Inlägg från: Pappatillminabarn |Visa alla inlägg
  • Pappatillminabarn

    SSRI 12-åring

    Hej

    Jag har en son som är 12 år och diagnostiserad med GAD samt autism. Jag och modern är lite oense om hans behandling. Jag väljer att se hans styrkor medan modern väljer att se hans svagheter. Jag ser den resan han har gjort från tidig ålder fram till idag. Från att inte kunna gå till skolan själv fram tills idag då han i princip är lika självständig som andra barn. Varannan vecka bor han hos mig och min sambo. Jag ser i princip inga svårigheter för honom i vardagen längre. Självklart kommer det vissa svåra dagar men dessa är lätträknade numera.

    Idag var vi på BUP, första besöket efter att han fick sin utredning. Jag har tagit ett ställningstagande, i en debatt jag inte går in i här, angående SSRI preparat. Jag är emot, modern är för. Jag vill hellre att han får gå nån slags KBT i första hand. Detta vet läkaren på bup och vi pratade enskilt ett tag. Först sonen, sedan min exfru, sedan jag.

    När det var dags för min tur att prata gick läkaren in med en extremt offensiv ställning mot mig, nästintill aggressiv. Kommer med påståenden att jag förnekar hans diagnos etc. Att jag går emot alla läkares rekommendationer etc. Jag har aldrig någonsin förnekat hans svårigheter eller diagnos. Jag pushar honom och ser hans styrkor (och självklart svårigheter.) Däremot ser jag ett behov av alternativ hjälp, som inte är ssri, i första hand, vilket jag tror hade gett honom bättre hjälp.

    Vet egentligen inte vad min fråga är..

    men hur ställer ni er? Rätt eller fel av mig att stå för vad jag tycker? Rätt eller fel av läkaren att gå på mig såpass offensivt som han gjorde? Ska en läkare vara neutral?

  • Svar på tråden SSRI 12-åring
  • Pappatillminabarn

    Såhär är det.

    Vår son har haft kraftig ångest som vi arbetat med sen har var 8 år. Det är först nu vi har fått diagnosen och först nu diskussionen om ssri tas upp. Tilläggas bör göras att på autismskalan har han en väldigt lätt autism.

    Efter alla år av kämpande tillsammans med honom har han nått dit han är idag. Jag maskerar ingenting i några ord. Jag ser hur han utvecklats och jag ser hur pass mycket ångest han har idag.

    Modern däremot påminner honom konstant om hans ångest.

    ?Nu kommer hösten. Då blir det mörkt. Nu vet du ju att ångesten kommer komma.? Eller ?du kan inte åka med på klassresan för du vet ju att du inte klarar av att sova borta?

    Jag vet hans styrkor, hans svagheter, och ser dessutom hur hans svagheter mer och mer blir hans styrkor.

    Idag är hans ångest kanske inte obefintlig, men nästintill. Det är lätträknat de gånger han får ångestpåslag.

    Att jag inte vill att han ska ta ssri grundar sig i olika saker. Tex vill jag vara påläst om det innan jag ger honom nåt sånt. Fördelar kontra nackdelar. Ju mer jag läser och när jag jag pratar med folk så hör jag bara andra och mig själv säga ?nej nej nej?.

    Jag tror mer på att det är mer utvecklande för honom att han får känna. Han får lov att känna att vissa situationer är tuffa, lära sig hantera det och utvecklas därefter. Samma metod som vi har kört på i alla år. Från att knappt kunna lämna hemmet för några år sedan till där han är nu. Aldrig hemma. Alltid ute med kompisar. Glad, utåtriktad.

    Hans mor ser honom som sjukare än vad han är, påstår att jag förnekar hans diagnos. Och det är väl det hon tutat i läkaren på bup.

    Hade jag varit läkare, suttit i den sitsen som idag, hade jag på ett lugnt och informativt vis talat om fördelarna med ssri, uppmärksammat varför det är bra för honom/ vad som inte skulle vara bra. Inte totalt aggressivt kört över efter att enbart ha talat med ena parten.

  • Pappatillminabarn

    Jag varken sätter på mig skygglappar eller en foliehatt. Men som person är jag som sådan att innan jag bildar mig en åsikt om för eller emot vill jag vara påläst åt bäggedera håll.

    Jag vet fördelar, jag vet nackdelar. Nätet kryllar av information åt båda hållen. Debatter och liknande. Därför avböjer jag en sådan debatt här.

    Jag anser att han är såpass bra att han inte har behovet av det. Så enkelt är det.

    Sonen är 12 år och vill vara sina föräldrar till lags. Säger mamma en sak så vill han hennes vilja. Säger jag vad jag tycker så vill han som mig. Jag vill hålla honom utanför värderingar om vad som är bra/dåligt med detta.

    Det han sa idag är att han vill gå en gruppterapi som han blivit kallad till och avvakta med medicineringen.

Svar på tråden SSRI 12-åring