Inlägg från: Anonym (Johan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Johan)

    Sambeskattning sjukdom

    KillBill skrev 2019-11-25 13:25:12 följande:

    Att beskattningen på bolag och kapitalinkomster är platt beror på att bolag och kapital är rörligt på ett annat sätt än löneinkomkster och att en progressiv skatt därför skulle vara kontraproduktiv. 


    Dessutom bidrar alla efter förmåga vid platt skatt. Tjänar du 80k bidrar du dubbelt så mycket som om du tjänar 40k.

    DU vill att den som tjänar det dubbla ska bidra mycket MER än dubbelt så mycket i skatt. Men BARA ol personen tjänar mer pga av lönearbete, aldrig annars. Mycket osammanhängande och ologiskt resonemang
  • Anonym (Johan)
    Anonym (***) skrev 2019-11-25 14:07:58 följande:

    Varför inte lägga energi på det du kan förändra?


    Allt går att förändra.
  • Anonym (Johan)
    Anonym (***) skrev 2019-11-25 14:11:10 följande:

    Visst...

    Då hade du ju löst din radhusdröm på ett år. Men jag glömde, du är ju inte lösningsorienterad.


    Allt i livet handlar inte om Radhus.

    Detta patetiska argument; "Har du något att klaga på så flytta då" förstår jag mig inte på. Skulle du gett samma råd till kvinnorna som slogs för rösträtt i Sverige?
  • Anonym (Johan)
    Snäll men inte tråkig skrev 2019-11-25 14:21:55 följande:

    BRA! Din sambo är extremt utsatt om det skulle hända dig något redan nu och händer det dig något när ni köpt bostad för fem-sex miljoner blir det ödesdigra konsekvenser för henne och barnen om ni inte är gifta.

    Så nu är det platt skatt som är universallösningen och inte det du kallar för sambeskattning men som för er del bara skulle vara ett regelrätt samboavdrag?

    Kort svar på din fråga: Vi har inte platt skatt  för att det ska löna sig att jobba och för att det ska löna sig att gå från deltid till heltid samt från deltid i en viss grad till deltid i en högre grad. När Sverige var ett högskatteland på 1970-talet, då Astrid Lindgren skrev sin Pomperipossa-saga lönade det sig tyvärr inte alltid.

    Personer som tjänar 80.000 eller mer  i månaden i inkomst av tjänst tillhör en minoritet, det rör sig kanske om några hundra tusen människor i Sverige och generella skattelagar stiftas inte med tanke på så små minoriteter, de stiftas med tanke på den stora majoriteten lönearbetande människor.

    MEN för att ändå ge den här minoriteten en "morot" så tas som du säkert har koll på den extra statliga inkomstskatten, det som brukar kallas värnskatten bort efter nyår.

    Om du nu har ett jobb över det vanliga så har du säkert dessutom också möjlighet att göra en del avdrag i deklarationen. 

    Som andra har varit inne på så skulle ändå inte införd plattskatt hjälpa dig och din sambo NU när ni sitter och slänger 20 000 i sjön varje månad. Lagändringar är en process som tar tid , ibland flera år. Det är bara i undantagsfall, som när det gällde dödförklaringar efter tsunamin i Thailand som lagändringar går riktigt fort.

    Vad som kan hjälpa dig nu är att du tar tag i din bostadssituation, antingen genom att utnyttja de kontakter du borde ha och skaffar en hyreslägenhet i andra hand  eller genom att köpa en bostadsrätt.

    Helt oavsett om ditt önskemål om  platt skatt skulle genomföras nästa vecka är det ändå inte klokt att sitta och slänga 20 000 i sjön varje månad när man HAR andra alternativ.


    Hur skulle det vara demotiverande för någon att gå till jobbet bara för att deras maka inte betalar stor progressiv skatt. Och vad är det egentligen för incitament? Det är som att säga att Zlatan inte får göra mål för att det inte motiverar de andra spelarna att göra det. Alla har inte samma förutsättningar, i ett par kanske den ena parten bara har kapacitet att få en lön på 20k i mån medan den andra har kapacitet för 60k, varför ska de då tvingas betala mkt högre skatt än ett par som tjänar 40+40? Det är inte längre 1978 med 80% marginalskatt. Att kvinnor skulle gå tillbaka till spisen 2020 om deras män inte beskattas vansinnigt högt känns absurt. Speciellt eftersom kvinnor börjar dominera prestigefyllda utbildningar och yrken.

    Med ditt resonemang kan man ifrågasätta varför de, relativt få och välbärgade, ska betala platta skatter oå sina utdelningar. Eller varför de som lyckas tillskansa sig en billig HR (prisreflerad av staten) inte ska beskattas mer än 22% när dr hyr ut sin BR med stor vinst. Eftersom du försvarar den progressiva skatten är du svaret skyldig. Regeringens EGEN uttedningstjänst har konstaterat att värnskattens avskaffande finansierar sig själv, ska jag vara TACKSAM för att regeringen tar bort en skatt som inte leder till mer skatteintäkter? Det är som att du ska vara tacksam för att jag slutar ta dina pengar och eldar upp dem.

    Jag har NOLL rätt till avdrag i deklationen vad jag vet, men du får gärna upplysa om vilka avdrag högavlönade kan göra.

    Att besluta att slopa värnskatten tog några veckors förhandlande i nuvarande regeringsunderlag. Så köper inte att det skulle behöva ta åratal.

    Jag har spm sagt bott såhär i mindre än 3 mån och har alternativ på gång. Men med 130 000 mer om året skulle livet få helt andra förutsättningar.
  • Anonym (Johan)
    Snäll men inte tråkig skrev 2019-11-25 18:27:47 följande:

    Som du själv skriver är det inte 1978 längre och idag lönar det sig för folk i allmänhet  på ett helt annat sätt än då att jobba, att gå från deltid till heltid och att gå från deltid i en viss grad till deltid i en högre grad. Som jag skrev är det vad som lönar sig för majoriteten, inte för en  jämförelsevis liten minoritet på några hundra tusen  personer som politiker främst har i åtanke när de lagstiftar om skatter.

    Det som var demotiverande tidigare i Sverige var naturligtvis att skatten för låg- och medelinkomsttagare var väldigt hög jämfört med likande i-länder i Europa. Det är nog de flesta eniga om.

    Tvärtmot vad du tror kan jag tänka mig progressiv skatt på vissa former av kapitalutdelningar. Jag tycker det är fel att kassörskorna  på Åhléns, eller för den delen inköpscheferna   på Åhlens betalar betydligt högre procentuell andel av vad de tjänar i skatt än vad personerna som äger Åhléns gör. Så nu vet du det.

    Att det numera är straffbart att köpa ett hyreskontrakt har jag ju redan dragit, så numera kan man inte längre riskfritt köpa ett hyreskontrakt för att bo där medan man hyr ut sin BR och tjänar grova pengar på det. Vill man tjäna pengar på att hyra ut sin BR får man lösa sin egen boendesituation på annat sätt under tiden så det problem du nämner kommer att försvinna i takt med att vi ser några prejudicerande domar  som visar att det kan kosta väldigt mycket i slutändan.

    Värnskatten började det förstås pratas om redan då  vi saknade regering och det förhandlades om att C och L skulle bli stödpartier. L har drivit frågan om dess avskaffande i flera år.


    Att hyra ut BR med stor vinst är standard i Sthlm få som har något emot det.

    Bara att stå i bostadskön medan man bor i sin BR och sedan plocka ut en HR med genomsnittshyra (125kr per kvm) efter ett antal år. Då kan man utan problem, helt lagligt, hyra ut sin BR till 20 000 i vinst och man skattar lågt. Finns inget s9m helst olagligt i detta, bara för paret att skriva sig på olika adresser (ej olagligt heller)

    Känner till många som gör detta, och hyr sådana BR av andra.
  • Anonym (Johan)
    Anonym (förstår) skrev 2019-11-25 19:11:26 följande:

    Sverige har blande de största förmögenhetsklyftorna och den lägsta förmögenhetsrörligheten i västvärlden. Majoriteten av alla förmögna i Sverige har ärvt sina pengar till skillnad från andra länder där många blivit rika på entreprenörskap och arbete. Det beror på de platta lönerna och höga skatterna (som gynnar förmögna men missgynnar arbetare). I Sverige skall du förbliva vid din läst.

    Vad tror du händer den dagen vårt välfärdssystemet kraschar? Det kommer att blotta större klasskillnader än i något annat västland.


    Så är det och som löntagare spelar det ingen roll hur mkt du kämpar för att komma ikapp.

    Jag får rikta in mig på att börja konsulta i framtiden. Då kan jag göra exakt samma jobb men hyra in mig själv och skatteplanera som alla andra. Tyvärr är det dock några år bort.

    Jag kommer dock alltid tycka att det är fel att löntagare ska vara så otroligt mycket hårdare beskattade oavsett vilka mina förutsättningar är.
  • Anonym (Johan)
    Anonym (16000) skrev 2019-11-25 19:48:17 följande:

    Varför inte bo utomlands ett halvår, år då, spara och komma hem med några miljoner på banken?


    Därför att vi vill ha familj och vänner nära när vi blir föräldrar givet min sambos sitation.
  • Anonym (Johan)
    Snäll men inte tråkig skrev 2019-11-25 19:31:06 följande:

    Jamen det är ju inte att hyra ut sin BR i sig jag pratar om. Jag svarade på det du har skrivit om flera gånger i tråden , att "tillskanska" sig en hyresrätt i innerstan  medan man gör det och då har jag påpekat att det numera är straffbart att köpa hyreskontrakt. För om du känner till andra sätt än att köpa hyreskontrakt att nu, inte om 30-40 år då man kommit fram i bostadskön "tillskanska" sig en hyresrätt i innerstan, lagliga sätt, ja då hade du väl själv skaffat dig en hyresrätt med förstahandskontrakt för länge sedan, inte sant?

    Det kan väl knappast vara kurskamrater från den där extremt tuffa utbildningen eller kollegor från ditt nuvarande jobb du pratar om när du säger att du känner många som hyr BR i andra hand till liknade pris som du och därmed slänger 20 000 direkt i sjön varje månad? För har man den positionen har man andra alternativ.


    Jo bland annat. Många sätter i system att ha hyresrätter i familjen. Bara att man skaffar en sunkig lya i knäckebrödhult och "byter" den mot den attraktiva HR brorsan syrran eller farsan sitter på och sen säger upp sunklyan när bytet är genomfört. Ingen olagligt alls vad jag vet. Eller så låter föräldrar barnen bo i den, de har sett till att ha kvar den trots de bor i BR.

    Sen förmedlas massorn av HR med hjälp av kontakter som konstaterats i tråden..Jag letaf kontakter men har tyvärr inga förmögna föräldrar med HR, jag har skapat all min framgång själv, men då ska jag beskattas sönder för närma mig mina förmögna studievänner det ska jag inte. Jag ska minsann "veta min plats" eller hur? Förmögenhetsskatt, arvsskatt eller fastighetsskatt har vi knappt.

    Sedan är det inte bara BR som hyrs ut. Har en äldre kollega långt utanför Stockholm aom hyr ut sitt inredda garage för 15 000. Han har nu gått ner i arbetstid för att bygga ett Attefall på tomten som han kommer hyra ut för 20 000. Bara där 35 000 i inkomst mef 22% skatt.

    Det är ju ett lite "finare" sätt att tjäna pengar på. En löneförhöjning beskattas däremot med 60%..
  • Anonym (Johan)
    Anonym (anonym 2) skrev 2019-11-25 20:20:59 följande:

    Hur kan  ni ens fundera på att skaffa barn om din sambo är så sjuk att hon inte kan jobba och dessutom kanske inte kan jobba när hennes föräldraledighet är slut.

    Du tänker dessutom het fel när du pratar om flerbarnstillägg eftersom det inte gäller de som är i din och din sambos situation utan de som har flera barn.

    En familj som ser ut som din där det finns två vuxna och ett barn och som får försörjningsstöd helt eller delvis har kring 11 000 kr att disponera per månad detta inkluderar barnbidrag och bostadsbidrag, förutom dessa 11 000 kr får de ersättning för hyra, el , hemförsäkring samt avgift till facket samt eventuella kostnader för sjukvård samt medicin


    Vad är ditt tips? Ska jag dumpa min sambo för att hon blivit sjuk eller vars barnlös hela livet?

    Du verkar vara en sympatisk typ..
  • Anonym (Johan)
    Snäll men inte tråkig skrev 2019-11-25 20:52:49 följande:

    Det är inte främst föräldrar folk jag och (troligtvis) andra i tråden  syftar på när vi talar om kontakter. Att man lever och arbetar i Stockholms innerstad betyder ju absolut inte att ens föräldrar bor i Stockholm eller ens någonsin har bott i Stockholm.

    Människor som bor i andra hand i en hyresrätt innanför eller strax utanför tullarna till laglig andrahandshyra har om de inte haft en väldig tur oftast inte kommit över sina andrahandskontrakt genom Blocket eller Kvalster.

    Istället har de t.e.x  genom äldre kollegor vars vuxna  barn ska plugga eller jobba utomlands ett  eller par år fått erbjudande om att hyra det vuxna barnets lägenhet under tiden. Eller så berättar en kursare att hennes  föräldrar ska åka på kryssning i ett halvår när de går i pension och att de tänkt hyra ut sin lägenhet under tiden, men helst till någon de vet vem de är, det känns ju lite läskigt att hyra ut till en helt okänd person...

    Eller så nämner en en kompis som är infödd Stockholmare att han vill prova på att bo ihop på heltid med sin flickvän , men man släpper ju inte ett förstahandskontrakt bara sådar, så han börjar med att hyra ut sin lägenhet ett tag, sen får han se..

    Så kan det gå till i praktiken.

    På utbildningar som t.ex  Handels, KTH och Juristprogrammet finns ofta stockholmsk överklass vars familj och släkt äger hyresfastigheter , det är ett exempel på vad jag menar med kontakter. I Stockholms finans- och juristvärld finns många människor som äger hyresfastigheter, det är exempel på vad jag menar med kontakter.

    Vissa arbetsgivare äger fastigheter och kan förmedla andrahandslägenheter till sina anställda, det är exempel på vad jag menar med kontakter.


    Då varför ska man premieras för att man har kontakter men inte för att man jobbar hårt? Eftersom HR har reglerade och inte marknadspriser så blir det ju rena jackpotten i Sthlms innerstad. Samtidigt får de som har mindre resurser och kontakter hanka sig fram på andrahandsboenden, försöker de jobba sig till pengar så de kan komma ikapp kommer staten och sätter P.

    Den progressiva skatten på lön gör att klyftan mellan vanligt folk och de med resurser ökar eftersom alla andra sätt att tjäna pengar är skattebefriat eller har låga platta skattesatser.
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom