Inlägg från: Anonym (Följ honom och hans intresse) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Följ honom och hans intresse)

    Sluta amma, öka mat? Kost för 7 mån och uppåt

    Vår 10,5 mån äter nu endast vanlig mat. Gav sista ersättningsmålet för två veckor sen. Vi började med smaksensationer (dvs kryddmått eller smak från fingret) vid 4 mån, introducerade gröt vid 5 mån och vid 6 mån byttes första målet ut. Vid 7 mån åt hon 50/50 ersättning och vanlig mat. Då fick hon också börja testa äta med små bitar själv (mjuk macka var bra, lätt att fånga med små fingrar och mjuka att tugga med bara två tänder). Vid 8 mån hade hon bara ett mål ersättning om dagen och vi höll fast vid det ganska länge, hade kunnat sluta redan vid 9 mån. Alla barn är olika, följ ert och se vad han är redo för :) vårt barn har varit väldigt matintresserad och gillar olika smaker/konsistenser. Kusinen däremot är inte intresserad och tycker det är läskigt med nya konsistenser. De har haft en lite längre utfasning av ersättningen och han äter inte bitar ännu vid 1 år. Gör det som passar er och er familj bäst! :)

    Så här äter vår nu vid 10,5 mån:

    Frukost: macka med smör eller leverpastej på, delad i mindre bitar. Pillar själv i sig mackan. Vatten till.

    Mellis: frukt, antingen mosad/puré och vi matar eller i mjuka bitar som hon får pilla med själv. Vatten till.

    Lunch: ?matlåda?, ex. Små frikadeller med kokta potatisbitar, kokt majs, kokta broccolibitar och lite tinade lingon. Äter själv. Vatten till.

    Mellis: frukt, antingen mosad/puré och vi matar eller i mjuka bitar som hon får pilla med själv. Vatten till.

    Middag: ?matlåda?, ex. Pastaskruvar och kokt lax med kokta ärter och kokta haricot verts. Vatten till.

    Kvällsmat: 1,5 port gröt (köpes med tillsatt järn, snart ska vi börja göra egen) som start på kvällsrutinen.

  • Anonym (Följ honom och hans intresse)
    MiaFia skrev 2019-10-01 14:55:46 följande:

    [quote=79928460][quote-nick]Oj vad ni är duktiga på att låta henne äta själv! Tycker det verkar jättebra men är så rädd för att han ska sätta i halsen. Vill gärna veta mer om hur ni gjorde. När du skriver macka, vad för bröd? Och vilka andra livsmedel började ni med? Storlek på bitarna?


    Nyckelhålsmärkt bröd, typ norskt lantbröd. Bitarna var till en början 0,5-1 cm med en del smör eller leverpastej på, så det ?fastnade? lättare på fingrarna :) låt honom pilla lite, utan krav på att få in det i munnen. Bara leka och känna på maten. Vi lät henne leka med bitar samtidigt som vi matade med pure, till slut lärde hon sig själv. Det är lite läskigt i början, men de klarar mer än man tror. Man får följa sin bebis, vissa klarar inte bitar förrän ?sent? och andra tidigt, helt ok oavsett hur er son är :) vi började med överkokt potatis, palsternacka, osv, sådant som mosades bara de rördes vid. Lätta att tugga med bara tandkött. Ungefär lika stora som mackorna. Sen när vi märkte att hon klarade det bra fick vi över till överkokt broccoli i små bitar, äter utan skal och majs.
Svar på tråden Sluta amma, öka mat? Kost för 7 mån och uppåt