• Anonym (ts)

    Bonusfamiljer - reser ni med bara några barn

    Anonym (F) skrev 2019-10-09 07:54:23 följande:

    Blir lite irriterad över att du har mage över att ens sitta och lägga näsan i blöt.

    Sedan så fattar inte folk att bonusbarn ofta reser dubbelt så ofta än andra barn i familjer där barnen bor på heltid. En kompis dotter reste i sommar först med henne och sina yngre syskon till Grekland, kom hem och åkte sen med pappan och hans nya fru till USA. Stackars barn!


    Irritera dig du. Jag kommer att fortsätta bry mig om barn i min närhet.

    Ja. Stackars barn. Jag tror de flesta skilsmässobarn skulle byta ut alla utlandsresor i världen mot att mamma och pappa fortsatt vara lyckliga ihop. Och förövrigt ser det inte ut så i den här familjen.
  • Anonym (ts)
    Anonym (Alltid anpassa) skrev 2019-10-09 08:42:48 följande:

    För vår del har det blivit så att vi får dela upp utflykter och resor.

    Vi har båda barn sedan tidigare. Deras föräldrar har nya partners som också har barn, med ex som har nya partners med barn osv.

    De första åren försökte vi få till det så vi kunde resa hela familjen men vi lade ner det.

    Min sambos ex vill att de delar på kortare lov. Så då får vi avstå att resa.

    Under sommaren blir det också knepigt. Mitt barn och hans barn är inte här samtidigt. Hans ex brukar komma strax innan jul och lämna över sin semesterplanering. Hon styr den själv men vi andra vanliga människor brukar få lägga in önskemål som ska godkännas vilket inte brukar bli klart först i maj. Och då kan det vara bestämt redan att hon och hennes nya reser hit och dit, kors och tvärs, med barn och utan barn så vi blir mer som en avdumpningsplats när hon vill resa utan barn.

    Förra sommaren åkte vi 14 dagar då vi hade gemensam semester. Mitt barn och vårt gemensamma kunde åka med men sambons barn var och hälsade på släkt med sin mamma och då gick det ju inte att hon följde med. Året innan var de i Italien i 3 veckor, enda tiden då vi hade gemensam semester. Bokade då resa på höstlovet istället men strax innan säger mamman att de ska åka uppåt i Sverige och hälsa på en sjuk släkting så bonus kunde inte resa med oss. Det är jättesvårt att få till något tillsammans samtidigt som vi alltid måste ta hänsyn till ex, deras respektive och deras ex. En ekvation som inte går ihop.


    Jag förstår att det kan vara svårt att få ihop schemat. Jag har fördelen av att jag och barnens pappa är rätt flexibla, ingen av oss har nya familjer och vill den ene göra något med barnen som går in på den andres vecka så löser vi det.

    Det är väl framförallt att det verkar vara så skevt i den här familjen som jag reagerar, att alla längre äventyr bara görs med de gemensamma barnen.
  • Anonym (ts)
    Ess skrev 2019-10-09 10:37:25 följande:

    Ja vi reste med de gemensamma barnen. Det är stor åldersskillnad mellan de gemensamma och hans tidigare.

    Jag var dessutom inte speciellt pigg på att slösa semester och pengar på att resa med hans.


    Men gjorde din man saker med sina barn på egen hand då?
  • Anonym (ts)
    Brumma skrev 2019-10-09 12:27:36 följande:

    Ja, man missar mkt. Men varför är det ok att småbarnens liv sätts på undantag pga något de inte kan råda över. Det kan bli orättvist när man har olika föräldrar, vilket inte är bra - MEN jag tycker det är fel att enbart se till det äldre barnet, på bekostnad av de yngre.


    Men blir verkligen ens liv satt på undantag för att man avstår från att göra en massa utlandsresor? Om det nu är så att mannen inte vill betala för det stora barnet så skulle jag, om jag vore mamman, inte vara bekväm med att det slösades en massa på de små. Jag hoppas och tror att jag skulle försöka hitta en kompromiss som hela familjen kan vara med på. Det stora barnet älskar sina småsyskon och de kommer bra överens så där finns inga problem.

    Jag tror inte man kan hålla millimeterrättvisa i allt i en familj, särskilt inte i en bonusfamilj där förutsättningarna redan från start är olika för olika barn. Men här får jag känslan av att det stora barnet hamnat lite utanför och det är sorgligt.
  • Anonym (ts)
    Anonym (L) skrev 2019-10-09 13:13:39 följande:

    Ja, du verkar ju tro att detta barns liv blir satt på undantag eftersom hen inte får följa med. Men andras liv blir det inte.

    Livet består av så mycket mer än en utlandsresa. Jag tycker också att de prioriterar fel, i alla fall mamman, men hur har dom det i övrigt? Mår flickan bra och räknas in som de andra barnen, så behöver detta inte betyda något.


    Jag skulle inte beskriva det så att barnets liv blir satt på undantag. Däremot riskerar barnet att hamna utanför familjen. Det blir extra tydligt med resorna men det finns småsaker som spökar också, som var och en är svår att sätta fingret på.
  • Anonym (ts)
    Anonym (Minus bonus) skrev 2019-10-09 14:48:48 följande:

    Styvföräldern vill kanske slappna av på sin semester utan styvbarn. Att resa med andras barn är kanske något som känns extremt påtvingat. Att umgås med styvbarn är en uppoffring man gör för sin partners skull och inte för att man tycker det är kul. Man blir kär i sin partner och får någon annans avkomma på köpet. Förutom att ens hem invaderas av en främling så förväntas man bjuda med denne på semester. Helst av allt ska man tycka att det är trevligt också. De biologiska föräldrarna har valt att skiljas med allt vad det innebär för barnet. Att önska sig ett kärnfamiljs-liv tillsammans med en ny partner och särkullbarn är befängt. Vill ni att era alla era barn ska lika mycket resor/presenter/pengar? Då finns det bara en lösning: Skilj er inte från den biologiska föräldern! Att leva i en styvfamilj är skit för alla parter. De som gapar om att styvbarnen ska ha samma fördelar som de gemensamma barnen (helst hos båda föräldrarna) lever inte i verkligheten. Om du inte vill att dina egna barn ska behandlas annorlunda så ska du definitivt inte försöka bilda en ny familj! Man älskar sina egna barn inte andras ungar.


    Själviska människor borde vare sig ha barn eller bonusbarn...
  • Anonym (ts)
    Anonym (Fd styvmor) skrev 2019-10-09 16:27:32 följande:

    Det känns så uppenbart att du bara vill ha rådet att anmäla till soc. Stämmer det?


    Vilka förutfattade meningar. Jag har inte en tanke på att anmäla. Men jag tycker det är konstigt att folk blir så provocerade av att jag bryr mig om ett barn som inte är mitt eget.
  • Anonym (ts)
    Zarch skrev 2019-10-09 18:55:09 följande:

    Det skaver lite i dig säger du och är det som så att du känner en genuin oro så tycker jag att du kan lufta det med din dotters väns mamma och se vad hon säger?

    Jag personligen tycker att det är en ruskigt ful egenskap att leka godhetsknarkare och per automatik leta fram offer utan att ha en aning om orsaken bakom det.

    Barnet kanske inte ville följa med på resan (vet flera som har yngre tonåringar hemma som faktiskt vägrar)? Är det äldre barn vi talar om så kan de ibland vara med på resan men vägrar taggas på sociala medier så att det ser ut som att bara de yngre är med? Barnet ifråga kanske inte fick lov att vara ledig från skolan så kunde just därför inte följa med? Barnet kanske skulle åka på en annan aktivitet som var inplanerat sen länge? Barnet kanske har en pappa som vägrar att denne åker med? Barnet kanske har fått en egen resa inplanerad med bara sin mamma som de yngre syskonen inte får vara med på så är just därför inte med denna gång?

    Alltså det kan finnas massor med rimliga förklaringar så fråga morsan du innan du målar fan på väggen? Fram tills dess så tycker jag att du kan knipa brödlådan och skänka en peng till rädda barnen eller någon annan liknande verksamhet om du nu är så sugen på att leta fram barn som far illa.


    Du känner inte mig, jag är ingen godhetsknarkare och letar inte fel hos folk. Jag har också flertalet gånger skrivit att jag inte tänker agera på detta nu utan att jag ville bara få lite olika synpunkter. Några har skrivit nyanserade svar och gett vettiga orsaker till varför man skulle göra så som mamman och bonuspappan gör men väldigt många har också hoppat på mig för att jag oroar mig för barnet. Jag fattar inte hur man kan reagera så. Är det egna brister som bubblar upp och gör sig påminda med dåligt samvete som följd?

    Ja, jag bryr mig om barnet! De har varit bästisar lite till och från sedan tidig förskola och går nu i mellanstadiet. Jag har sett barnet växa upp, vi har pratat, fikat, gjort utflykter mm otaliga gånger. Jag känner att något skaver lite men kan inte sätta fingret på exakt vad förutom det uppenbara - resorna. Ska jag skita i det helt? Nej, jag kommer se vad som händer framöver, ha ett öga på hur hon verkar må, se om det verkar finnas några påtagliga orsaker till oro eller om jag inbillar mig. Och du, du kan behålla _dina_ fula egenskaper, dina förutfattade meningar och dömande åsikter.
  • Anonym (ts)
    Brumma skrev 2019-10-09 20:06:00 följande:

    Nu kom ju personen med en hel radda fullkomligt rimliga orsaker till varför barnet kanske inte följde med..


    Ihop med en lång rad påhopp ja. Jag har läst och tar till mig flera inlägg i tråden, inklusive mycket av det du skrivit, men inte när det blandas upp med att kalla mig godhetsknarkare med fula intentioner för det är helt enkelt inte sant utan bara tarvligt.
  • Anonym (ts)
    Brumma skrev 2019-10-09 20:00:25 följande:

    De flesta provoceras nog inte av att du bryr do8g, utan att du skuldbelägger en familj du faktiskt inte vet ngt om. Du ANTAR en massa saker och lägger fram det som sanningar.


    Vad har jag antagit och lagt fram som sanning? Det här

    är ingen främmande familj utan några jag haft i min bekantskap i många år så lite har jag ändå på fötterna. Självklart vet jag inte allt om dem men det har jag aldrig påstått heller, jag har lagt fram några teorier men jag har också skrivit att det är vad jag tror, eller av vad jag vet osv.
  • Anonym (ts)
    BurningDiamond skrev 2019-10-09 18:16:11 följande:

    Jag tror att det som provocerar är att du, helt utan att ha insikt i familjens liv, utgår från att det äldsta barnet lämnas hemma av illvilja, och att du upprepade gånger väljer att skuldbelägga utan minsta insikt i denna familjens verklighet.

    Du vet inte hur ekonomin ser ut, om den andre föräldern inte tillåter barnet att resa (förvägrar pass t. ex.), om det finns medicinska orsaker till att göra resan, om de gemensamma barnen har släkt utrikes, osv. Trots det så skriver du om och om igen att du aaaaaaaaldrig skulle behandla ett bonusbarn "på det sättet" och skuldbelägger gång på gång de föräldrar som av en eller annan anledning gör val som inte överensstämmer med din personliga och högst subjektiva moral.


    Som jag nyss skrev till Brumma så har jag varit bekant med familjen i många år och jag träffar barnet i stort sett varje vecka så det är inga främlingar jag pratar om.

    Du överdriver min inställning å det grövsta och gör dig bara löjlig. Nej jag skulle inte agera som de verkar göra, det är min rätt att ha en annan åsikt än dem. Att anse att det är en subjektiv (och därmed förkastlig?) moral att tycka att barn i en familj ska behandlas hyfsat rättvist får stå för sig.

    Ge mig ett gott skäl till varför det är dåligt och skuldbeläggande att reagera när man misstänker att ett barn i ens närhet kanske mår lite dåligt över förhållandena hemma och känner sig åsidosatt? Måste det vara ringa-soc-läge-bonuspappan-super-och-slår-mig för att det ska vara ok att oroa sig och reagera? Är ni sådana syltryggar att ni bara stoppar huvudet i sanden? Är det bekvämast så?
  • Anonym (ts)
    Brumma skrev 2019-10-09 20:42:09 följande:

    Du pratar om deras ekonomi, att de har råd att åka hela familhen på lovet. Du framställer det (även om du inte skriver det rakt ut) som att de lämnar barnet hemma för att de inte vill ha med det, utan att veta några bakomliggande orsaker.

    Det är väl så att många av oss som levt i ett evigt pusslande och gjort vårt bästa vet att det sällan är "så enkelt".


    Jag har varit tydlig med vad jag antar och vad jag vet. Ja, jag har spekulerat lite i tråden för att resonera. Exempelvis de som lyft att det ibland är svårt att åka med alla barn pga olika scheman, ålder och intresse men som ändå försöker göra det rättvist. Då kan jag konstatera att inte sett eller hört om några större aktiviteter för enbart det stora barnet. Det är klart att de kan ha hänt. Att mamman som lägger ut flera bilder i veckan på fb plötsligt åker på en weekend eller liknande med bara stora barnet utan ett knyst och att vi inte får höra det här hemma heller nästa gång barnet är på besök. Så kan det vara, men jag finner det inte troligt utifrån den information jag har.

    Du skrev ju tidigare att det bör finnas någon rättvisa mellan barnen även om man inte kan göra allt med alla. Om min känsla är att det inte är riktigt rättvist här, är det så fel av mig att bli lite orolig?
Svar på tråden Bonusfamiljer - reser ni med bara några barn