• Anonym (morgontrötta familjen)

    Önskar att det fanns eftermiddagsskola

    Jag hoppades så hett att dottern inte hade tagit efter mig men nu är det tydligt att det är så. 7 år gammal och 2 månader in på terminen och helt förstörd för att hennes sovmönster vägrar anpassa sig efter samhällets krav. Hon gråter på morgonen för att hon är så trött varje dag och fungerar inte i skolan före första rasten. Klagomål har vi fått också och hot om soc. Vi har aldrig kommit för sent till skolan men visst har det hänt att vi kommit med andan i halsen.

    Det hjälper inte att lägga henne tidigare. Då vaknar hon efter några timmar och kan inte somna om. Precis som jag. Precis som jag får hon också ont i kroppen om hon sovit fel timmar och aptiten försvinner. 

    Jag vet inte vad jag ska göra. Jag känner mig mest uppgiven. Jag försöker trösta och uppmuntra men då säger hon bara - Men mamma, du är ju också trött. Så rätt hon har.

    Om någon har något råd eller uppmuntrande ord så blir jag glad och tacksam.

  • Svar på tråden Önskar att det fanns eftermiddagsskola
  • scanmia

    Jag kom att tänka på en sak ni kan testa. Den 3:e November är det vintertid. Varför inte testa att flytta kvällen en timme tidigare då? Åtminstone i början kommer hon inte att ha något som väcker henne tidigt på natten och det kanske räcker för att börja en vana att inte göra det fastän hon får sova en timme längre. Behöver hon mer sömn så kan ni ge henne en timme i alla fall och om det inte är fler timmar sömn hon behöver så kommer ni att veta det med. För att se till att ni har så goda chanser som möjligt att lyckas se till att hon får massor av motion under dagtid under den första tiden av experimentet. Motion är en av få saker som man kan vetenskapligt se förbättrar sömnen. Så trötta ut hennes kropp!

    Hur skulle hennes naturliga sömncykel se ut tror du? Om hon fick sova så länge hon ville på morgonen, när skulle hon går upp? Kvällarna är lite svårare att få en uppfattning om för många barn vill ju inte gå och lägga sig och det finns så mycket som drar. Men om ni var ute och tältade och inte hade någon underhållning eller belysning med er, när tror du hon hade somnat?

  • Tiina87
    Anonym (morgontrötta familjen) skrev 2019-10-20 17:00:27 följande:

    Hon somnar inte tidigare och om hon gör det så vaknar hon och får ont.


    Ont av vad? Har hon blivit utredd om varför hon får ont i kroppen?
  • Anonym (Annika)

    Har ni samma tider på helger som på vardagar?
    Om ni inte har det borde ni prova det några veckor!

  • Anonym (Samma här)

    Vad jobbigt för henne. Det här med sömn kan vara kopplat till hormoner och hur de varierar under dygnet. Lågt kortisol kan ge extrem morgontrötthet och sen kvicknar man till på kvällen. Det kan också vara svårt att sova hela natten. Det kanske kan vara värt att kolla upp.

    Min dotter på åtta år är också kvällspigg och verkar inte behöva så mycket sömn. Hon somnar Nån gång vid halv tio och sover till sju. Det är ingen idé att försöka lägga henne tidigare. Hon somnar ändå inte tidigare. Samma när hon var mindre. Det gick kanske nån gång att lägga henne vid klockan åtta men att hon skulle somna vid sju som en del jämnåriga gjorde hade aldrig kunnat ske. Men människor verkar ha svårt att förstå att vi alla är olika och kräver olika mycket sömn. Vi fick mycket gliringar från andra som tyckte det var förfärligt att hon fick vara uppe så sent.

    Eftersom din dotter lider så mycket av detta skulle jag nog försöka få det utrett. Det kan ju få konsekvenser om hon är för trött för att klara skolan.

    Har ni testat nån av de så kallade sömnsagorna som finns på streamingtjänsterna? Kaninen som så gärna ville somna, tex. Det är otroligt svårt att hålla sig vaken till dom. Kanske det kan få henne att somna i alla fall en halvtimme tidigare.

    Hoppas ni hittar ett sätt som funkar för er dotter.

  • Anonym (Kvällströttis)

    Jag lider så med er morgontröttisar! Känner flera av er sort och ser hur kämpigt det är. En kompis är hjälpt av riktigt starka dagsljuslampor på morgonen. Då får hon lite lättare att vakna. Och så dämpad belysning i god tid på kvällen.

    Och så hade jag nog bett att få träffa en sömnspecialist. Att sova för lite ger, som du helt säkert redan vet, ökad risk för både fysisk och psykisk ohälsa. Kanske finns det någon melatoninbehandling som kan hjälpa henne?

  • louisa83

    Jag var alltid extremt morgontrött när jag var liten, likadant nu egentligen men skillnaden är att jag har barn så jag kan inte tillåta mig själv att hasa fram i samma långsamma takt på mornarna som jag brukade. Jag kommer ihåg hur fruktansvärt och plågsamt jag tyckte att det var att gå upp tidigt på morgonen för att gå till skolan, dessa kolsvarta vintermornar, det kändes bara så extremt onaturligt på något sätt. Det jag tycker är rätt intressant som jag har upptäckt sen jag flyttade till Grekland är att här i Grekland börjar skolan och jobb liiite senare på morgonen än i Sverige. Dvs i Sverige känns det som att det mest vanliga är att man går upp innan sju, lämnar på förskola innan åtta och börjar jobbet vid åtta till halv nio. Skolorna börjar ofta åtta också. I Grekland är det vanligaste att man går upp sju till halv åtta, lämnar på förskola / skola vid halv nio och börjar jobbet vid nio. Det borde egentligen vara omvänt känner jag, eftersom det är så mörkt i Sverige på morgonen. Varför måste dagen börja så himla tidigt i Sverige? Jag förstår inte. Här vaknar jag upp samtidigt som det börjar ljusna och det ger mig en helt annan energi! För mig som är morgontrött är det helt underbart. Så jag förstår inte den här grejen med att man i Sverige tvingas gå upp så tidigt att man känner sig som en piga som stiger upp för att gå och mjölka kossorna

  • Anonym (morgontrötta familjen)

    Jag är tillbaka. Lillan och jag har varit eller är väl fortfarande sjuka så jag har inte kunnat läsa och svara. Jag ska försöka göra det nu och om jag missar något så säg till.

    LoveRain mfl: Det är hennes lärare som sagt att om hon inte får sova så hon är vaken och med mentalt på första lektionerna så måste de göra en anmälan. 

    Tow2mater mfl: Hon trivs i sängen och själva madrassen är ganska ny, 2 år sen vi köpte den. Det är en riktig madrassbotten plus bäddmadrass, inte bara en tunn. När hon får styra sömnen fritt så varken vaknar hon eller får ont.

    Scanmia: Det finns olika bud. Många sömnorganisationer säger tvärtom, gå upp om du vaknar och gör något litet en stund, i så lite ljus som möjligt. Jag har alltid också varit som min dotter så jag har läst och prövat massor av tips och trix på mig och på henne. 

    Anonym (njklb­hö): Nej vi har som jag skrev knappt fått gehör av bvc så någon medicin har vi inte fått. 

    Anonym (mor): Hon är uppe till halv nio för att vi vet att det enda som händer när hon ligger i sängen vid halv åtta är att hon ligger i sängen en timme tidigare och blir led. Somnar hon så vaknar hon senare och har ont i kroppen tills nästa gång hon får sova nästan som kroppen vill och om hon inte somnar ja då tog den nattningen 2 timmar. När hon är vuxen kan hon göra som jag och inte behöva gå och lägga sig eller gå upp när samhället tycker utan när det fungerar för henne. Mitt liv var ett helvete tills jag var 22 sedan kunde jag göra som jag behövde istället för som skolan krävde. Ja, hon får daglig motion.

  • Anonym (morgontrötta familjen)

    HeidiHR: Hon vakanar bara om hon somnar för tidigt. Jag med. Det är det som är mest frustrerande. Om hon får följa sin egen klocka så sover hon bra vaknar inte på natten har ok morgonhumör och blir pigg någon timme efter frukost. Som det är måste hon följa skolans klocka och då blir det fel. Men jag ska försöka få gehör från vården för som det är så måste hon ju följa skolans klocka.

    1234568: Det ska jag tänka på när jag får tag på vården. Tack för att du delade. Mitt hb ansågs vara normalt när jag var gravid men jag minns inte exakta siffror om jag ens fick dem.

    Scanmia: Det brukar vara lite bättre på vintern faktiskt i alla fall fram till jul. Vi lägger henne samma tid men hon somnar lite fortare någonstans mellan nio och kvart över istället för mellan kvart över och halv tio men det går över om vi säger så. Hon får motion men kanske inte tillräkligt? Vi är iväg och simmar 2 dagar i veckan utöver det vardagliga och det påverkar inte när hon somnar bara hur trött hon är innan hon somnar. När vi är på landet och hon får styra själv så somnar hon kl 23 och vaknar kl 8.30 prick. Vi kan ställa klockan efter henne. Vi är på landet alla årstider så det är inte för att det är sommar och ljust.

    555: På valiga korta helger gör vi samma som på vardagar förutom att hon får sova tills hon vaknar, vilket hon gör runt 8 då.

    Tiina87: Nej som sagt så har vården inte varit intresserade hittills. Det var de inte av mig heller när jag var liten och min mamma och pappa försökte ta upp det.

    Samma här: Precis. Tack för att du förstår. Sömnsagor ska jag se om jag hittar. Tack för tipset.

  • hammarhajen
    Anonym (morgontrötta familjen) skrev 2019-10-22 15:14:24 följande:

    Jag är tillbaka. Lillan och jag har varit eller är väl fortfarande sjuka så jag har inte kunnat läsa och svara. Jag ska försöka göra det nu och om jag missar något så säg till.

    LoveRain mfl: Det är hennes lärare som sagt att om hon inte får sova så hon är vaken och med mentalt på första lektionerna så måste de göra en anmälan. 


    Det låter som att ni missförstått varandra här. Skolan ska anmäla om det finns oro för att barnet far illa hemma eller inte får tillräcklig omsorg.

    Att vara väldigt trött i skolan KAN vara tecken på omsorgsbrist, t.ex. att föräldrarna inte klarar att hålla rutiner, inte förstår vikten av att barn ska sova, eller att barnet hålls vaket av bråk i hemmet, ansvar för yngre syskon etc.

    Men trötthet kan ju ha massa andra orsaker också, som inte skolan ska anmäla, som sjukdom. Prata med skolan igen och berätta hur ni kämpar med sömnen för att få det att funka, om du är orolig för att läraren missförstått. Du kan också be skolsköterskan om råd, just rutiner kring mat, sömn och liknande brukar de vara duktiga på. De kan ju också hjälpa er att få träffa skolläkaren, som kan hjälpa er vidare.  

    Hoppas ni hittar en vettig lösning!
  • Tappadstekspade

    Sjukt att hela samhället är anpassat efter morgonpigga människor. Jag minns hur jag plågades som barn. Och i vuxen ålder har jag fått ta starka beroendeframkallande sömntabletter bara för att jag ska passa in i de morgonpiggas samhälle. Och så har de mage att socanmäla folk som helt enkelt inte kan anpassa sig till deras samhälle...

  • Tow2Mater
    Anonym (morgontrötta familjen) skrev 2019-10-22 15:44:39 följande:

    HeidiHR: Hon vakanar bara om hon somnar för tidigt. Jag med. Det är det som är mest frustrerande. Om hon får följa sin egen klocka så sover hon bra vaknar inte på natten har ok morgonhumör och blir pigg någon timme efter frukost. Som det är måste hon följa skolans klocka och då blir det fel. Men jag ska försöka få gehör från vården för som det är så måste hon ju följa skolans klocka.

    1234568: Det ska jag tänka på när jag får tag på vården. Tack för att du delade. Mitt hb ansågs vara normalt när jag var gravid men jag minns inte exakta siffror om jag ens fick dem.

    Scanmia: Det brukar vara lite bättre på vintern faktiskt i alla fall fram till jul. Vi lägger henne samma tid men hon somnar lite fortare någonstans mellan nio och kvart över istället för mellan kvart över och halv tio men det går över om vi säger så. Hon får motion men kanske inte tillräkligt? Vi är iväg och simmar 2 dagar i veckan utöver det vardagliga och det påverkar inte när hon somnar bara hur trött hon är innan hon somnar. När vi är på landet och hon får styra själv så somnar hon kl 23 och vaknar kl 8.30 prick. Vi kan ställa klockan efter henne. Vi är på landet alla årstider så det är inte för att det är sommar och ljust.

    555: På valiga korta helger gör vi samma som på vardagar förutom att hon får sova tills hon vaknar, vilket hon gör runt 8 då.

    Tiina87: Nej som sagt så har vården inte varit intresserade hittills. Det var de inte av mig heller när jag var liten och min mamma och pappa försökte ta upp det.

    Samma här: Precis. Tack för att du förstår. Sömnsagor ska jag se om jag hittar. Tack för tipset.


    När måste hon upp for att hinna (kanske du skrivit men jag missat det)? (Min son skulle tex kunna sova till 20 i 8  och ändå hinna en snabb frukost och till skolbussen som kommer kvart over 8....
  • Elin2014

    Eftersom skolan är orolig och tjafsar om soc(?), så är det skolhälsovården du kontaktar och ber att få utreda det här med sömnen. Vi blev vidareskickade till samtalsmottagningen på vårdcentralen som sedan i sin tur kontaktar specialistläkare om de bedömer att det behövs.

    Ett tips är att föra sömndagbok i några veckor så att du har ett konkret underlag, exv det där att hon vaknar på natten.

Svar på tråden Önskar att det fanns eftermiddagsskola