• Anonym (Nej)

    Gravid - äta o-ekologisk frukt?

    Det är definitivt inte skadligt för fostret. Du har moderkakan som hjälper till att rensa bort gifter och slagg så att det inte når fostret.

    Och frukt som inte är ekologisk innehåller inte så mycket gifter. Hur många gravida har inte ätit oekologisk frukt? Skulle säga att de allra allra flesta gravida äter oekologisk frukt.

  • Anonym (Nej)
    Anonym (H) skrev 2019-11-26 19:30:22 följande:

    Det där med ekologisk frukt är ju råd som tillkommit på sista tiden.. Jag är gravid i vecka 18 och jag känner att frukt som frukt! Skölj innan du äter så är det ju lugnt. Tänk på våra föräldrar som inte hade några rekommendationer överhuvudtaget och här sitter vi idag!


    Att det skulle finnas något råd om att inte äta frukt som inte är ekologisk är inget jag hört talas om. Var gravid förra året.
  • Anonym (Nej)
    Anonym (H) skrev 2019-11-26 20:25:47 följande:

    Jaha, det var min svägerska som var gravid förra året som sa det till mig.


    Du ska inte lyssna på allt du hör.
  • Anonym (Nej)
    Anonym (Li) skrev 2019-11-26 21:11:12 följande:

    Vad är dina källor på påståendet att moderkakan rensar bort allt skadligt? I så fall skulle ju inga bakterier eller andra gifter (kvicksilver, dioxin, PCB) vara skadliga för fostret, och då skulle vi inte behöva vara restriktiva tex med viss fisk heller. Dessutom innehåller besprutade frukter visst en hel del gifter. Bananer och även äpplen är kända för det.

    m.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/banan

    m.naturskyddsforeningen.se/applen

    Jag tror man ska försöka välja ekologiskt frukt och grönsaker så långt det går, men inte klandra sig för de gånger man äter oekologiskt.


    www.babyhjalp.se/moderkakan/

    Moderkakan hjälper till att rensa bort gifter och slaggprodukter som mamman får i sig. Givetvis tar den inte bort alla gifter, men en stor del.

    Det jag menade med att oekologisk frukt inte innehåller mycket gifter är att det inte innehåller så mycket gifter att man dör av det eller får missfall, med andra ord ingen fara.

    Det finns gifter överallt i naturen och luften, samt maten vi äter (även den ekologiska)

    Ska man tänka så så kan man varken andas eller äta något överhuvudtaget eftersom det ju är gifter i allt och överallt.
  • Anonym (Nej)
    Anonym (Li) skrev 2019-11-26 21:52:56 följande:

    Nej, många gifter, både miljögifter, läkemedelsmetaboliter och annat, går över i moderkakan och foster är särskilt känsliga för dem. Vissa gifter har inte studerats tillräckligt för att uttala sig om deras säkerhet. Och att gifterna inte skapar missfall är inte detsamma som att det inte är någon fara. Påverkan på nervsystem, immunförsvar, hormoner och carcinogena effekter spelar ju också in.

    Visst är det svårt att värja sig från de gifter vi har runt oss. Men att aktivt välja ekologiskt frukt, såsom frågan är ställd, är ju en bra start.


    Nu handlar detta om gifter som frukterna är besprutade med och det går inte över något nämnvärt till fostret.

    Moderkakan ger inte enbart näring och syre till fostret utan även skyddar emot gifter till stor del (inte fullt ut).

    Nämn ens något barn som skadats pga att mamman ätit frukt som inte var ekologisk under graviditeten?
  • Anonym (Nej)
    Anonym (Li) skrev 2019-11-27 07:42:30 följande:

    Min poäng är, att du har ingen källa på det. Om du inte har ett flertal bra studier som visar att det "inte går över nämnvärt", kan du inte påstå att det är så. Och att "nämna ett barn som skadats" förutsätter att den eventuella skadliga effekten uppstår omedelbart. Så är ofta inte fallet, en jämförelse är dioxiner som kan orsaka sämre spermiekvalitet hos fostret, vilket naturligtvis ses först i vuxen ålder.

    Detta är inte ett krig mot oekologisk frukt, utan en funderare till de som påstår saker med säkerhet utan att ha grundade fakta i botten.


    Fast hur många är vi inte som ätit frukt som inte varit ekologisk under graviditeten? Och hur många av oss fick skadade barn pga det?

    Nä precis, frukt som inte är ekologisk orsakar INTE fosterskador.
Svar på tråden Gravid - äta o-ekologisk frukt?