• Anonym (Låtsasmamma)

    Kan soc ta över bonus försörjning?

    Min bonus bor hos oss. Gick ej klart gymnasiet. Sitter bara och spelar hela dagarna och har inte för avsikt att skaffa jobb. Har har ingen inkomst alls. Vi jobbar heltid och övertid för att försörja oss och honom samt tre mindre barn som är 3, 8 och 9 år gamla. Bonus är 21.

    Soc säger att så länge vi har plats för honom så är det vårt ansvar att försörja honom. Men vi har ju knappt råd som det är nu! Plats finns men inte pengar till en vuxens uppehälle, kläder, mat och allt annat. Sambon swishar honom säkert 3-4000 varje månad plus att han bor och äter gratis. Vi betalar även hans telefon och en skuld han har.

    Vad gör man? Kasta ut på gatan känns inte kul..

  • Svar på tråden Kan soc ta över bonus försörjning?
  • Tiina87
    Anonym (Buss) skrev 2019-11-06 22:15:27 följande:

    Nej, inneboendehyra för kvarboende vuxna barn beviljas sällan. Om man inte kan visa att man betalt inneboendehyra tidigare t ex, då  kan det beviljas.

    Däremot kan han ansöka om uppehälle osv för egen del. Sannolikt kommer han dock att få avslag på sin första ansökan eftersom han "sitter och spelar hela dagarna och inte har för avsikt att skaffa jobb" och då har man inte rätt till bistånd. Det går ju att rätta till tills månaden efter om han visar att han är aktivt arbetssökande och inskriven på AF osv.

    Vad som krävs är ju att pappan stryper pengatillgången och säger åt drullen att han får försörja sig själv, gör han inte det så kommer inget att förändras.


    Om det sällan beviljas följer sen socialsekreteraren inte det som står i Handboken för ekonomiskt bistånd s. 55
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Ja) skrev 2019-11-06 22:25:35 följande:

    Vad har du för källa på det? Jobbar du i någon kommun som godtyckligt ger avslag på hyra om man bor hos föräldrar? Det har jag aldrig hört talas om faktiskt och jag har ändå jobbat inom socialtjänsten.


    Del av hyra för kvarboende barn beviljas sällan om inte föräldrarna kan bevisa att deras boendekostnad fördyras av att barnet bor kvar eller att de kan bevisa att barnet tidigare betalt hyra.

    Däremot har barnet rätt till flrsörjningsstöd för sitt eget upoehälle.
  • Anonym (Stella)

    3-4000 i fickpengar är väldigt mycket. Fråga pappan hue han tänker göra när de mindre barnen är äldre. Hur ska han kunna ge dem lika mycket eller tänker han att de ska få mindre? Det borde inte känns ok för honom heller.

  • Anonym (Parasiter)
    Anonym (Låtsasmamma) skrev 2019-11-06 21:26:48 följande:

    Ja alltså han kostar ju en del tydligen. Han ber om pengar och pappa swishar. Han röker och snusar bland annat och det kostar ju mycket. Vi har 0 kronor kvar när nästa lön kommer in.


    Helt galet!Hur länge tänkte ni försörja honom?Tills han är 40 år?Har ni lust?Och råd.Era andra barn är väl inte mindre värda.
  • Pope Joan II

    Jag tycker inte att vare sig pappan eller sociala myndigheter ska ombesörja hans försörjning. Är han arbetsför så bör han förstås arbeta. Lider han av psykisk ohälsa så tycker jag att han ska söka hjälp för det. I båda fallen hade jag, om jag varit i ts och makens situation (även om det för mig är obegripligt hur man hamnar där), satt hårt mot hårt och tvingat ut honom om han vägrat ta tag i sin livssituation och försörjning. Han är för vuxen för att klemas med. 

  • GGN
    Pope Joan II skrev 2019-11-07 07:54:47 följande:

    Jag tycker inte att vare sig pappan eller sociala myndigheter ska ombesörja hans försörjning. Är han arbetsför så bör han förstås arbeta. Lider han av psykisk ohälsa så tycker jag att han ska söka hjälp för det. I båda fallen hade jag, om jag varit i ts och makens situation (även om det för mig är obegripligt hur man hamnar där), satt hårt mot hårt och tvingat ut honom om han vägrat ta tag i sin livssituation och försörjning. Han är för vuxen för att klemas med. 


    Håller helt med! Varför ska soc betala?!
  • Anonym (Bio)
    Tiina87 skrev 2019-11-06 23:20:07 följande:

    Här du läst handboken själv? Står nämligen inte att det inte ska beviljas hyresdel för en inneboende vuxen person.

    "Ett kvarboende vuxet barn som får ekonomiskt bistånd bör genom biståndet få möjlighet att betala sin del av familjens boendekostnad, bl.a.

    ? om föräldrarna på grund av att det vuxna barnet bor kvar har en högre boendekostnad än de annars skulle ha haft, antingen genom att tvingas behålla en stor bostad eller genom att helt eller delvis mista rätten till bostadsbidrag eller

    ? om det vuxna barnet tidigare har betalt hemma och inte har rätt till studiestöd enligt studiestödslagen (1999:1395) eller förlängt barnbidrag enligt 15 kap. socialförsäkringsbalken.

    Med ett kvarboende vuxet barn avses ett barn som efter fyllda 18 år bor kvar i föräldrahemmet men som föräldrarna inte är underhållsskyldiga för."


    Ja, det har jag. Om kriterierna uppfylls så bör hyra beviljas, annars inte.
  • Anonym (jag)

    Jag har en dotter som pga sjukdom inte gick ut gymnasiet med fulla betyg. Hon planerar att läsa upp dessa senare, men just nu är hon 20 år gammal och arbetssökande. 

    Hon har fått ett inneboendekontrakt av oss att ta med till soc när hon säker försörjningsstöd. Dock så försöker soc förhala så in i helsike och arbetsförmedlingen försöker med att hon ska söka aktivitetsstöd istället men de kan inte godkänna hyra för det har hon inte betalt nån än. Nä, för att hon inte har några pengar att betala med...
    Dessutom menar de att det kan bli så lite som 1500 kr för att hon inte gått klart gymnasiet. 

    Jag har inte råd att försörja henne, vi ligger dessutom i skilsmässa så sen blir det än mindre möjlighet. 

    Soc ljuger när de säger att det är ni som ska försörja bonus. Ni har skyldighet att göra det tills bonus är 21 OM bonus går i skolan. Annars är det till 18 år. Sen är de vuxna och inte ert ansvar längre. 
    Så se till att bonus ansöker och får bonus avslag så överklaga. 

  • Anonym (Buss)
    Tiina87 skrev 2019-11-06 23:20:48 följande:
    Om det sällan beviljas följer sen socialsekreteraren inte det som står i Handboken för ekonomiskt bistånd s. 55
    Vet att det egentligen är meningslöst att svara dig då du som alltid är expert inom precis alla områden, särskilt olika myndigheters lagar och regler...

    Men jo, det är sällan det beviljas och de flesta följer det som står. i handboken. Att det går ihop beror på att få kvarboende ungdomar uppfyller kriterierna som står i riktlinjerna. De flesta ungdomar som kommer och söker försörjningsstöd har inte tidigare betalt någon hyra till sina föräldrar. Några - men inte många - har föräldrar som förlorat bostadsbidrag pga att ungdomen fyllt 18 alt slutat gymnasiet och får då inneboendehyra.
Svar på tråden Kan soc ta över bonus försörjning?