• pyssel

    All prat om våld och dödande av kvinnor

    Saknar du något i nyhetsrapporteringen från krigshärdarr? Det gör vi nog alla på ett objektivt plan, men har du läst lite om hur det fungerar så är det annat än kön som har största inflytandet i filtrering 1, 2 o 3.


    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Fler män dör) skrev 2019-10-13 20:54:53 följande:

    Du skrev ju att man ska prata om vem som utför våldet


    Ja, det är ju en självklar replik när man ser vad du ställer det emot.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Tecum skrev 2019-10-14 19:05:37 följande:

    Det är du som drar felaktiga slutsatser för att du vill demonisera män. Att någon är irriterande är inget skäl till misshandel och jag vill gärna se den man som vågar säga det högt...


    I branschen "socialt arbete" finns, eller fanns, det många som sa det högt. Att kvinnans psykningar fått honom att slå. När det gäller sexuellt våld, ännu fler.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Tecum skrev 2019-10-14 20:44:02 följande:

    Du vet säkert bäst, jag känner inte till den branschen. Det är klart att det finns orsaker till att män slår, men det försvarar  ju inte själva gärningen! Jag ser inget fel i att man analyserar varför, det borde vara ett sätt att hjälpa de inblandade. Är det samma sak som att skylla på kvinnan, jag tycker inte det?


    Eftersom dynamiken i ett misshandelsförhållande nästan alltid involverar ett skuldbeläggande och även ett skuldpåtagande är det extremt riskfyllt (fel enligt mig) att prata med offer om att de skulle ha triggat våldet. Med våldsutövare kan det ha en poäng, OM man är extremt tydlig med att det handlar om att känna igen egna reaktioner som uppstår i dynamiken med de närstående man slår, ABSOLUT INTE formuleringen att "känna igen när partnern/barnen triggar en".
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (manligt privilegie) skrev 2019-10-15 06:46:48 följande:

    Självklart är kvinnan offret om hennes man slår henne. Nu talade jag inte om det. Nu talade jag om att kvinnan alltid ses som offer, även för saker som drabbar män. Som just nu i USA där en ekonomi-diskussion i media går ut på att "män tjänar sämre idag och detta leder till att kvinnor inte hittar några bra män att gifta sig med. Stackars kvinnor."


    Det är inte alls självklart, det är den krassa verkligheten. Det hade inte behövts föras en enda debatt om hur svårt det är att få kontaktförbud och andra åtgärder om den här offersynen var så etablerad som du påstår.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (jasså) skrev 2019-10-15 14:58:45 följande:

    Hur lätt är det för en man att få kontaktförbud?


    Det är svårt överlag.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (manligt privilegie) skrev 2019-10-15 15:27:09 följande:

    Självklart är kvinnan offret om hon blir slagen. Det var frågeställningen, inte hur rättssystemet fungerar. Och inte är det lätt för en man att få till ett kontaktförbud heller.


    Och jag svarade att det är inte alls självklart [att hon ses som offer].
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (manligt privilegie) skrev 2019-10-15 16:01:48 följande:

    Hon svarade först på mitt inlägg där jag svarade en annan användare som frågade om min syn. Då är det självklart.


    Du kanske tycker det är självklart att en kvinna är offer om hon blir misshandlad. Jag invände mot din fortsättning som vara att du skrev att kvinnor alltid "ses som offer". För inte ens när det för dig är självklart, och när hon är slagen, är det självklart att hon "ses som offer" av andra.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (Män startar krig) skrev 2019-10-15 16:14:12 följande:

    Vissa i tråden försöker få det att låta som att deras egna syn på detta är en allmän uppfattning.


    Precis så. Då är vi många som hade klarat av att göra en polisanmälan eller åtminstone inte burit våra hemligheter ensamma så länge. Detta drabbar både barn, kvinnor och män.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Anonym (jasså) skrev 2019-10-16 18:23:13 följande:

    Fast varför skulle det vara fel att påpeka att du borde ställt ultimatum då och att du hanterat situationen fel (det du kallar skuldbelägga) när när du själv verkar medveten om att du borde agerat annorlunda?

    Det enda som blir rätt enligt dina mått är att ge dig medhåll och enbart säga att du gör allt rätt. Är det det du vill?


    Att servera självklarheter, är självklart för vad någon "borde" när man är jämbördiga, men blir snarare dumförklarande, skuldbeläggande och moraliserande när makten är väldigt asymmetrisk. Vilken makt finns för ultimatum? Det hade ju bara varit att traska iväg med lätthet lika gärna. En person som inte hunnit bli nedbruten behöver inte laborera med ultimatum, den drar ju på studs någon skadar den så här.

    Normallösningar är applicerbara i normala och ömsesidiga relationer, inte när den ena har den andra under tummen. Det gäller alla utsatta, i alla åldrar och alla kön. Man säger inte heller till en mobbad, incestoffer, osv, "du borde ju sagt till en vuxen", det är mkt bättre att bekräfta det svåra i att någon höll tyst, eller fråga "vad var det som gjorde att du inte kände att du kunde vända dig till en vuxen/någon?" Om man vill hjälpa alltså, vilket många som uttrycker sig med "en massa borde", brukar säga att de vill.

    Det ska erkännas att jag använder ordet "bör" o liknande, på nätet, när den vuxne som är kuvad och slagen trots allt har större makt än de barn som lever under förtryck och våld eller som vittnen i samma familj. I samtal gör jag det inte när jag vill nå så långt som möjligt.

    Vill du hjälpa eller vill du hellre ha "mest rätt" när du skriver vad någon som får stryk borde eller bör?
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Tecum skrev 2019-10-17 19:11:45 följande:

    Vad säger du då till kvinnor i den situationen, "gör inget det är inte ditt fel?". Det hjälper inte att  man är oskyldig, de slutar inte slå ändå.


    Det kan jag berätta. Man försöker hitta de tillfällen de gjort motstånd eller lämnat, även fast de gått tillbaka. Man dissekerar, plockar ut och positivt förstärker varje tecken på kraft att gå emot eller lämna. I vissa fall är motståndet på en så låg nivå att det enda aktuella du har att jobba med är tankar. Då är det detta samt tidigare tillfällen av motstånd man förstärker i motivationssamtal.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Tecum skrev 2019-10-17 21:06:19 följande:

    Det är naturligtvis ett utmärkt sätt, det svåra är väl att skapa ett förtroende? Men tankar att lämna har säkert alla i den situationen haft och som jag tolkar "slagpåse" är det att skuldbelägga att nämna det då de inte gjort något åt situationen.

    Eller är det bara när män säger något som det är att skuldbelägga?


    Nej, det är inte bara när män säger det. Det kan vara ännu svårare att inte en kvinna förstår eller blir så beskäftig och präktig så man både vill gråta och låta vreden flamma. Jag hade t.ex en egen mamma som la över ansvar på mig, ett stort ansvar gentemot andra barn, att agera mot de män som begick övergrepp mot mig. Jag har flyttat runt under hela min ungdom, fått fly från nya platser, och kände först nyligen att jag kan bo så nära som 13 mil därifrån det hände, och då har jag ändå bott här i 15 år. Ända till sin död sa hon detta när det kom upp. Det jag inte förstår är varför man säger det man gör? Vad är motivet för att säga det du tar som exempel, och på sättet man gör det? Berätta gärna, för jag har aldrig förstått just det.

    Ja det är svårt att skapa förtroende. Vid minsta känsla av dömande hålls dörren stängd. Men oanade krafter bor också i människor man hade minst tro på, man kan aldrig veta före... :) Men det är tungt att arbeta med våldsutsatta och alla steg tillbaka.
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Tecum skrev 2019-10-17 21:48:14 följande:

    Vilket exempel menar du? Om jag kände en kvinna som blev misshandlad skulle jag givetvis inte säga "varför lämnar du inte honom då?". Det har jag lärt mig att man inte gör och att det inte hjälper. Men om man talar om problemet allmänt så måste man få säga att det bästa är att lämna när tecknen dyker upp, ju förr desto bättre. Och att vara observant på dominans och kontrollbehov. Lämna är den metod som fungerar, ännu bättre är om man kan undvika sådan män från början.

    Kvinnor säger ofta att män inte gör något, och en del påstår rentav att män stöder de som misshandlar. Men vad ska vi göra om vi inte ens får prata om problemen?


    Ja då har jag inga invändningar, om det sägs så. Men det är inte ovanligt att få det bemötande som skuldbelägger och får förlamande effekter - dvs samma passiviserande effekter som misshandeln.
    #inteensamaldrigglömd
Svar på tråden All prat om våld och dödande av kvinnor