• Jemp

    Hur ser ekonomin ut för en ensamstående förälder?

    Vad ingår i boende?

    El tillkommer ju utöver hyra/avgift för de flesta. För hus även vatten, sophämtning, värme osv. Och ev lån.

    Maten är ju omöjligt att säga summa på när man inte vet hur många ni är. Vår familj på 4 gör av med runt 6 per månad lite drygt.

    Saker du inte skrivit med:

    Förskoleavgift

    Nöjen och shopping

    Kläder etc till barnen

    Ev hobby eller träningsavgifter

    Sparande

    Eventuella lån

    Övriga bilkostnader, tex skatt och försäkring

    Beroende på vad som ingår i försäkringar låter det lågt

    Att ha koll på sina utgifter är alltid viktigt så börja med att kolla bankkontot för att få bättre koll på ekonomin.

  • Jemp
    Anonym (mjaou) skrev 2019-12-03 20:28:24 följande:

    Jobbar deltid och får ut 28 000 netto med alla bidrag inräknat. Går runt med nöd och näppe. Medeldyr hyresrätt, bil och sparar. Höga matkostnader (äter ute) och dyra hobbies spelar roll.

    Varför undrar du? Går du i tankar att separera?

    Vad räknar man som fasta utgifter? Mat? Jag räknar till och med spabehandlingar som fasta kostnader..


    Haha "med nöd och näppe"? Så trist att folk bara vill skryta om sin ekonomi i sånna här trådar. Är det inte det du vill så behöver du en reality check.
  • Jemp
    Anonym (mjaou) skrev 2019-12-03 21:18:52 följande:

    På riktigt går jag knappt runt med min nuvarande budget. Det är stressigt att leva som ensamstående och rådda med allt på egen hand vilket gör att man gärna "köper sig tid". Det är enkelt att bara första bästa galonbyxor eller vinteroverall man hittar istället för att leta efter rea-priser på allt. Har hemkörning på maten för att slippa släpa med mig småbarn till stormarknaden. Vilket också kostar pengar. Beställer hem käk från kvartersrestaurangen när jag jobbar över för att jag inte har någon annan som hämtar barnen och lagar mat till dem. Livet ÄR dyrare som ensamstående. Och jag är bara medelinkomsttagare, om ens det.


    Sparande, dyra hobbies, äta ute, se spa som fast utgift osv är inte att knappt gå runt.

    Knappt gå runt=kunna betala mat och nödvändiga räkningar/utgifter. Lägg pengar på vad du vill men inse att det är priviligerat.
  • Jemp
    Anonym (Jaså) skrev 2019-12-04 22:02:31 följande:

    Håller med. Inte för att kritisera utan av nyfikenhet för hur man hittar kläder till ett växande barn för 1200kr året, med skor och vinterkläder, även om allt är begagnat.


    Alltså så konstigt/svårt är det väl inte?
  • Jemp
    Anonym (mjaou) skrev 2019-12-10 18:40:29 följande:

    Berätta hur den budgeten ska se ut och var sakerna ska inhandlas. Och gärna utan att man behöver besöka varenda loppmarknad i länet eller länsa syrrans gamla klädlådor.


    Tja hon skriver ju redan att det mesta är begagnat. Vuxna har ju ofta redan mer kläder än de behöver så det inte krävs så mycket. Till barn är det lätt att hitta begagnat. Tradera, facebook och ärvda av vänner är mina främsta källor. Röda korset nån gång också. I år får jag det till att jag handlat för ungefär den summan till min äldsta. Då är det köpt nytt, inkl vinterkläder (med rabattkupong). Begagnat hade det gått på ca 500 skulle jag tro. Sen har han ärvt lite innekläder också, och regnställ.

    Det är en låg summa, absolut, men jag tror inte den är omöjlig alls så därför är jag förvånad över de chockade kommentarerna.
Svar på tråden Hur ser ekonomin ut för en ensamstående förälder?