• AndreaBD

    Vad tycker du bör införas i läroplanen?

    Anonym (Delli) skrev 2019-09-13 05:34:01 följande:

    HLR är också en sak jag vill tillägga. Och enkel sjukvårdsutbildning.

    Det har folk större användning för än att lyssna på Mozart tex. Det är sånt man kan göra i hemmet för de som är intresserade.


    Där håller jag inte med. Folk gör inte det i hemmet - t.ex. lyssna på Mozart - om de inte har fått inspirationen ifrån någonstans. Och föräldrar är inga supermänniskor, de är intresserade av eller bra på allting. Ibland är det bra att få inspiration i skolan för att ens komma på idén att få ett djupare intresse för något.
  • AndreaBD
    Anonym (Hmmmmm...) skrev 2019-09-13 09:04:15 följande:
    Vi hade besök från Kronofogden när jag gick i högstadiet. Det fick oss att förstå att det är dåligt att dra på sig lån och vi fick veta konsekvensen om man hamnar hos Kronofogden. De slutade med detta för att det tog för mycket tid tror jag. Tyvärr. Många har inte koll ens på vad räntor är. har man då föräldrar med usel ekonomiskt beteende kan man bli sån själv eftersom man lär sig av dem.
    Det är säkert en bra idé. Samtidigt tänker jag att när jag var barn, så fick man mest höra att man bara kan köpa saker om man har pengar och att man aldrig ska skaffa skulder (kanske med undantag av husköp). Egentligen så räckte ju det. Eller så kan det t.o.m. vara bättre, eftersom det bara ger känslan att det är okej att låna pengar om man får veta exakt hur det går till. 
  • AndreaBD
    Anonym (Delli) skrev 2019-09-13 05:27:50 följande:

    Fortfarande ingen som känner sig manad att svara på min fråga vad en analfabet kan lära sina barn. Istället satte någon en ogilla markering. Troligtvis för att de trodde jag drog upp rasistkortet. Men jag är seriös. Vi har många analfabeter och många föräldrar som inte kan svenska samhället alls. Hur ska de kunna lära barnen att bli en god svenska medborgare om de inte själva har utbildning eller kan lära sig om landet barnen gör i skolan. Hur ska en mamma kunna lära sin son om kvinnors rätt, när hon själv anser sig vara lägre stående än honom?

    Jag vill knappt ens föreställa mig hur det är i skolan idag.


    Det är lite som när jag gjorde någon tenta för att eventuellt bli godkänd som översättare och jag pratade med en iransk kille. Vi skulle nämligen översätta något om jämställdhet på den tentan, och där hade han ett problem med att det inte fanns ord för det på persiska. ;) 

    Men, absolut, föräldrar som själva inte kan - där har barn sämre förutsättningar.  Jag tyckte själv att mina föräldrar inte kunde hjälpa mig med skolarbetet - de kunde inte engelska, och även i andra ämnen hade det nog förändrats mycket. Min mamma skulle ändå engagera sig så mycket som möjligt, vilket då var jättejobbigt, för att det ibland blev fel. Det hade i alla fall som följd att jag såg till att ha koll själv och att få bra resultat så att jag slapp hennes inblandning, som bara brukade ställa till det.

    Man klarar det själv, om man är motiverad, faktiskt. Men då måste det som är viktigt i samhället läras ut av skolan. Men så är det ju, tycker jag. Man kan inte få med alla detaljer förstås, men det räcker ganska långt ändå.
  • AndreaBD
    Anonym (Delli) skrev 2019-09-11 16:06:32 följande:

    Jag var en aning obstinat som tonåring. I högstadiet var jag värst. Läroplanen var usel och jag hade redan arbete och tyckte bara skolan var skit.

    För att vi inte lärde oss:

    -Att deklarera (något som alla ska göra men knappt någon fattar)

    -värderingar och normer för ett friskt samhälle

    -privatekonomi

    -körkortsteori

    -hur man tar ett sunt lån och räntor

    -ordentlig sexualkunskap av sexolog

    -psykologi

    -sociala kunskaper

    Fyll på min lista. Vad saknar ni i att ungdomar lär sig i skolan. Jag menar. Det finns ju mängder med onödigt skräp som knappt någon har användning för som vuxen och så är det ingen som får lära sig att deklarera ens!

    Ta det inte för allvarligt nu. Detta är ingen vetenskapsartikel. Jag har inte suttit i skolbänken på över 20år så förhoppningsvis har jag fel på en del.


    Jag tycker inte att det är skolans uppgift att lära ut hur man deklarerar. Det är så enkelt numera, man behöver i princip bara skriva under. Är det mer komplicerad, så finns det orsaker till det, t.ex. att man ha eget företag eller äger hus/lägenhet. Skatteverket har gratiskurser för egna företagare och övrigt kan man lätt läsa på om. 

    Värderingar och normer ingår i SO, privatekonomi ingår i hemkunskap, psykologi ingår i vissa program i gymnasiet, likaså körkortsteori. Sexualkunskap ingår också, men jag håller inte med om att man behöver en sexolog - RFSU brukar funka utmärkt och det finns andra. Hur man tar lån  - det är jag tveksam mot. Lär de istället att undvika att ta lån! Och om de ändå behöver ta lån, då kommer att vara försiktiga och läsa på. Om man undervisar om lån, så är det som om det är något som alla gör. 

    Vad exakt menar du med sociala kunskaper? Det är klart att det ingår mycket sånt. 
  • AndreaBD
    EnAnonumius skrev 2019-09-13 09:31:42 följande:
    Och det kan man lära sig på Arbetsförmedlingen. De kan gott sätta ett krav på att alla nyinskrivna skall gå kurs (som arbetförmedlingen kan ordna fram  där. i hur man skall skriva i ett CV och ett personligt brev.
    Alternativt lägga det ansvaret på föräldran då det är ju föräldransa jobb som de åtar sig som förälder att lära sitt barbn hur man klara sig i sammhället som vuxen, typ söka jobb, betala räkningar etc etc.

    Man behöver inte lägga allting på skolan.
    Och om man försöker lära dem i skolan, så är de inte intresserade för att det inte är aktuellt än. Många kan inte tänka så långt som att de ska lära sig det nu, för att de behöver det sedan. Det brukar gå segt, jag har gjort sånt med elever....
  • AndreaBD
    Anonym (Delli) skrev 2019-09-13 10:03:54 följande:

    Såklart att skolan inte ska ha ALLT ansvar. Det tror jag inte att någon menar. Men vårt samhälle har förändrats och fler och fler går ur grundskolan utan att vara ett dugg förberedda på vuxenvärlden. Det är frivilligt att gå gymnasiet.

    Samhället kräver vissa saker från oss medborgare. Skolan är ett ypperligt ställe att få en bra start på vuxenlivet. Jag anser att jag har betydligt mer nytta av att lära mig deklarera eller privatekonomi än att lyssna på Mozart eller hoppa bock.


    Men tyckte du det också DÅ? Jag har någon gång dragit sånt med högstadieelever. Oftast viftar de bort det, och man märker på dem att de kommer att glömmer det nästa dagen för att de absolut inte ser att de behöver det snart.

    Och skolan är inte bara till för att ge dig färdiga kunskaper. Ibland är det också allmän utveckling, att mogna, att lära sig att tänka, att prioritera vad man vill eller vad som är viktigt senare i livet. Det som inte verkar till någon nytta, kan faktiskt vara ett steg till något viktigt.
  • AndreaBD
    Anonym (Delli) skrev 2019-09-13 12:49:38 följande:
    Om intresset för musik finns i grunden så kvittar det väl om de hör det på musiklektionen eller när de ser en film tex? Som vuxen är det inte nödvändigt att ha lyssnat på klassisk musik, men det är nödvändigt att deklarera och sköta sin ekonomi
    Du vill inte förstå? Jag tycker inte det är viktigast att man lär sig ALLT i skolan som man behöver som vuxen. Viktigare kan det vara att lägga grunderna, att inspirera, att väcka intresset att lära sig mer. Människan lär sig sedan hela livet. Det är inte avslutat när man går ut skolan. 
  • AndreaBD
    Anonym (Delli) skrev 2019-09-13 12:56:43 följande:
    Om du läste trådstarten så var jag obstinat om läroplanen redan i mellanstadiet men värst i högstadiet. Jag bråkade ofta med rektor och lärare för att jag ansåg mig behöva andra kunskaper än vad de kunde erbjuda.

    Jag ifrågasatte ofta varför jag var tvungen att lära mig kullerbytta på gympan, se vem som åt lakritssnöre fortast, slafsa med grodkadaver osv.

    Att lära sig mogna, vuxna saker gör att man lär sig ta ansvar snabbare.

    Idag är det knappt några ungdomar som jobbar ens. Inte ens hemma med att hjälpa till. De finns ju tom ett namn på det. Curling.

    Och ensamkommande barn. Vem uppfostrar om deras värderingar så de passar vårt samhälle och våra lagar?
    Och du hade DÅ insett att du måste lära dig att deklarera? Även om du hade det, så hade ju glömt det igen. Det finns ingen vits med att lära sig det allt för tidigt, man glömmer. 

    Kullerbytta på gympan får man göra för att det utvecklar hjärnan, antar jag. 

    Skolan ska inte lära barn hur man hjälper till hemma, det är definitivt föräldrarnas jobb. Ändå finns sånt med i hemkunskap. Men inte i alla andra länder. Kanske därför de får bättre resultat än vad svenska skolan får? För svenska skolan måste ju lära barnen allt som antigen föräldrarna skulle lära dem, eller som de skulle lära sig själva som vuxna. 

    Och självklart får ensamkommande barn lära sig sånt, de går ofta i en speciell klass i början. 
  • AndreaBD

    En sak tycker jag är viktig i det här sammanhanget: Man säger ibland att ungdomar/unga vuxna är curlade. Och man ser en tydlig skillnad. Nu vet jag inte om jag kan jämföra med mig själv, eftersom jag inte har vuxit upp i Sverige. Men jag stör mig ibland på den yngre generationen som kräver att de måste få allt presenterade, att någon ska lära dem. 

    Hur var det då när jag var ungdom (som sagt, ni får säga till ifall det var helt annorlunda i Sverige) - runt 1980? Nu hade jag ingen hemkunskap alls i skolan, men även om man har det så kan man ju inte täcka allt. Jag lärde mig själv att laga mat (ingen internet för recept heller), att städa. Jag tog reda på hur man gör när man vill ha en lägenhet, hur man deklarerar. Och då oftast genom att åka till stan, gå till respektive ställe och ibland hämta någon häfte med skriftliga instruktioner (det fanns inget internet). Jag hjälpte min kompis att tapetsera - ingen av oss visste hur man gjorde, men vi skrek inte att någon måste lära oss. Det blev inte så perfekt, men andra gången blev det bättre. 

    Och när man flyttade hemifrån, eller flyttade fler gånger, så förväntade man sig inte att föräldrarna skulle organisera det eller ens hjälpa till. Man såg själv till hur man ansöker om studiemedel, hur man tar körkort, osv, osv. Numera verkar ungdomarna skrika efter hjälp för varenda lilla grej. Jag har själv tre vuxna barn och jag har numera också fått lite nog av det och uppmuntrar alltid att försöka lösa det själv. 

    Jag misstänker också att orsaken till att svenska skolans resultat jämfört med andra länder är dåliga för att skolan redan lär dem för många praktiska sysslor som de lätt kan lära sig själva och därför inte hinner gå in djupare i teoretiska ämnen. Framför allt i matematik och naturvetenskap ligger Sverige ju dåligt till.

  • AndreaBD
    Anonym (Delli) skrev 2019-09-13 05:27:50 följande:

    Fortfarande ingen som känner sig manad att svara på min fråga vad en analfabet kan lära sina barn. Istället satte någon en ogilla markering. Troligtvis för att de trodde jag drog upp rasistkortet. Men jag är seriös. Vi har många analfabeter och många föräldrar som inte kan svenska samhället alls. Hur ska de kunna lära barnen att bli en god svenska medborgare om de inte själva har utbildning eller kan lära sig om landet barnen gör i skolan. Hur ska en mamma kunna lära sin son om kvinnors rätt, när hon själv anser sig vara lägre stående än honom?

    Jag vill knappt ens föreställa mig hur det är i skolan idag.


    Det finns många barn som lär sig alldeles utmärkt i skolan, även om de har föräldrar som inte kan hjälpa dem med något.

    Och jag lovar - om föräldrarnas åsikter avviker ifrån skolans, om de har andra värderingar, så förstår man som barn/tonåring att det är två olika värderingar och att man själv måste välja. Jag har själv tänkt om som tonåring och kommit fram till att mina föräldrar har fel. 
  • AndreaBD
    Tow2Mater skrev 2019-09-13 18:22:57 följande:
    Brukar väl vara del av SFI?
    Japp. När det gäller att undervisa föräldrarna - det kan inte den vanliga grundskolan sköta. 
Svar på tråden Vad tycker du bör införas i läroplanen?