Inlägg från: Anonym (man kan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (man kan)

    Är det inte märkligt att svenska män blir så oerhört provocerade Greta Thunberg?

    molly50 skrev 2019-09-04 12:20:50 följande:
    På vilket sätt är Greta en makthavare? Att hon strider för klimatet gör henne inte till en makthavare.
    Och även om hon vore det så måste hon inte hånas. Det finns en människa bakom som kan ta illa vid sig.
    Jag har sett vuxna människor som klankat ner på hennes funktionsnedsättning,kallat henne retarderad osv.
    Det är inte ett beteende värdigt varken vuxna eller barn.
    Undrar om dessa personer skulle våga säga dessa saker till Greta mellan 4 ögon eller om de bara vågar vara "tuffa" bakom en skärm?
    Hon har fått miljontaljs följare som lyssnar (ofta okritiskt) på vad hon säger. Hon reser jorden runt och och kan tala med och påverka presidenter och statsminstrar, religiösa ledare och företagsledare. Hon har givits en position som oberörbar "sanningssägare".

    Influencer kallas det med ett modernt ord och ja hon är en makthavare.

    Och makten måste kunna få hånas.
  • Anonym (man kan)
    Anonym (man) skrev 2019-09-05 11:10:36 följande:
    Absolut, men man borde fråga sig varför man hånar någon och i vilket syfte. Är det normalt ifrågasättande eller är hånet en medveten strategi från de som ser sina ekonomiska intressen hotade?

    Hån har alltid varit ett försvar mot makt som missbrukas. Det finns svenska toppolitiker som talar om att demokratin måste stå tillbaka för "nödvändiga åtgärder". Greta argumenterar på samma sätt. Klimatförändringarna står över allt annat.
  • Anonym (man kan)
    Anonym (man) skrev 2019-09-05 11:05:50 följande:
    Precis, man är inte överens om detaljer som hur snabbt och vilka konsekvenser men ATT det är på väg åt fel håll (helvete) är man definitivt överens om. 

    Nej. Ordet helvete är en subjektiv term som ingen seriös forskning använder. Klimatförändringen går åt samma håll som den gjort sedan toppen av senaste istiden. Riktningen är vare sig rätt eller fel. Vårt problem är att gissa hur mycket klimatet kommer att förändras på rimlig sikt, säg 100-200 år, och anpassa vårt samhälle till detta.
  • Anonym (man kan)
    Anonym (man) skrev 2019-09-05 13:47:25 följande:
    Nej, vårt problem är att människan påverkat klimatet i väldigt hög grad, och därmed stört naturliga cykler. Så det handlar inte enbart om att det är på väg i en viss riktning och alltid varit det, cykler har alltid funnit, men det har störts av vår inblandning. Massutrotning av arter är till exempel ingen naturlig förekomst, det sker av extern påverkan, som meteoriter, vulkanisk aktivitet eller nu människan. 

    Och vår påverkan är liksom ganska bevisat och störtlöjligt att förneka. 
    Det är nog ytterst få som förnekar människans påverkan. Däremot vet man inte hur mycket vi påverkat. Man kan helt enkelt inte mäta detta utan tar istället till "best guess" vilket, som namnet antyder, är gissningar.

    Massutrotning är ett annat miljöproblem än klimatförändringarna även om vissa enskilda arter minskar i antal när klimatet förändras.

    Vulkanutbrott är cykliska fenomen. Till viss del är även meteritnedslag det. Det har att göra med omloppsbanor i universum för diverse objekt.
  • Anonym (man kan)

    Ungefär såhär

    https://www.theepochtimes.com/in-unprecedented-move-head-of-key-meteorological-organization-slams-climate-extremists_3076409.html

    Petteri Taalas, the secretary-general of the World Meteorological Organization (WMO), told the Talouselämä magazine in Finland that he disagrees with doomsday climate extremists who call for radical action to prevent a purported apocalypse.


    "Now, we should stay calm and ponder what is really the solution to this problem," Taalas said. "It is not going to be the end of the world. The world is just becoming more challenging. In parts of the globe, living conditions are becoming worse, but people have survived in harsh conditions."

    Det är alltså generalsekreteraren för FN-organet WMO som säger att klimatdebatten är kapad av alarmister som överdriver hotet.

    Gretas påstående om att civilisationen, som vi känner den, kommer att upphöra om vi inte agerar inom 10 år är en typisk sådan alarmism.

  • Anonym (man kan)
    Smörjsmurfen skrev 2019-09-14 12:30:07 följande:
    Ja, det kan det.

    Finns stor risk att det tas ogenomtänkta politiska beslut i politikers iver att vara just PK, och frånvaron av seriös debat gör knappast saken bättre.

    Framförallt på nationell nivå där våra politiker som ofta sysslar med känslobaserad symbolpolitik, kan ta beslut som blir förödande för landet ekonomiskt, men som gör noll nytta globalt.

    Konsekvensanalys är ett rätt okänt begrepp tyvärr idag bland de styrande.
    Dessutom så polariserar hon debattklimatet med sin alarmism och my-way-or-the-higway-attityd.
  • Anonym (man kan)
    https://www.svt.se/opinion/klimatpanik-ar-det-storsta-klimathotet 

    "Vi hör också att de nödvändiga åtgärderna för att stoppa klimatförändringarna är drakoniska.

    En effektiv klimatpolitik kräver enorma uppoffringar -- vi måste förändra vår livsstil i grunden, enligt vissa sluta skaffa barn och till och med avskaffa demokratin.

    Det är inte svårt att förstå att många får klimatångest och behöver terapi för detta. Det är synd och onödigt eftersom dessa påståenden inte stämmer."

    "En osmart klimatpolitik kan bli väldigt dyr; så dyr att många skulle ifrågasätta om den är värd sitt pris. Förslag om flygförbud, global nolltillväxt, barnbegränsningar och demokratins avskaffande - drivna av klimatpanik - är nog därför det största klimathotet."
  • Anonym (man kan)
    Anonym (man) skrev 2019-09-16 18:26:12 följande:
    Tja, den kanske behöver bli polariserad och alarmerad då det fortfarande verkar finnas idioter som inte tror att det är ett problem eller tror på alla larmrapporter från forskare i några decennier.

    Men du kanske tycker det är bättre om alla sitter med tummen i röven och låter hjulen bara snurra på som de alltid gjort så kanske skiten löser sig självt?
    Så du är sur på de ytterligheter som antingen inte tror på klimatförändringarna eller som är alarmister och talar om civilisationens undergång men ändå menar du att ytterligare polarisering kanske inte är en så dum idé ändå?
  • Anonym (man kan)
    Anonym (man) skrev 2019-09-17 14:27:25 följande:
    Jag tycker mest synd om dem faktiskt, för det visar om inte annat på en rejäl idioti, typ sådär som stackarna som tror att jorden är platt. Det finns lixom ganska gott om gedigen forskning och bevis för att vi står inför stora problem och att läget faktiskt ÄR alarmerande, det har forskare världen runt larmat för i många år utan gehör då beslutsfattare hellre verkar tycka det är bättre att sticka huvudet i sanden och gnälla över alarmism än att göra något åt problemet. 
    Kan du definiera "läget faktiskt ÄR alarmerande"?

    Greta tror att civiliatsionen som vi känner den kommer att upphöra att existera om vi inte agerar inom 10 år. Är du så pass långt ut på alarmism-skalan eller ligger du mer åt det lite mer rimligare hållet när du tänker "alarmerande"? 

    Som du ser i min länk ovan så kritiserar alltså FN:s meterologiska organ alarmismen i frågan.
  • Anonym (man kan)
    Anonym (man) skrev 2019-09-17 15:01:41 följande:
    Ehm....

    Snabbt smältande glaciärer världen över = brist på dricksvatten och torka i många delar av världen = svält = döda människor och massmigration.

    Smältande havsis = stigande vattennivåer som kommer dränka stora landmassor.

    Massutrotning av arter som vi inte sett dess like sen meteoriten slog ner på jorden och orsakade massutrotning...

    En "ö" av plastavfall på 79 000 ton med en yta av 1,6 miljoner kvadratmeter (3 ggr Sveriges yta) som flyter omkring i havet. 

    etc, etc , etc...

    Om inte det räknas som alarmerande för dig så lever du nog in en låtsasvärld med huvudet långt ner i sanden.
    Plastavfall har ju inget med klimatfrågan att göra.

    De övriga tre:

    - Hur mycket torka menar du att det kommer att bli? Hur mycket svält?

    - Hur mycket tror du havsytan kommer att stiga och hur fort?

    - Hur många arter, på ett ungefär, tror du kommer att utrotas pga de pågående klimatförändringarna?

    Om du menar att läget är alarmerande så måste du väl ända ha något hum om storleksordningen på de problem du tar upp, eller hur?

    Saken är den att det finns ingen vetenskaplig samsyn på hur stora konsekvenserna blir. Det är helt enkelt för svårt att räkna ut.

    Men du vet att det är "alarmerande"?

    Det är precis den här typen av alarmism som FN-organet ovan kritiserar.
    Anonym (man) skrev 2019-09-17 15:01:41 följande:
    Japp, Greta har rätt, för vi kommer behöva göra stora förändringar i hur vi lever och hur vi nyttjar jordens resurser. Frågan är inte om vi kommer att göra det utan när vi kommer göra det och hur. Innan det skiter sig totalt och helst på ett ordnat sätt eller efter att det skitit sig totalt och vi blir tvingade att göra det ändå. Och det innebär att civilisationen som vi känner till det idag för att inte tala om att geografin kommer se annorlunda ut när stora landmassor ligger under vattenytan. Det beror ju på hur man definierar "civilisationen som vi känner till den idag"
    Ja, det beror på hur man definierar.

    Och jag tror att de flesta nog definierar vår civilisation som vår kultur, vårt folk, våra städer och länder, våra språk osv.

    Att folk flyttar, städer överges och nya städer kommer till - det är nog inte civilisationens upphörande.
  • Anonym (man kan)

    Inte för att göra mig märkvärdig i onödan men jag jobbar alltså med det koncept som kallas "klimatsmarta städer". En lyckad exportprodukt från svenska företag och myndigheter till stora delar av övriga världen. Framtidens städer anpassade till klimatförändringarna.

    Det här som du ser som alarmerande är sådant som jag hanterar i min vardag. Jag är med och löser de problem du ser framför dig.

    Bara som ett test: I stockholm bygger man just nu Nya Slussen mellan Mälaren och Saltsjön/Östersjön.

    I ett 100-årsperspektiv - hur mycket tror du man planerar för i kommande havsnivåhöjning när man bygger denna?

    Rätt svar: 1m på 100 år i världshaven men bara 0,5m i Stockholm pga landhöjnignen som pågår samtidigt.

    Så där har du en siffra som är realistisk och som bland annat SMHI jobbar med idag.

    1m på 100 år. 1cm om året. Pga klimatförändringens smältande isar.

    Hur mycket av en katastrof är det?

  • Anonym (man kan)
    Anonym (man) skrev 2019-09-17 17:17:01 följande:

    Allt detta kan nog sammanfattas som konformism och normalisering.
    Vi ska inte göra något åt problemen, vi ska bara låta det vara och anpassa oss till skiten som kommer.... för inte fan ska vi väl sluta konsumera mer än planeten klara, nejdå, vi ska bara vänja oss, 1 cm om året 
    Så när jag presenterar fakta, vetenskap och verklighet så pratar vi inget mer om det utan vi börjar istället diskutera någon slags allmän konsumtionskritik?

    Ja, 1 cm om året.

    Så mycket mycket för "alarmerande". Så mycket för: "Vår civilisation kommer att gå under!"

    Vi har haft en pågående "klimatkatastrof" i Sverige under flera hundra år.

    Landhöjningen.

    Jag bor i skärgården. Här finns det mängder med övergivna gamla byar och fiskelägen efter att havsnivån sjunkit undan och gjort hamnarna oanvändbara.

    Utanför Luleå, uppför älven, ligger Gammelstad. Där låg Luleå innan landhöjningen tvingade folket att flytta till där Luleå ligger idag. 

    "Klimatflyktingar" redan för 200 år sedan.

    Men inte upphörde vår civilisation för det.
Svar på tråden Är det inte märkligt att svenska män blir så oerhört provocerade Greta Thunberg?