• Anonym (morgontrötta familjen)

    Önskar att det fanns eftermiddagsskola

    Jag hoppades så hett att dottern inte hade tagit efter mig men nu är det tydligt att det är så. 7 år gammal och 2 månader in på terminen och helt förstörd för att hennes sovmönster vägrar anpassa sig efter samhällets krav. Hon gråter på morgonen för att hon är så trött varje dag och fungerar inte i skolan före första rasten. Klagomål har vi fått också och hot om soc. Vi har aldrig kommit för sent till skolan men visst har det hänt att vi kommit med andan i halsen.

    Det hjälper inte att lägga henne tidigare. Då vaknar hon efter några timmar och kan inte somna om. Precis som jag. Precis som jag får hon också ont i kroppen om hon sovit fel timmar och aptiten försvinner. 

    Jag vet inte vad jag ska göra. Jag känner mig mest uppgiven. Jag försöker trösta och uppmuntra men då säger hon bara - Men mamma, du är ju också trött. Så rätt hon har.

    Om någon har något råd eller uppmuntrande ord så blir jag glad och tacksam.

  • Svar på tråden Önskar att det fanns eftermiddagsskola
  • LoveRain
    Anonym (morgontrötta familjen) skrev 2019-10-20 16:59:25 följande:

    Hon har aldrig sovit så länge som 11 timmar. Inte sedan hon var bebis. Utom när hon är sjuk då, då kan hon göra det. Hon har konstant sovit runt 9 timmar per natt, en halvimme hit eller dit.

    Somnar hon vid 20 så vaknar hon vid 23 och somnar inte om på några timmar. Vi har försökt det med förra året.  Även om hon får sova resten av timmarna då så for hon ont i kroppen.

    Jag har pratat med bvc en gång om hennes sömn för ett par år sedan. men de sa bara att barn är krångliga och det bara är att kämpa på, men jag upplevde att de inte lyssnade efter jag nämnade ordet sömn.


    Bara att kontakta dem igen och ligga på! Finns sömnmottagningar på flera sjukhus. Får du nej en gång och upplever att problemen inte tas på allvar så ligg på mer och tjata! Det är ju ditt barn och ditt ansvar att se till att hon får hjälp!

    Vem har hotat med soc och varför? För att hon alltid är trött eller ligger det mer bakom?
  • Tow2Mater
    Anonym (morgontrötta familjen) skrev 2019-10-20 17:00:27 följande:
    Hon somnar inte tidigare och om hon gör det så vaknar hon och får ont.
    Kanske en ny säng med en bra madrass skulle hjälpa istället for en gammal våningssäng?
  • Anonym (a 2)
    Anonym (morgontrötta familjen) skrev 2019-10-20 16:59:25 följande:
    Somnar hon vid 20 så vaknar hon vid 23 och somnar inte om på några timmar. Vi har försökt det med förra året.  Även om hon får sova resten av timmarna då så for hon ont i kroppen.
    Det finns ju mellanting mellan kl 20 och kl 21.30. Kanske hon kan somna kl 21 och lyckas sova hela natten? Då blir det i alla fall en halvtimma till.

  • scanmia
    Anonym (morgontrötta familjen) skrev 2019-10-20 16:49:54 följande:
    Hon somnar runt halv tio och vi väcker henne kvart i sju ca. Så hon sover ca 9 timmar. 

    Så här ser det ut på läggningsfronten:
    20 stängs allt av och läggning förbereds genom att hon och ena föräldern, olika olika dagar, hjälps åt att packa skolväskan, tar fram nya kläder för nästa dag, borstar tänderna, tvättar händerna och ansiktet, tar på sovkläder och väljer bok.
    20.30 Lägger hon sig i sängen och föräldern läser, båda sjunger eller pratar. Ibland alltihop. Tills hon antingen säger ifrån eller somnar, Hon somnar på ungefär en timme.

    Sängen står i ett hörn och är en gammal våningssäng. Vi har satt upp både ett skirt och ett tyngre tyg som hon kan dra för om hon vill. 

    Ingen stress eller brådska på morgonen. 45 minuter är vad det tar för henne att bli klar i lagom takt med lite marginal. Även prommenaden till skolan är tagen med lite långsammare takt i åtanke. 
    En sak att tänka på är att hon nu är sju år och då kan det vara idé att resonera med henne om vikten av att ligga kvar och försöka somna om om man vaknar på natten för att man somnat tidigt. Och sedan hade jag satsat på att aktivt lära henne somna. Typ sömnhypnos eller lära henne armétricket att somna på 120 sekunder: www.iflscience.com/brain/heres-a-us-army-trick-for-falling-asleep-anywhere-in-120-seconds/
  • Poison82

    Magnesium tabletter till kvällsmaten

    Tyngdtäcke

    Sån lampa som tänder sig gradvis på morgonen

    Varför hotar skola med soc?

  • Anonym (Ö)
    Anonym (morgontrötta familjen) skrev 2019-10-20 17:00:27 följande:

    Hon somnar inte tidigare och om hon gör det så vaknar hon och får ont.


    Då är det väl sängen som inte är bra.
  • Anonym (njklbhö)

    Har ni testat melantonin/circadin? Melantonin är kroppseget hormon som vissa människor har för lite av, jag tänker att din dotter och du har det, men att det kommer igång 'för sent'. Circadin är den konstgjorda varianten av melantonin. 

    Det finns avslappningsmusik på youtube, kanske kan det vara något att lyssna på undernatten? Här är några exempel. 


    ">




    ">




    ">

  • Anonym (mor)
    Anonym (morgontrötta familjen) skrev 2019-10-20 17:00:27 följande:
    Hon somnar inte tidigare och om hon gör det så vaknar hon och får ont.
    Om hon har ont när hon sover tycker jag att man ska söka lösningen där först. Självklart blir man inte utvilad om man inte sover skönt. 

    Jag tycker också att hon lägger sig för sent, hon borde ligga i sängen vid halv åtta oavsett om hon sover eller inte så att hon kan varva ner hjärnan och ta det lugnt. 

    Nu ser ju världen ut som den gör, så hon kommer behöva gå upp tidigt de närmaste 60 åren av sitt liv. Ju tidigare hon börjar synka med omvärlden, desto bättre.

    Att skolan hotar med soc ser jag som ett tecken på att det är mer som pågår än bara detta, eftersom du säger att ni sällan har kommit försent. Du är förälder, du måste ta tag i detta och hjälpa ditt barn att leva ett bra och piggt liv. Sömnen är grunden till det mesta. 

    Gå upp en halvtimme tidigare också, så hinner hon vakna till ordentligt. 

    Daglig fysisk träning hoppas jag att hon får också? Hon behöver bli rejält trött. 
  • HeidiHR

    Som någon här uppe skrev så låter det som att något kan vara galet med hennes melatonin. Eftersom hon somnar men vaknar behöver hon kanske det långtidsverkande. Om du har samma sömnproblem kanske även du skulle bli hjälpt av det? Kontakta vårdcentralen men läs på innan så ni är lite förberedda, det brukar kunna hjälpa om de försöker avfärda en (vilket tyvärr verkar vara fallet med barn som sover dåligt, ?det går över?, ?det är en period?)

  • 1234568

    Tycker du ska börja med ett läkarbesök. Bra att utesluta fysisks orsaker. D-vitaminbrist eller järnbrist kan orsaka sömnproblem. Ibland har man inte massor med symptom vid brister.

    När du säger hon alltid sovit dåligt så tänker jag järnbrist. Barnet får sina järnförråd av mamman sent i graviditeten, och har mamman för lite att ge, då föds barnet med järnbrist. Det kan följa med hela livet i värsta fall, och ge diverse symptom. Hur var ditt hb under graviditeten?

    Börja hos läkaren.

Svar på tråden Önskar att det fanns eftermiddagsskola