• MikeThinker

    Fd Jehovas Vittne ställ dina frågor

    Jag är ett före detta Jehovas vittne. Uppvuxen i religonen och en gång troende. Lämnade religonen i 30-års ålder efter att ha kommit till "nya" insikter.

    Ställ dina frågor om sådant du undrar över.

  • Svar på tråden Fd Jehovas Vittne ställ dina frågor
  • Anonym (LL)

    Finns det några frågor man kan ställa som de inte har ?svar? på? Alltså kan man ställa dem mot väggen på något sätt och tala ?emot? det de tror på? Kan man någonsin få dem att tvivla på sin tro?

  • MikeThinker
    Lialie skrev 2019-12-11 08:49:50 följande:

    Tack för intressant o snabbt svar ????. Nyfiken som sagt, sa en gång till min bekante att det vore kul att gå på varandras möten, typ i studiesyfte. Hen sa att jag var väldigt välkommen men visade mindre intresse av att besöka min församling (sa inte nej men undvek att svara). Kom sedan på att detta kanske inte skulle anses ok, eller? Har också tänkt på att mina frågor kring hens tro sällan möts av motfrågor, Upplever verkligen inte Hen som påprackande (apropå påträngande dörrknackare ) snarare något besvärad. Kanske för att jag har en annan ingång än helt icke-troende? Eller för att vi ses i jobbsammanhang? Hur ser JW på andra kristna, är vi fel ute? (Jag tror ju att JW är fel ute så inget konstigt i så fall) Är det bättre/sämre att vara ?vanlig? kristen än icke troende?

    Försökte en gång motfråga kring det här med att fira födelsedagar. Att Gud väl borde tycka om att man visar uppskattning för att någon annan finns, att det är ett sätt att glädja och uppmärksamma personen och oavsett vad som hände på födelsedagsfirande för flera tusen år sedan så borde väl inte Gud ha något emot det om det är goda motiv? Men får inte så mycket till svar, förutom just det lilla som står i Bibeln kring födelsedagsfester. Frågade även lite politik, att vi ju lever i den här världen och det finns ju bättre eller sämre alternativ rent politiskt o att jag tvärtemot hen ser det närmast som en skyldighet att rösta. Att inte följa med alls i vad som händer i världen och försöka påverka är ju inte bibliskt. Jag upplever att hen inte är så van att resonera vidare kring följdfrågor som går lite utanför de vanliga frågorna.. Detta är annars en väldigt klok, resonerande och analyserande person med stor kompetens inom sitt yrke och som jag verkligen respekterar så jag är lite förvånad/fascinerad över att hen inte verkar vilja föra något eget resonemang. En gång fick jag en länk till hemsidan som svar på en fråga men jag vill ju ha hens eget resonemang... Upplevs jag kanske som lite skrämmande?


    Du skriver hen för att beskriva din arbetskamrat. Är ni av samma kön och lika gamla? Om ni inte är det eventuellt ytterligare en aspekt att ta in.

    Hen kommer inte att gå på ditt möte. Det skulle jag själv aldrig gjort. Blir som falsk tillbedjan. Inget illa menat mot dig. Gäller alla andra religoner. Besöka er lokal utan någon religös verksamhet pågår kanske kan gå. Syftet om du besöker hens möte kommer alltid vara att du ska bli intresserad av jv aldrig tvärtom. Likaså om ni studera något tillsammans.

    På en arbetsplats så är det rekommenderat att inte pracka på kollegorna religon. Man går till jobbet för att utföra arbete. Så det vore inte rätt mot arbetsgivaren. Om någon som t ex du visar intresse så kan man självklart svara något kort, men det är på ditt initiativ att fråga mer. Du verkar vara uppriktigt intresserad av religösa frågor och då kan det funka att hänvisa till hemsida. Då ligger det på ditt initiativ att ta reda på mer. Det blir fel om det går ut över arbetstiden och det finns ingenstans att fly på jobbet så det kan bli fel och dålig stämning om någon skulle uppleva sig påprackad.

    Vi är alla olika. Hen kanske känner sig besvärad och helst inte vill prata religon med sina kollegor? Har sjäv varit med om situationer med rena trakasserier som uppkommit. T ex du älskar inte dina barn, du får inte gå på fest du skulle hellre död än ta blod... Svara på det inför 15 perssoner på arbetsplatsen... Vill man inte möta på jobbet. Svårt att säga hur din kollega upplever det och jag förstår att det inte var den situationen som hände hos er, men man vet inte vad hen mött tidigare i livet.

    Frågan om födelsedagsfirande och koppling till falsk religon är lite svårare att resonera kring. Det är inte de två födelsedagsfester som ommämns i Bibeln som egentligen är grunden (de är lite vägledande som dåliga exempel eftersom båda tillfällena resulterade i att någon dog). Det handlar bara om sedvänjans ursprung och om det finns en religös koppling. Tror det är lite svårt att säkert fasställa kopplingen. Men bland annat så ska gåvorna vara till för att blidka barnets ande så att den inte skadar barnet.

    Inom jv får man presenter andra dagar istället lite mer sporadiskt och otvunget. Jag led inte av detta under min uppväxt. Att inte gå på klasskompisars kalas var dock mindre kul att missa. Fick så klart gå när det inte var födelsedagsfest.
  • Anonym (Också varit JV)
    Aniiee skrev 2019-12-10 01:54:24 följande:

    Ok, detta blir ett ganska långt inlägg. Så varning för det.

    Som jag skrev tidigare så är jag nyfiken på dina svar angående BITE-modellen. Jag översätter så gott jag kan, men flaggar för att originalet är på engelska och från USA (så vitt jag vet)

    Jag skulle önska att du poängsatte påståendena på en skala mellan 1 och 10 där 1=inte alls och 10=totalt. Ge även några tankar om du kan/orkar/vill.

    Tänk på att vi pratar om Jehovas Vittnen som organisation, inte om specifika medlemmar.

    Let's.....

    B (beteendekontroll)
    B1: JV kräver att medlemmarna ska vara lydiga inför deras regler och vara beroende av deras organisation.
    B2: JV kontrollerar medlemmarnas beteenden genom att straffa de som i deras ögon gör eller är fel, och belöna de som gör eller är rätt.
    B3: JV dikterar var och med vem deras medlemmar bor.
    B4: JV tillämpar kontroll över eller restriktioner av medlemmarnas sexualitet.
    B5: JV kontrollerar/dikterar medlemmarnas mode ink kläder, hårstil, smink och accessoarer.
    B6: JV dikterar vad och hur mycket deras medlemmar får äta och dricka.
    B7: JV använder sömndeprevation (mindre sömn än 7-9 timmar) som allmänt krav eller som straff
    B8: JV utnyttjar sina medlemmar ekonomiskt
    B9: JV begränsar och/eller dikterar sina medlemmars fritid och fritidssysslesättningar
    B10: JV kräver att deras medlemmar vänder sig till organisationens ledare inför stora beslut de står inför.

    I (Informationskontroll)
    I1: JV undanhåller eller förvränger information som kommer utifrån organisationen för sina medlemmar
    I2: JV förbjuder sina medlemmar att ha kontakt med uteslutna och kritiker av organisationen.
    I3: JV förbjuder eller starkt avråder sina medlemmar att inhämta information från andra kanaler än av organisationen godkända/organisationens egna.
    I4: JV delar upp information och kunskap som kommer medlemmarna till känna i "insides" och "utsides" doktrin.
    I5: JV skapar och använder mycket propaganda för sina medlemmar
    I6: JV använder saker som medlemmar berättar i förtroende emot dem
    I7: JV använder sig av sk gaslightning emot medlemmar
    I8: JV kräver att medlemmarna rapporterar om sina tankar, känslor och aktiviteter till lokala ledare
    I9: JV uppmuntrar medlemmarna att rapporterar om adnra medlemmars tankar, känslor och altiviteter till lokala ledare.

    T (Takekontroll)
    T1: JV ingjuter vi-mot-dem-synsätt och en svart-vit världsbild i sina medlemmar.
    T2: JV kräver att nya medlemmar ger upp sitt gamla liv, ändrar sin personlighet och kanske även deras namn.
    T3: JV använder sig av språk och interaktioner som är laddat och kliché-aktigt/fyllt för att förhindra medlemmarna från att tänka för mycket.
    T4: JV använder sig av trans-framkallelse och liknande för att förstärka indoktrination av sina medlemmar.
    T5+T7: JV lär sina medlemmar stopp-beteenden (så som bön, sång, meditation osv) för att stoppa kritiska tankar.
    T6: JV tillåter sina medlemmar att endast tänka positiva tankar.
    T8: JV avfärdar medlemmars och utomståendes försök till logiska resonemang och analyser, kritiskt tänkande och tvivel

    E (Emotionell kontroll)
    E1: JV ingjuter rädslor och fobier i sina medlemmar för att förhindra att personer ifrågasätter eller lämnar organisationen.
    E2: JV etiketterar en del känslor som syndiga, världsliga, onda eller fel.
    E3: JV lär sina medlemmar stopp-beteenden för att förhindra vissa känslor.
    E4: JV främjar känslor så som skuld, skam och ovärdighet i sina medlemmar.
    E5: JV använder sig av sk love bombing för att värva nya medlemmar eller för att hålla kvar medlemmar.
    E5: JV använder sig av hot emot medlemmars eller potentiella medlemmars familjer och vänner för att behålla eller värva medlemmar.
    E6: JV fryser ut medlemmar som bryter regler eller misströstar.
    E7: JV lär sina medlemmar att den enda lyckan och freden som finns att få är innom organisationen, allt utanför är krig och missär (inte nödvändigtvis bokstavligen).

    Som sagt det blev ett långt inlägg. Det är ok om du delar upp svar i flera inlägg. 

    Obs också att detta är ett verktyg och vi kan byta ut Jehovas Vittnen mot vilken grupp eller organisation, religiös eller icke-religiös, som helst, och analysera.


    Här kommer mina reflektioner kring BITE-modellen, åtminstone den första delen av den. Inte såklart heller något facit. :)

    B1: JV kräver att medlemmarna ska vara lydiga inför deras regler och vara beroende av deras organisation.

    8. Ja. Ett beroende till organisationen skapas genom att samhället och människorna utanför svartmålas. Man får bilden av att oavsett hur jobbigt det kan vara "i sanningen" är det värre ute "i världen".

    B2: JV kontrollerar medlemmarnas beteenden genom att straffa de som i deras ögon gör eller är fel, och belöna de som gör eller är rätt.
    9. Medlemmar som ses som goda föredömen får mycket uppmärksamhet i församlingarna, inbjuds att delta i mötesprogrammen och "bröderna" får privilegier i form av arbetsuppgifter i församlingen. Medlemmar som inte direkt gör fel men inte direkt gör det lilla extra heller blir osynliga i församlingen, bjuds inte hem till äldstefamiljer, får inte delta i mötesprogrammen osv. Människor som "syndar" och inte ångrar sig blir uteslutna och utfrysta av hela församlingen, även av familjemedlemmar. Inte ens en hälsning får uttalas när man möts på Ica.

    B3: JV dikterar var och med vem deras medlemmar bor.
    6. Det finns regler. Människor av motsatt kön får inte bo tillsammans utan att vara gifta eller direkt familj (föräldrar/syskon). Det anses direkt olämpligt att dela boende med en "värdslig" vän även om man tillhör samma kön. 
    Medlemmar som ställer sig till förfogande till en viss typ av heltidstjänst kan bli skickade vart som helst i landet där det anses finnas behov av förstärkning i församlingarna och får man en "anvisning" att flytta bör man inte tacka nej. 

    B4: JV tillämpar kontroll över eller restriktioner av medlemmarnas sexualitet.
    10. Just sexualiteten är mycket kontrollerad. Bara par som är gifta med varandra får ha sex. Är man ett förlovat par ska man aldrig umgås på tu man hand utan bör ha ett förkläde med sig. Kyssa varandra går bra typ men inget tafsande alls. Man får absolut inte tillfredsställa sig själv, Jehova ser en hela tiden och man gör honom mycket bedrövad om man råkar falla dit. Homosexualitet är förbjudet. Man får inte se på någon som helst pornografi, helst inte ens vanliga filmer där sex förekommer. 

    B5: JV kontrollerar/dikterar medlemmarnas mode ink kläder, hårstil, smink och accessoarer.
    8. Man ska klä sig anständigt, särskilt som kvinna, för att inte väcka männens lustar. Typ minst knälånga kjolar och inte figurnära och urringade tröjor. Killarna bör inte ha tajta byxor. Kostym, skjorta och slips är ett måste på mötena. Ens "andliga status" i församlingen baseras mycket på om man är bra på att klä sig anständigt. Följa världens trender gällande klädsel osv. anses som oandligt då man försöker efterlikna "värdsliga".

    B6: JV dikterar vad och hur mycket deras medlemmar får äta och dricka.
    6. Man får inte dricka alkohol så att man blir berusad. All mat med blodprotein är förbjudet. (Finns inte bara i blodpudding utan kan finnas i korv, mjukglass, kebab osv, så ingredienserna måste kontrolleras noggrant om man är osäker.) Även överätning -"frosseri"-  anses som en allvarlig synd som man kan bli utesluten för.

    B7: JV använder sömndeprevation (mindre sömn än 7-9 timmar) som allmänt krav eller som straff
    0. Nej sova ordentligt får man göra tack och lov.

    B8: JV utnyttjar sina medlemmar ekonomiskt
    7. Ja, hela organisationen går ju runt på "frivilliga" bidrag från församlingsmedlemmar. Man har olika sätt att vädja till människors samvete för att få dessa bidrag. Dessutom utnyttjar man bidrag från församlingen och gratis arbetskraft i form av församlingsmedlemmar till att bygga fastigheter (Rikets salar). När fastigheterna sedan säljs får inte församlingen behålla pengarna från försäljningen utan organisationen tar dem till "bättre behövande." Man har också satt i system att bygga upp hus åt Jehovas vittnen i katastrofdrabbade områden. Församlingsmedlemmar ställer upp med gratis arbetskraft och privata resurser för att hjälpa sina bröder och systrar. Om en försäkring sedan betalas ut ombeds den drabbade familjen skänka den till organisationen. Bara några exempel.

    B9: JV begränsar och/eller dikterar sina medlemmars fritid och fritidssysslesättningar
    8. Man ska helst hålla sig sysselsatt med predikoverksamhet, möten, församlingens angelägenheter så att man inte hinner med någon fritid. Har man trots allt lite tid över så ska man träffa andra församlingsmedlemmar som anses vara vid god "andlig hälsa". Man ska helst ha allsång med sånger från JV:s sångbok samt bibliska frågesporter när man umgås. Man ska inte umgås med "värdsliga" på sin fritid, helst inte ens icke troende släktingar. Man får se på sport på tv men inte hålla på något lag, det kan ju locka in en i nationalism. Att utöva eller se på kampsporter, boxning och annat som kan uppfattas som våldsamt är inte okej. Om man är gift så får man inte dansa pardans med någon annan än den man är gift med. Åh, det finns hur mycket som helst. Finns mycket filmer och musik som inte anses om lämpligt. Allt med övernaturliga inslag exempelvis, då man kan råka öppna upp sig för Satan och hans demoner. Detta är som det borde vara enligt ledarna men såklart bara ett fåtal som klarar av att leva så. 

    B10: JV kräver att deras medlemmar vänder sig till organisationens ledare inför stora beslut de står inför.
    4. Kanske inte ledarna men man bör söka vägledning i bibeln och organisationens litteratur och söka vägledning av Jehova i bön. Kanske samma sak när jag tänker efter. Man uppmanas ju att låta "sanningen" vägleda en i första hand i stora beslut i livet.
  • MikeThinker
    Anonym (LL) skrev 2019-12-11 10:12:06 följande:

    Finns det några frågor man kan ställa som de inte har ?svar? på? Alltså kan man ställa dem mot väggen på något sätt och tala ?emot? det de tror på? Kan man någonsin få dem att tvivla på sin tro?


    Skulle vilja börja med en illustration. Tänk på en igelkott. Ett fint och trevligt djur. Visst vill man bara klappa den. Stryker man medhårs funkar det bra. Om du hotar eller stryker motvalls kommer taggarna fram.

    När jag var 12 år skulle jag kunna svarat dig på alla frågor du kunnat tänka ut. Hur kluriga de än varit. Jv har svar på allt (även om någon annan har en annan uppfattning). Studie är en stor del av församlingsverksamheten. Bara säger.

    Om du vill föra att resonemang behöver målet vara att hjälpa personen. Är syftet bara att överbevisa eller ifrågasätta kommer samtalet bara resultera i att ni har olika uppfattningar. Om du uppriktigt undrar något så får du säkert bäst samtal. Så börja i den ändan, något du faktiskt undrar över. Sedan skulle en tankeväckande fråga kunna ställas.

    För att överhuvudtaget ha en möjlighet att påverka behöver personen själv vara öppen för att söka alternativa svar. Annars funkat inga argument alls. Ni blir bara icke överens.

    Börjar du prata om hjärntvätt eller sekt dör samtalet direkt.

    Om du ändå skulle vilja fråga något så har jag alltid undrar var djurens jaktinstinkter kommer från. Var det gud eller satan som lärde lejonet att jaga (i edens trädgård var alla djur fredliga, även lejon, i det framtida paradiset kommer det vara likadant). Varför denna blodspillan under tiden? Vad är sambandet med människans arvsynd? Kan ofullkomlighet ärvas av djuren? Och vem ändrade på djurens beteeende och i vilket syfte.

    En fråga annan fråga är hur man vet om en tanke i litteratur är väggledd av gud eller ej. Ibland ändra man uppfattning då ljuset blivit klarare. Men hur vet man då om en ny tanke är inspirerad eller ej? Förekommer inspirtion till den styrande kretsen idag? Hur går det till och vad är skillnaden mellan fall när det blev rätt och när det blev fel?

    Varför sker inget övernaturliga fenomen idag som tål att granskas. I fall där man pratar om änglavakt så består räddningen nästan alltid i att en person blir räddad på ett osannolikt sätt, men ändå inte omöjligt att det rent slumpmässigt inträffat. T ex en person hänger utför ett stup och grannen plötsligt dyker upp och räddar upp situationen. Aldrig några övernaturliga ingripanden. Varför jobbar gud så diskret. Det finns resurser om man säger så. Finns då verkligen bönesvar och hur vet man skillnaden mot slumpen.

    Sedan skulle man kunna ta fram andra tyngre frågor men då kommer du behöva veta vad du pratar om.
  • Anonym (Anna)

    The Oxygen Channel sände en flera timmars lång doku häromveckan, The Witness, som handlar om JW org systemiska problem med sexuella övergrepp på barn utan att rapportera till myndigheterna och istället dölja och hålla hemligt.

    Finns folk som lagt ut den på Facebook men man kan även kolla på den gratis genom NBCs app. Vet tyvärr inte om det funkar i Sverige. Men som sagt, sök annars på diverse ex medlemmars FB grupper, finns där. Gripande och även väldigt triggande för den som vart medlem men blivit utesluten/lämnat. 

  • MikeThinker
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-21 00:34:08 följande:

    The Oxygen Channel sände en flera timmars lång doku häromveckan, The Witness, som handlar om JW org systemiska problem med sexuella övergrepp på barn utan att rapportera till myndigheterna och istället dölja och hålla hemligt.

    Finns folk som lagt ut den på Facebook men man kan även kolla på den gratis genom NBCs app. Vet tyvärr inte om det funkar i Sverige. Men som sagt, sök annars på diverse ex medlemmars FB grupper, finns där. Gripande och även väldigt triggande för den som vart medlem men blivit utesluten/lämnat. 


    Såg en del reklam för den dokumentären, men har ännu inte sett den. Verkar intressant. Efter att startat denna tråden har jag tyvärr fått mycket negativ information bekräftad om de problem med övergrepp och som tystats ner. Mycket tråkigt. Min bild av jv är inte den samma efter detta!

    Vad tyckte du om dokumentären?
  • Anonym (Anna)
    MikeThinker skrev 2020-02-21 15:23:31 följande:
    Såg en del reklam för den dokumentären, men har ännu inte sett den. Verkar intressant. Efter att startat denna tråden har jag tyvärr fått mycket negativ information bekräftad om de problem med övergrepp och som tystats ner. Mycket tråkigt. Min bild av jv är inte den samma efter detta!

    Vad tyckte du om dokumentären?
    Jag har inte sett hela ännu men det jag har sett är fruktansvärt. 

    Visst, pedofili och andra brott händer ju överallt, inte bara hos JV. Men de påstår att de har Guds ledning vilket jag tycker detta överbevisar att så inte är fallet. Gud skulle aldrig säga att offer inte ska anmäla till polisen för att han inte vill få sitt namn nedsmutsat. Och att offren kan läsa lite Vakttorn under tiden tills Jesus återkommer och ställer allt till rätta. 

    De har ju nyss ändrat sina regler angående pedofili, men inte mycket. Detta var bara för syns skull, de visste att de skulle hamna i ett rättsligt blåsväder. Tvåvittnesregeln är fortfarande kvar och det är den som är förödande just när det kommer till sexuella övergrepp på barn. 
    Det som ändrats är att föräldrar och offer inte kommer hotas med uteslutning om de anmäler till polisen och att offret inte behöver ställas inför sin förövare ihop med 3 äldste bröder och ifrågasättas. Men de äldste bröderna anmäler inte till polisen utan först måste de ringa Betels rättsliga avdelning och fråga om det är sk mandatory reporting laws just i deras stat eller inte och är det inte det så är det upp till offret och offrets föräldrar. Vilket blir ett stort problem om det är just föräldrarna som är förövarna. Att uppmuntra dem att anmäla finns inte heller. 

    Jag har aldrig vart ett vittne men växte upp med en förälder som blev ett vittne när jag var ett barn. Så jag har fått höra om Harmageddon och korpar som ska äta upp ögonen på folk som inte är vittnen, hela min uppväxt. Jag har studerat några gånger men tyckte allt var så himla tråkigt, mötena och allt man måste läsa. Och jag kunde definitivt aldrig föreställa mig att gå i tjänsten, aldrig! Vissa saker trodde jag ju på och jag var säker på att jag skulle dö i Harmageddon snart för att jag inte var ett vittne. Men jag blev likgiltig inför det. 

    Nu är jag kristen, har fördjupat mig i skrifterna och insett för länge sen vem Jesus är och att organisationen är antikrist till för att leda människor bort från Gud. 
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-21 15:58:24 följande:
    Jag har inte sett hela ännu men det jag har sett är fruktansvärt. 

    Visst, pedofili och andra brott händer ju överallt, inte bara hos JV. Men de påstår att de har Guds ledning vilket jag tycker detta överbevisar att så inte är fallet. Gud skulle aldrig säga att offer inte ska anmäla till polisen för att han inte vill få sitt namn nedsmutsat. Och att offren kan läsa lite Vakttorn under tiden tills Jesus återkommer och ställer allt till rätta. 

    De har ju nyss ändrat sina regler angående pedofili, men inte mycket. Detta var bara för syns skull, de visste att de skulle hamna i ett rättsligt blåsväder. Tvåvittnesregeln är fortfarande kvar och det är den som är förödande just när det kommer till sexuella övergrepp på barn. 
    Det som ändrats är att föräldrar och offer inte kommer hotas med uteslutning om de anmäler till polisen och att offret inte behöver ställas inför sin förövare ihop med 3 äldste bröder och ifrågasättas. Men de äldste bröderna anmäler inte till polisen utan först måste de ringa Betels rättsliga avdelning och fråga om det är sk mandatory reporting laws just i deras stat eller inte och är det inte det så är det upp till offret och offrets föräldrar. Vilket blir ett stort problem om det är just föräldrarna som är förövarna. Att uppmuntra dem att anmäla finns inte heller. 

    Jag har aldrig vart ett vittne men växte upp med en förälder som blev ett vittne när jag var ett barn. Så jag har fått höra om Harmageddon och korpar som ska äta upp ögonen på folk som inte är vittnen, hela min uppväxt. Jag har studerat några gånger men tyckte allt var så himla tråkigt, mötena och allt man måste läsa. Och jag kunde definitivt aldrig föreställa mig att gå i tjänsten, aldrig! Vissa saker trodde jag ju på och jag var säker på att jag skulle dö i Harmageddon snart för att jag inte var ett vittne. Men jag blev likgiltig inför det. 

    Nu är jag kristen, har fördjupat mig i skrifterna och insett för länge sen vem Jesus är och att organisationen är antikrist till för att leda människor bort från Gud. 
    Utan att ha någon djupare insikt så tycker jag att JV saknar den värme och kärlek som hör till kristendomen. Många kristna kommer säkert till korta på det området också¨, men för JVs del tycker jag att det är så "mekansistiskt" på något vis, stelt och torrt. Vad säger du som har har sett både JV och "vanlig" kristendom inifrån så att säga?
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-21 15:58:24 följande:
    Jag har inte sett hela ännu men det jag har sett är fruktansvärt. 

    Visst, pedofili och andra brott händer ju överallt, inte bara hos JV. Men de påstår att de har Guds ledning vilket jag tycker detta överbevisar att så inte är fallet. Gud skulle aldrig säga att offer inte ska anmäla till polisen för att han inte vill få sitt namn nedsmutsat. Och att offren kan läsa lite Vakttorn under tiden tills Jesus återkommer och ställer allt till rätta. 

    De har ju nyss ändrat sina regler angående pedofili, men inte mycket. Detta var bara för syns skull, de visste att de skulle hamna i ett rättsligt blåsväder. Tvåvittnesregeln är fortfarande kvar och det är den som är förödande just när det kommer till sexuella övergrepp på barn. 
    Det som ändrats är att föräldrar och offer inte kommer hotas med uteslutning om de anmäler till polisen och att offret inte behöver ställas inför sin förövare ihop med 3 äldste bröder och ifrågasättas. Men de äldste bröderna anmäler inte till polisen utan först måste de ringa Betels rättsliga avdelning och fråga om det är sk mandatory reporting laws just i deras stat eller inte och är det inte det så är det upp till offret och offrets föräldrar. Vilket blir ett stort problem om det är just föräldrarna som är förövarna. Att uppmuntra dem att anmäla finns inte heller. 

    Jag har aldrig vart ett vittne men växte upp med en förälder som blev ett vittne när jag var ett barn. Så jag har fått höra om Harmageddon och korpar som ska äta upp ögonen på folk som inte är vittnen, hela min uppväxt. Jag har studerat några gånger men tyckte allt var så himla tråkigt, mötena och allt man måste läsa. Och jag kunde definitivt aldrig föreställa mig att gå i tjänsten, aldrig! Vissa saker trodde jag ju på och jag var säker på att jag skulle dö i Harmageddon snart för att jag inte var ett vittne. Men jag blev likgiltig inför det. 

    Nu är jag kristen, har fördjupat mig i skrifterna och insett för länge sen vem Jesus är och att organisationen är antikrist till för att leda människor bort från Gud. 
    Utan att ha någon djupare insikt så tycker jag att JV saknar den värme och kärlek som hör till kristendomen. Många kristna kommer säkert till korta på det området också¨, men för JVs del tycker jag att det är så "mekansistiskt" på något vis, stelt och torrt. Vad säger du som har har sett både JV och "vanlig" kristendom inifrån så att säga?
  • MikeThinker
    Anonym (Undrar) skrev 2020-02-21 17:13:12 följande:

    Utan att ha någon djupare insikt så tycker jag att JV saknar den värme och kärlek som hör till kristendomen. Många kristna kommer säkert till korta på det området också¨, men för JVs del tycker jag att det är så "mekansistiskt" på något vis, stelt och torrt. Vad säger du som har har sett både JV och "vanlig" kristendom inifrån så att säga?


    Din analys och förmoda stämmer bra med min upplevelse. Man pratar mycket om kärlek inbördes. Men detta saknas tyvärr ofta i praktiken. T ex utesluter man döpta barn/ungdomar för bagateller. Personer som har avvikande uppfattningar som inte helt överensstämmer med Vaktornet behandlas som dåligt umgänge och undviks av övriga vittnen.
Svar på tråden Fd Jehovas Vittne ställ dina frågor