Forum Tonåring - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Skulle du lämna 13-åring ensam hemma över natten m okänd kompis?

  Tis 22 okt 2019 06:18 Läst 0 gånger Totalt 99 svar
  Tis 22 okt 2019 06:18
  Min precis nyblivne 13-åring (pojke) ska vara ensam hemma ett par dar om ett par veckor. Nu vill han att en jämnårig kompis som han känt i många år, men aldrig träffat i verkligheten (de träffades på ett spelforum på nätet, och har umgåtts mycket via nätet sen dess) ska få komma och sova över en av nätterna (antingen fredag till lördag eller lördag till söndag). Först såg jag inga problem med det, utan tyckte bara att det var roligt för honom att äntligen få träffa sin kompis, men nu börjar jag noja lite över att släppa in en trots allt helt okänd unge i vårt hem, utan att det finns nån hemma som har nån koll. Som info kan kanske tilläggas att om man skulle placera min son (och hans irl-kompisar) på skalan "total hemma-nörd med enbart extrema nörd-vänner" till "total värsting" så skulle han hamna nånstans i mitten; alltså ingen oregerlig värsting, men heller ingen som alltid följer alla regler och aldrig skulle hitta på nåt dumt.  

  Så, hur hade ni gjort? Skriv gärna en kommentar också, speciellt o du valde ett av de tre sista alternativen.
  Jättetacksam för alla svar jag kan få!
  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2019-10-24 15:01
  Alltså, min fråga gällde idén med att låta en kompis som min son eller jag inte träffat irl sova över när sonen är ensam hemma. Den gällde *inte* om det är lämpligt att lämna en 13-åring ensam hemma. Men eftersom fl är som det är, borde jag ju kunna ha räknat ut att jag skulle bli påhoppad av iaf några människor beträffande saker som inte berör frågan?

  Som gemensamt svar till er som anser att jag är en oansvarig mamma som borde anmälas till soc kommer här lite förtydliganden som jag i min enfald inte ansåg att jag behövde göra, eftersom de inte har med min faktiska fråga att göra:

  1. Eftersom vissa av er uppenbarligen tror att det är nåt skumt i görningen, eller att jag har en ny pojkvän som jag hellre umgås med bara för att jag inte kan vara hemma ser jag inget annat val än att tala om anledningen, även om jag ärligt talat inte tycker att det är nåt nån har något att göra med. Jag ska läggas in för en ganska omfattande operation. Det är som jag sagt i några av mina svar inget jag vill eller själv har valt, men det är heller inget jag kan ändra eller ställa in.

  2. Det har inte fallit mig in att min son inte skulle klara sig ensam några dagar, och ärligt talat har inget i era svar fått mig att ändra uppfattning där (däremot är jag *mycket* tacksam för de som faktiskt stöttat mig på den här punkten). Han står ju inte ensam; han har som sagt pappa helt i närheten, och pappa kommer även att titta till honom med täta mellanrum; de kommer bara inte att *bo* tillsammans. Vi har dessutom bra, pålitliga grannar som har lovat att ha lite koll, och som han kan vända sig till om det skulle vara nåt som var akut.

  3. Anledningen till att sonen inte ska bo hos pappa är återigen ingenting jag anser att jag ska behöva redogöra för, men ok. Anledningen är ffa att sonen och hans pappa funkar bra ihop en timme eller två i taget, men sen är de som hund och katt och bråkar så huset skakar. Jag ser ingen som helst anledning till att utsätta någondera av dem för detta, när sonen alldeles utmärkt klarar att ta hand om sig själv.

  Slutligen vill jag bara säga ett stort tack till alla er som (1) svarat på det som faktiskt var frågan, och inte en massa annat, och (2) stöttat mig i att det faktiskt går att lämna en 13-åring ensam.
  Omröstning
  Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
 • Anonym (Sara)
  Visa endast
  Tis 22 okt 2019 06:20 #1

  Nej, abaolut inte. Jag skulle inte ha en nybliven 13åring ensam en hel helg inklusive nätterna över huvud taget.

 • Tis 22 okt 2019 06:33 #2

  Tycker som Sara ovan. Skulle aldrig lämna en 13-åring ensam över natten.

 • Tis 22 okt 2019 06:42 #3

  Finns inte på kartan...

 • Tis 22 okt 2019 06:51 #4

  Jag hade nog velat träffa honom först iaf, men så räddhågad som resten i tråden är jag inte. Varför skulle inte en 13-åring klara sig själv några nätter?

  Minns inte när jag började tälta själv med kompisar men det var då iaf innan jag var 13 bast. Vi sov själva i kompisarnas stugor och så på somrarna.


  Ride it like you stole it
 • Tis 22 okt 2019 07:11 #5
  Anonym (Sara) skrev 2019-10-22 06:20:32 följande:

  Nej, abaolut inte. Jag skulle inte ha en nybliven 13åring ensam en hel helg inklusive nätterna över huvud taget.


  nytt eller gammalt skrev 2019-10-22 06:33:32 följande:

  Tycker som Sara ovan. Skulle aldrig lämna en 13-åring ensam över natten.


  Drottningen1970 skrev 2019-10-22 06:42:31 följande:

  Finns inte på kartan...


  Oj... det har inte ens fallit mig in att det skulle vara några problem... själv var jag ensam hemma ganska mycket från det att jag var 12... Tänker ni att ha inte skulle klara sig själv, eller tänker ni mer att han inte skulle kunna hantera friheten på ett bra sätt (typ plundra barskåpet etc)? (Kan förresten tillägga att jag inte har nåt barskåp). Utveckla jättegärna! Och tack, förstås, för era svar!


 • Tis 22 okt 2019 07:12 #6
  Studentpappa skrev 2019-10-22 06:51:01 följande:

  Jag hade nog velat träffa honom först iaf, men så räddhågad som resten i tråden är jag inte. Varför skulle inte en 13-åring klara sig själv några nätter?

  Minns inte när jag började tälta själv med kompisar men det var då iaf innan jag var 13 bast. Vi sov själva i kompisarnas stugor och så på somrarna.


  Tack. Började känna mig som en riktigt kass mamma där... 
 • Tis 22 okt 2019 08:14 #7

  Alltså, jag hade nog kunnat lämna en 13-åring (jag har just nu endast 3 barn under 9 år) ensam hemma över natten om hen själv var trygg med det och att jag kände att hen var mogen för det. MEN, jag hade aldrig släppt in en främmande kompis till mitt barn som dessutom ska sova över tillsammans själv. Det är inte säkert dom funkar ihop när dom väl träffas. Jag tycker man måste som förälder lära känna sina barns kompisar innan man kan låta dom sova över och definitivt om dom ska sova över utan nån ansvarig vuxen.

 • Tis 22 okt 2019 08:18 #8 +2

  Är du 100% säker på att det är ett annat barn då? Och inte snusk Göran 52 år som sagt han är 13år? Jag hade inte släppt in NÅGON jag aldrig träffat från nätet utan att träffa personen innan. Gäller både mig själv och mina barn.

 • Tis 22 okt 2019 08:19 #9

  Det är olika från barn till barn såklart och vad de har för uppbackning i närheten om något händer. Men jag lämnar inte barn själva innan jag är 100% trygg med att de klarar av att hantera t ex en eldsvåda eller andra ungdomar som får nys om att de är ensamma hemma och försöker komma in och röja. Min uppfattning är nog att de flesta 13-åringar är för omogna för oväntade händelser.

  Men nu bor vi i villa. Kanske hade jag resonerat annorlunda om vi bodde i lägenhet och det fanns en god granne som barnet genast kunde kontakta och som kunde ha koll.

 • Anonym (nej.)
  Visa endast
  Tis 22 okt 2019 08:25 #10 +1

  Jag skulle inte tillåta en okänd person komma hem till mitt ensamma barn.
  Jag skulle ifs heller inte lämna min 13-åring ensam i flera nätter, en natt kanske om det fanns någon riktigt nära som kunde hålla koll o som mitt barn kunde vända sig till.
  Tycker du är oansvarig o undrar vad det är som är viktigare än ditt barns säkerhet? Ny pojkvän som går före?

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll