• Anonym (Frukttjuv)

    ”Vi har inte råd att skicka med frukt till skolan”

    Såå, vi har två familjer i klassen där föräldrarna lyft frågan i vår Facebookgrupp, angående frukt/grönsak till fruktstunden.

    De påstår sig inte ha råd att skicka med frukt/grönsak. Den ena familjen har ett barn, den andra har två barn.

    Jag känner bara hur FAN klarar ni av att föda era barn under helger och lov!? Hur gör ni under ett långt jul- och sommarlov? Får barnen ingen mat då? Ingen frukt? Inga grönsaker?

    Jag vill inte ifrågasätta dessa människor i gruppen. Men finns det någon här som kan förklara? För jag får inte ihop det!

  • Svar på tråden ”Vi har inte råd att skicka med frukt till skolan”
  • Anonym (Je)
    Anonym (Hej) skrev 2019-12-20 17:05:56 följande:

    Jepp. Skulderna är inte mitt fel till att börja med, de är inte heller vidare stora och eftersom jag inte haft råd att betala dem i klump pga inga tillgångar som inte vida överstiger deras värde har jag en löneutmätning vilken innebär att jag betalar tillbaks flera tusen (den del av min sammanlagda inkomst som överstiger existensminimum) till geldenärerna per månad.

    Självklart hade jag kunnat sälja en familjemedlem som hästen är och blivit omgående skuldfri, istället för ca 1,5 år avbetalning men nu valde jag göra så här.

    Vart läser du att vi inte har ordentlig mat? Jag lagar smart mat från grunden och köper inget onödigt skräp och har därmed råd.

    Det jag ville poängtera är att det är möjligt att leva på lite pengar och ha råd med både frukt och annat även med väldigt liten inkomst. Jag har tilloch med råd med häst och bil trots att jag lever på "minsta möjliga" (fast jag vet att det finns de som har det väldigt mycket fattigare såklart!) på grund av att jag prioriterar. Hade levt på samma sparsamma sätt även utan häst. Hästen är försäkrad för när veterinär behövs.

    Därmed inte sagt att jag egentligen tycker att skolan borde betala för mat (frukt) som äts under skoltid då skolan ska vara avgiftsfri.

    Även alla som slösar på utemat, läsk, alkohol, cigg, avbetalning på skit osv lägger pengar på onödiga hobbys i mina ögon och borde ha råd med 20 äpplen per månad och barn.

    En påse äpplen motsvarar alltså en 2-litersläsk, en chipspåse eller 1 grandiosapizza.


    Tex att du äter havregrynsgröt till lunch dagligen och verkar anstränga dig väldigt mycket för billigast möjliga mat. Det är bra att du lyckas, men jag tycker det blir väldigt skevt att du kritiserar dem som ("berättigat" eller ej) inte har råd med frukt att de måste prioritera fel när du själv beskriver rätt utförligt just hur du prioriterar bort matkostnad för egen hobby.

    (Sen blir jag fascinerad av att du har tid med jobb, häst och laga allt från grunden som ensamstående med barn. Och utgår ifrån att du vet bättre än att försäkring täcker all veterinärvård eller att det går mer än 10 äpplen på ett kg. Inget av det hör direkt till tråden).
  • Anonym (bamse)
    FuckGoggleAskMe skrev 2019-12-20 00:16:18 följande:
    Dom som hjälper mig genom att dom städar hos mig (jag betalar för städning) och ja, jag har insyn i deras matvanor, vi är vänner, vi äter där ibland.
    Varför betalar du inte din städhjälp en högre lön så att de slipper "tjäna väldigt lite"?
  • Anonym (oförenligt)

    Det var i förskoleklass och första klass tror jag som frågan var uppe. Vi var hemma med låg inkomst då vi valt att jobba deltid så att det var en - inte hög - lön familjen levde på. Vi hade haft råd med frukt om vi gjort den prioriteringen men när läraren började antyda att det vore bra på föräldramöte var vi flera (oavsett inkomster) som sade att i en kostnadsfri skola kan man inte begära att skicka med mat, och skolan insåg att det stämde. Ett tag ville de ha med matsäck i parti och minut också, när det varit 4-5 gånger på några månader var det också några som sade till om att det inte gick ihop med reglerna. Plötsligt gick det jättebra för lärarna att meddela köket några dagar i förväg så att de skickade med matlådor...

    Att begära medhavd mat/pengar för aktiviteter/att betala skolresor etc är inte förenligt med en kostnadsfri skola (om man vill kalla det kostnadsfri att vi solidariskt betalar den via skattemedel, i mitt fall under nu uppåt tjugofem års tid varav det mesta på heltid). Däremot har flera föräldrar hos oss engagerat sig i att söka fondmedel inför skolresor etc för att de ska kunna ske utan kostnad förutom ev fickpengar, på samma sätt som många av oss - frivilligt - tar med extra fika till avslutningar och utflykter om det finns barn som inte får med sig hemifrån (vilket det finns), på samma sätt som det finns de (däribland jag) som engagerar sig i frivilligt läxstöd, barnverksamhet etc.

  • Anonym (ajdå)

    Jävla ofog att skolan säger åt barnen/föräldrarna att ta med sig mat/matsäck hemifrån. Vi hade 4 barn i typ åk4-5 som skulle till samma byskola och där var det en lärare som var ute var och varannan dag och varje gång skulle ungarna ha matsäck! Det är skolan som ska fixa lunch!! Tar det ut barnen på tripp över lunchen ska skolan förse dem med matsäck. Det betalar vi redan via skattesedeln.
    Till sist pratade vi med rektor och beslutet blev att skolan skulle stå för yoghurt och frukt. Det grymtades bland barnen (de som fick kexchoklad av föräldrarna) men jag/vi tyckte det inte var mer än rätt. 
    (sen hör det till saken att de var ut och räknade rönnbär på mattelektionen vilket ledde till jag fick själv lära dem skillnad på multiplikation och division. Va fasiken höll de på med på den där byskolan? Misstag och sätta dem där!)

  • Panduro
    Lainie Kennedy skrev 2019-12-20 15:01:41 följande:

    Att han är din avkomma gör väl honom inte till ett barn för all framtid?


    Jo han kommer att vara (f)s barn för all framtid.
  • Lainie Kennedy
    Panduro skrev 2019-12-20 21:41:32 följande:

    Jo han kommer att vara (f)s barn för all framtid.


    Så alla är barn tills deras föräldrar dör?

    Att ts vuxna son bor hemma gör inte honom till ett barn.
  • Anonym (Tuva)
    Lainie Kennedy skrev 2019-12-20 22:20:06 följande:

    Så alla är barn tills deras föräldrar dör?

    Att ts vuxna son bor hemma gör inte honom till ett barn.


    Nu var det inte mig du frågade men man är sina föräldrars barn hela livet, oavsett hur gammal man är. Barn är inte en ålder utan en roll, dvs jag är mina föräldrars barn oavsett om jag är 5 år eller 55 år gammal. Även när mina föräldrar är döda är jag deras barn.
  • Anonym (ajdå)
    Anonym (Tuva) skrev 2019-12-20 23:52:25 följande:
    Nu var det inte mig du frågade men man är sina föräldrars barn hela livet, oavsett hur gammal man är. Barn är inte en ålder utan en roll, dvs jag är mina föräldrars barn oavsett om jag är 5 år eller 55 år gammal. Även när mina föräldrar är döda är jag deras barn.
    DET var otroligt bra sagt. "Barn är en roll". Så har jag aldrig tänkt. Det är en aha-upplevelse typ när jag insåg att ett trebent bord alltid står stadigt. Jag skojar inte nu.
  • camomill

    Jag är en sån där som sällan hade med mig frukt till skolan pga att mina föräldrar ansåg att det var för dyrt. De hade råd, absolut, men problemet var att jag inte tålde stenfrukter (äpple, päron, nektarin m.fl.) och att ha med sig banan varje dag till skolan var dyrt och inte särskilt roligt. I min klass gick det en person som var allergisk mot citrusfrukter (luftburen allergi) så clementiner och liknande kunde jag heller inte ha med mig.

    Jag kunde ha haft med mig melon, men mina föräldrar ansåg att det var slöseri med pengar eftersom vi aldrig hann äta upp melonerna i tid. Hemma åt jag däremot en clementin varje dag efter skolan.

    Med detta inlägg vill jag poängtera att det kanske inte bara handlar om fattigdom utan det kan även röra sig om allergier hos barnen eller familjemedlemmar som gör att barnen får vara utan frukt i skolan. Tål man inte relativt vanliga frukter så kan det bli väldigt dyrt att ha med sig frukt varje dag till skolan. Mina barn kommer exempelvis aldrig få ha med sig äpplen till skolan pga min luftburna allergi mot äpplen och jag inte kommer kunna ha det hemma.

  • bastardized

    Jag ställer mig skeptisk till att man kan ha så dåligt med pengar att man inte kan sända med frukt till skolan, väldigt skeptisk och mina fördomar säger mig att det mer handlar om en prioriteringsfråga.


    Har jag fel och det är så att det finns föräldrar med så taskig ekonomi hoppas jag att andra steppar upp och förser barnen. 

Svar på tråden ”Vi har inte råd att skicka med frukt till skolan”