatten) finns det fungerande teknik idag för att täcka våra energibehov?
    Det vet jag inte, men dessa tekniker går mycket fortare och säkrare att utveckla än kärnkraft i alla fall. Eller tycker du annat?
  • brallison
    HSOF skrev 2019-08-30 13:57:56 följande:
    Solkraft och vindkraft är bra källor men idag finns det inga bra lagringsmetoder, vilket gör att dessa energikällor måste backas upp av andra energikällor, ( När solen går ner eller det inte blåser)
    Vindkraft har även andra problem för naturen som man fått erfara i Tyskland som satsat enormt mycket på vindkraft, vilket ändå heller inte minskat deras beroende av kol.
    Solceller behöver inte ha strålande sol hela tiden och vinden - tja, i Sverige är det inte många dagar om året som är helt vindfria.
    Vilka problem för naturen har Tyskland fått av vinkraft?
  • brallison
    Bananböjaren skrev 2019-09-02 12:14:01 följande:
    Det där är fel, solceller behöver ha direkt sol hela tiden för fungera.
    Under sommarmånaderna när det är ljust ger dom lite energi även när det är mulet, typ 10-15procent av vad dom annars skulle ge. Under vintermånaderna ger dom kanske 0,1-0,2% i "mulet" dagsljus.

    Detta vet jag inte för att jag hört det av nån besserwisser utan av erfarenhet eftersom jag ibland brukar extraknäcka med att installera solcellsanläggningar ute i skärgården där det inte finns nått elnät. Det finns dock otroligt många tomtar som gnällt på hur dåligt solceller fungerar och när man åkt dit för att titta så har dom panelerna i skugga 90% av tiden.

    Största problemet med solceller är att dom inte fungerar vintertid på svenska breddgrader. Över 80% av årsproduktionen kommer i maj-augusti.

    Kraftverkens energiproduktion mäts i nått som kallas för kapacitetsfaktor. Vindkraften i Sverige ligger på en kapacitetsfaktor som varierar mellan 25 och 30 procent på årsbasis. Så nej, det blåser inte hela tiden som du tror. Vind och sol kan inte ersätta kärnkraft.
    www.eon.se/privat/solceller/hur-fungerar-solceller.html Vi precis håller på och utvärderar att installera solceller på vår fastighet (företag), så det ni säger stämmer inte riktigt.
  • brallison
    Bananböjaren skrev 2019-09-02 18:53:53 följande:
    Istället för att slänga in en länk till EONs säljsnack så kanske du kunde utveckla vad som inte stämmer så kan jag förklara varför du har fel och jag har rätt.
    Dina ord: Det där är fel, solceller behöver ha direkt sol hela tiden för fungera.
    Under sommarmånaderna när det är ljust ger dom lite energi även när det är mulet, typ 10-15procent av vad dom annars skulle ge. Under vintermånaderna ger dom kanske 0,1-0,2% i "mulet" dagsljus.

    I så fall, ALLA installatörer av solceller blåljuger (E.On bara hade all denna info i ett kort avsnitt) och säger att man inte behöver direktljus för att producera el, att egentligen det är även bättre just elproduktion under vinter, då paneller är kalla och kan tillgodogöra själva ljuset bättre då, att även snötäcke inte är ett problem för just elproduktion (värmeproduktion lider rejält då, men vi snackar bara el här, vad jag förstod).

    Men det är inte jag som ska motbevisa nåt - du och HSOF ska bevisa varför kärnkraft är så mycket bättre. Är det bättre med en global katastrof? Eller är det bättre med radiaktiva avfall som ingen vet hur man ska hantera?
  • brallison
    HSOF skrev 2019-09-03 13:18:22 följande:
    Då undrar jag vad du har pratat med för installatörer. Visst det är klart, de vill ju självklart sälja så helt objektiva är de klart inte. Men du är helt med på banan när du säger att cellerna producerar mer el när de inte går för varma, så en dag med 30 graders värme i juli är inte den optimalaste dagen för hög solenergiproduktion. Snare får du ut mer av det en solig och kall aprildag. Detta då cellerna tappar i effekt när de blir för varma. Sedan är det även sant att cellerna kan producera el även i okt-feb, men de är inget större effekt du kommer få ut då och speciellt om det ligger snö på taket.

    När det kommer till kärnkraft så tillhör den inte bara till de renaste och effektivaste energitten att producera el, det är även ett av de säkraste historiskt sätt. Trots katastrofen i Tjernobyl och jordbävningen i Fukashima så har kärnkraften inte dödat så många under tiden den funnits. Ska man jämföra med tex brunkål som dödat mest människor så kommer inte kärnkraften ens i närheten, inte heller om man kollar på dödsfall som orsakats av vattenkraft.

    Du kan inte jämföra med sol och vind då de inte kan ersätta de ovan nämda energisätt.

    Kärnavfallet löser vi med den nya generationen kärnkraft som utnyttjar kärnbränslet mycket bättre, kanske så mkt som ner till 100% i framtiden.
    Jag "röstar" inte alls för brunkol (tror inte du riktigt menade kÅl ), den är hemsk på alla sätt och viss.
    Chernobyl orsakade enorma skador och även om inte alla inblandade/påverkade hade dött än, så har de verkligen betalat med sin hälsa för det. Och då pratar man om över en halv miljon människor bara i Sovjet Unionen!
    Nya generationen av kärnkraft som du så varmt pratar om, är inte här än - den är ju fortfarande i forskningsstadie, så vi kan inte anse att problemet är löst än. Och tills det är löst, kan det ta flera liv - man lär ju sig på sina misstag (rätt så sällan lär man sig på andras misstag, tyvärr). Så, NÄR och OM man löser alla dessa problem med kärnkraft - så, varsågod, kör på. Men vi är inte där än på långa vägar.
Svar på tråden Vad ställer du dig till kärnkraften