Inlägg från: möjligt |Visa alla inlägg
  • möjligt

    Kan muggar läcka men ändå ha kvar drycken?

    Kan ju ha att göra med temperatur i koppen vs temperaruren i rummet. Vissa material blir ju varmare än andra. Tänker att det borde fungera likadant som ett riktigt kallt glas på sommaren som då bli blött på utsidan.

    Testa fyll muggen med rumstempererat vatten och är om det händer

  • möjligt
    Håkan på Öland skrev 2019-12-10 16:27:22 följande:

    Du menar att det skulle vara kondens? Nu förutsatte jag naturligt att vätskan i muggen är varm men häller man iskall vätska i en mugg i ett varmt rum och man har hög luftfuktighet så bildas det naturligtvis vatten på utsidan och under muggen. Exakt som du nämner - en iskall flaska eller mjölktetra sommartid när vi har 30 plusgrader inomhus och uppåt 100% luftfuktighet. Då blir det en vattenpöl under den iskalla flaskan/tetran


    Ja en typ av kondens.

    Jag utgår ifrån fenomenet som faktiskt sker i TS fall utan att närmre veta förutsättningarna. Men teoretiskt skulle nog en mugg som blir väldigt varm och ställs på ett mycket kallare bord kunna skapa en värmeväxling i sin omedelbara omgivning som gör att luften värms upp och sedan kyls ned av bordet så att kondens bildas. Dvs kondens på bordets kalla yta i förhållande till den varma koppen. Behöver nog vara ganska stilla luft och inte alltför torr luft i rummet men borde vara möjligt.

    TS kan ganska enkelt testa genom att fylla samma mugg med rumstempererat vatten istället och se om fenomenet försvinner
Svar på tråden Kan muggar läcka men ändå ha kvar drycken?