• Anonym (Frukttjuv)

    ”Vi har inte råd att skicka med frukt till skolan”

    Såå, vi har två familjer i klassen där föräldrarna lyft frågan i vår Facebookgrupp, angående frukt/grönsak till fruktstunden.

    De påstår sig inte ha råd att skicka med frukt/grönsak. Den ena familjen har ett barn, den andra har två barn.

    Jag känner bara hur FAN klarar ni av att föda era barn under helger och lov!? Hur gör ni under ett långt jul- och sommarlov? Får barnen ingen mat då? Ingen frukt? Inga grönsaker?

    Jag vill inte ifrågasätta dessa människor i gruppen. Men finns det någon här som kan förklara? För jag får inte ihop det!

  • Svar på tråden ”Vi har inte råd att skicka med frukt till skolan”
  • Anonym (allergi)

    Jag tycker det är superjobbigt med dessa fruktkrav från skolan. Jag har inte riktigt råd att skicka med äldsta frukt som hon tål och skickar jag med något som hon tål då är läraren på mig att jag inte får skicka sånt dyrt för då blir de andra barnen avundsjuka för att det är för lyxigt. Det har blivit diskussion fler gånger under fruktstunderna pga att alla andra har tråkiga äpplen, päron och bananer och så sitter hon men en skål blåbär eller hjortron. Det har jag dessutom inte råd att köpa så ofta.

  • Anonym (...)
    Anonym (K) skrev 2019-12-19 20:20:32 följande:

    Skolan ska vara avgiftsfri så har man inte råd att skicka med sina barn frukt pratar man med läraren och så ska skolan se till att barnen får frukt till fruktstunden. Samma sak gäller när barnen ska ha med sig matsäck. Jag jobbar på en skola med många elever från fattiga familjer och så fungerar det hos oss. Vi har även undersökt matsvinnet vid lunchen (alltså hur mycket mat som slängs och blir över av all den lagade maten för dagen) och minst mat slängs på måndagar då många elever kommer väldigt hungriga till skolan efter en helg då alla inte fått tre mål mat om dagen.


    Bra råd.

    Jag minns själv hur det var med en kille i klassen, som helt uppenbart hade det fattigt hemma. Nästan alltid kläder som var slitna/lite fel storlek/väldigt omoderna, ofta bristfälliga ytterkläder med mera. Aldrig med på skolaktiviteter som krävde lite fickpengar. Fattigdomen är inte utrotad.

    De flesta som väljer frukt väljer ju just inte bort något, då pengarna finns. Men i många familjer så räknas varje krona, hela tiden balanseras.

    Sen är skyddsnätet inte så starkt som många tror. Det är många som är utförsäkrade från försäkringskassan t.ex. det märker man inte förrän nån nära en hamnar utanför skyddsnätet...
  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (Pop) skrev 2019-12-19 23:36:49 följande:

    Vad är en städhjälpare, och hur har du insyn i deras familjs matvanor?


    Dom som hjälper mig genom att dom städar hos mig (jag betalar för städning) och ja, jag har insyn i deras matvanor, vi är vänner, vi äter där ibland.
  • Anonym (J)
    Anonym (Frukttjuv) skrev 2019-12-19 18:39:16 följande:

    Min unge har iof inte med sig något alls då barnet äter frukost 07:40 och lunch vid 10:45. Ser ingen poäng med att trycka en massa mat när man inte är hungrig.


    Signaturen du citerade skickade ju med frukt pga hungriga barn som inte får nog hemma. Ditt svar framstår således som ganska empatistört
  • Lainie Kennedy
    Anonym (f) skrev 2019-12-19 18:28:46 följande:

    Den här månaden fick jag som ensamstående förälder till ett sjukt barn på 20 som ska få försörjningsstöd och ett barn på 16 avslag från försäkringskassan pga läkaren fyllt i intyget fel.

    Min sons läkare hade samtidigt glömt att förnya 20-åringens sjukintyg, vilket ledde till att han inte fick sitt försörjningsstöd, utan fick gå 3 veckor utan pengar, då jag försörjde honom på den lilla sjukpenning jag har.

    Under tiden utreddes min rätt till försörjningsstöd, något som kommer ta minst 6 veckor pga sena intyg (som beror på att vården inte har tid att träffa mig i tid). 

    Under tiden fick min äldsta be om nödpengar, vilket då blev 50 kr/dag.Detta ska räcka till mat åt tre personer.

    Säger inte att det alltid är såhär för oss, men vi hade absolut inte kunnat lägga på extra frukt den här perioden, och jag gissar på att många med låg inkomst som är ensamstående eller sjuka, eller där föräldrarna har problem, så blir barnen utan. 

    Det är inte rättvist att de svagaste i samhället ska få skit när skolan ska stå för frukten.


    Är 20-åringen verkligen ett barn? Efter myndighetsåldern?
  • MammaTillDansband
    Avenia skrev 2019-12-19 22:05:35 följande:
    Förstår att det finns fattiga. I mitt fall är det en familj med billigt hus, två heltidsinkomster (dvs samma som vi) som hävdar att de inte har råd med frukt. Det är ofta en prioriteringsfråga. De bör ha minst 10.000 kr över efter räkningar om de inte har skuldsanering, vilket jag inte tror.
    Du "tror" inte de har skuldsanering. Men vet du vad jag tror? Jag som lever i en familj med löneutmätning både tror och vet att dålig ekonomi är ett av de sista tabun vi har i dagens Sverige. Det är självklart med tanke på hur stor procent som har skulder hos Kronofogden, att det är många och att inte alla berättar det för ytligt bekanta.
    Det är en skam att ha dålig ekonomi! Många andra tidigare diskriminerade och stigmatiserade grupper, som t ex HBTQ-personer och rasifierade, organiserar sig och visar stolthet över vilka de är. När såg någon ett tåg med människor som dansar till hög musik och viftar med flaggor där det står att de är stolta över att vara fattiga?
  • Anonym (Förstående)
    stor grön drake skrev 2019-12-19 21:56:29 följande:
    Verkligen, vi har en bra rektor som kan lägga fram bra argument för skolledningen

    Finns inte riktigt gated communities här, men jag har för mig att hon kommer från en förort till stockholm med mycket villaområden. Hon sa själv att äpplena ruttnade under träden på deras gård, men såg helt oförstående ut när jag föreslog att hon kunde skicka en kasse äpplen med barnet till skolan... Jag blev faktiskt väldigt chockad över hennes åsikter, men framförallt över hennes attityd. Hon jobbar inom vården och jag har alltid sett henne som omtänksam, ödmjuk och omfamnande. Men tydligen bara om man har råd med egen frukt.
    Om solidaritet var avdragsgillt....
  • Anonym (Förstående)
    Anonym (J) skrev 2019-12-20 00:24:33 följande:
    Signaturen du citerade skickade ju med frukt pga hungriga barn som inte får nog hemma. Ditt svar framstår således som ganska empatistört
    Vill bara klara ut lite; jag skickar just nu ingenting, min son går inte i skolan än.
    Men OM han gjorde det, och OM jag fick reda på något sådant här (inte helt otroligt där jag bor), då skulle jag skicka med honom extrafrukt vad än skolan tyckte om det.
  • dream on

    Har inte orkat läsa alla svar i tråden men tänker spontant att de som skriver det där nog snarare är de som har bra koll på skollagen, inte de som på riktigt är fattiga. De brukar skämmas för mycket är jag rädd. Frukt med sig varje dag till skolan är en ganska stor dold avgift, särskilt om man har flera barn. För en unge blir det ca 800 kr på ett år. Skolor kan uppmuntra till att ta med frukt men det måste vara frivilligt annars bryter de mot lagen. Personligen tycker jag det är bättre att skolan bjuder så slipper barn ?glömma? frukt, vilket nog inte är helt ovanligt om pengarna inte finns. Vidare finns det barn vars föräldrar inte tar det ansvaret så jag tycker det i flera avseenden är bättre att skolan köper in frukt om man vill att barnen ska få mer energi under dagen.


    I slithered here from Eden just to sit outside your door
  • Anonym (Ajja)
    Tow2Mater skrev 2019-12-19 20:37:42 följande:

    Så hur skulle gratis frukt i skolan lösa ditt barns problem? Menar du skolan ska stå för dyr melon varje dag åt ditt barn (och andra med liknande störning, som kanske bara äter melon, eller körsbär, eller kiwi..) medan resten av klassen får gröna äpplen?

    Eller menar du att fruktstunder borde helt slopas i alla skolor? (jag håller med dig om det är detta du menar).


    Ser inga problem med att skolan fixar speciell frukt till barn med selektiv ätstörning. Min son har ett läkarintyg på att han ska ha önskekost i skolan utifrån vad han kan äta. Det har aldrig varit några problem för skolan att fixa fram detta. De har fixat frukt (melon) till honom.

    Vi skickar med frukt till fruktstunden hemifrån som andra föräldrar gör. Men de gånger det bjuds på frukt i skolan har de fixat även till min son.
Svar på tråden ”Vi har inte råd att skicka med frukt till skolan”