Inlägg från: Anonym (Finns statistik) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Finns statistik)

    Bra ålder för att bli förälder?

    Enligt statistik (SCB) så är det bäst för barn och förhållande att få första barnet vid 30-35 :) De barnen har färre diagnoser, mindre psykisk ohälsa, bättre skolresultat och bättre fysisk hälsa än barn till yngre föräldrar. Förälder som får första barnet vid 30-35 separerar väldigt sällan.

    Själv fick jag första vid 33. Det var perfekt! Hade lång gemensam föräldraledighet, tryggt äktenskap och trygg ekonomi.

  • Anonym (Finns statistik)
    Anonym (M) skrev 2019-11-12 17:21:02 följande:

    Jag var 20 när jag fick ettan och 23 när jag fick tvåan. Vi hade jobb och hus och hade varit tillsammans i flera år. Jag har aldrig känt att det var för tidigt, men visst hade det kunnat vara bra att uppleva mer tillsammans innan barn.

    Jag är väldigt glad att jag fick barn tidigt och har aldrig ångrat det. Jag kunde vara hemma mycket med barnen och kunde vara väldigt närvarande utan ett viktigt karriärsjobb som lockade och tog energi. Känner att jag skulle vara en mycket sämre småbarnsmamma nu när jag är 35.


    Var pappan också föräldraledig länge?
  • Anonym (Finns statistik)
    Anonym (ung hustru) skrev 2019-11-13 07:10:59 följande:

    Sextiotalist och hennes omgivning är märkligt nog alltid undantaget, men ändå normen

    Man har inte mycket större sömnbehov runt 20 än runt 30. Kroppen klarar dessutom påfrestningar på ett annat sätt. Och självklart orkar yngre kroppar bättre och har lättare att återhämta sig. Att det sedan finns 70-åringar som är piggare ön 20-åringar ändrar inte det.


    Sömnbehovet ÄR faktiskt mycket större runt 20. Hjärnan utvecklas i rasande takt i den åldern. Får man för lite sömn runt 20 så kan man faktiskt hamna efter i mognad. Hjärnan behöver mycket sömn för att utvecklas! Det finns en teori om att det är därför som ung mammor ofta visar lägre på IQ än jämnåriga och oftare hamna utanför arbetsmarknaden.
  • Anonym (Finns statistik)
    Anonym (ung hustru) skrev 2019-11-14 09:43:02 följande:

    Nej, det är inte os-guld man ska vinna. Det är något mycket viktigare, man ska ta hand om och finnas dör för sina barn. Alla här skulle säkert orka småbarnsår efter 35, men orkar man ännu mer 10 år tidigare och då dessutom kan finnas där längre för barnen är det givetvis att föredra för många....

    För att vara civilingenjör har du väldigt mycket tid att sitta här på FL....


    Unga mödrar har ofta sämre hälsa. Psykisk ohälsa, npf, fetma, rökning och missbruk är saker som är betydligt mer vanligare förekommande bland unga mödrar än hos kvinnor som väntat med barn. Det finns också ett stark sammanhang mellan tid för första barnet och livslängd. Unga mammor dör generellt mkt tidigare. Så mer tid för barnen blir det inte. Barn till unga mödrar har samma ökade hälsorisker så dessa har också högre risk att dö unga. (Självmord och missbruk är betydligt vanligare hos barn till unga mammor)
  • Anonym (Finns statistik)
    Anonym (ung hustru) skrev 2019-11-14 18:17:18 följande:

    Eller så kanske du skulle vidga vyerna. Utanför normen...


    Du bekräftar verkligen bilden av den unga mamman. Du har noll koll på forskning och statistik. Du vet inte ens hur grunderna fungerar. Antar att du inte har jobbat eller fått högre utbildning?
  • Anonym (Finns statistik)
    Anonym (ung hustru) skrev 2019-11-15 10:43:45 följande:

    Jag har koll på vad statistiken säger, men jag försöker lägga fram att det inte är så enkelt som du vill påstå. Som att unga mammor för yngre, beror det helt enkelt på att de fött barn unga och att det därför är farligt och borde undvikas? Nej, självklart inte! Det beror på att den grupp som oftare föder barn ungt ofta också exempelvis röker och stressar. Skulle du titta på siffrorna under en tid då de som födde barn ungt inte var lika förknippade med en klass skulle du inte få samma statistik. Varför jag framhåller hur extremt stor roll samhället spelar.

    Men du, om man nu är sådär äldre, mognare och visare som du är eftersom att du inte födde arb u gt, ska man då verkligen ägna sig åt något så omoget som fördomar och att döma folk? Eller bara anta saker som kanske inte alls stämmer och eh, du vet strunta i fakta ?


    Samhället är du och jag. Våra val är dom som skapar statistiken. Ingen hittar på siffror och samhället är inget som står utanför individen.

    För 300 år sedan var det vanligt (i alla samhällsklasser) att föda barn när man var 30- 40 år. Vilken tid syftar du på?

    Kvinnor som föder barn hamnar lätt i ett sämre lägen pga att dom föder barn istället för att plugga, skaffa jobb och mogna. När barnen har kommit så får dessa kvinnor mkt svårt att plugga och få jobb. Ofta pga att dom blir ensamstående och har förlorat en del av den mognad som andra 25 åringar fått.

    Det är du som konsekvent envisas med att vi ska bortse från all den fakta som finns inom området unga mammor.
  • Anonym (Finns statistik)
    Anonym (ägg har bäst före datum) skrev 2019-11-17 14:19:08 följande:

    Det är inte bara downs, det är autism, ADHD, ADD, Borderline, Schizofreni och alla möjliga åkommor som blir vanligare med högre ålder på föräldrar.


    Fel. Adhd och psykiskt sjukdom är betydligt vanligare bland barn till unga föräldrar.

    Den ökade autismen är vanligare hos barn till inga föräldrar och barn till mycket gamla pappor.
  • Anonym (Finns statistik)
    Anonym (ägg har bäst före datum) skrev 2019-11-17 14:29:05 följande:

    Källa?


    En av många källor :

    andershed & andershed (2005) Normbrytande beteende i barndomen. En forskningsöversikt.
Svar på tråden Bra ålder för att bli förälder?